PRIESKUM: Smer s pohodlnou väčšinou, PS BEZ PARTNEROV!
14 | 09 | 2023 I Diana Zaťková

Prvý septembrový volebný prieskum! Na základe najnovšieho merania agentúry NMS Market Research pre denník SME by sa do parlamentu nedostali KDH, SaS ani koalícia OĽaNO-KÚ-ZĽ. Voľby by vyhral Smer s 22 percentami a Robert Fico by ako jediný vedel zostaviť vládnu koalíciu. Prvý septembrový prieskum verejnej mienky ukazuje, ako môže Robertovi Ficovi pomôcť prepadnutie väčšej časti demokratických strán.

NMS sa reprezentatívnej vzorky respondentov pýtala medzi 5. a 10. septembrom kombinovanou formou on-line a telefonického prieskumu. Výsledky teda zaznamenávajú nálady voličov v období 20 dní pred voľbami.

V parlamente len šesť strán!

Podľa NMS by sa do parlamentu dostalo len šesť strán. Výrazne sa tak nadhodnocuje počet mandátov, ktoré by získali, keďže by si 150 parlamentných kresiel rozdeľoval menší počet strán, píše denník SME.

Na základe najnovšieho merania agentúry NMS Market Research pre denník SME by sa do parlamentu nedostali KDH, SaS ani koalícia OĽaNO-KÚ-ZĽ. Voľby by vyhral Smer s 22 percentami, a aj keď medzimesačne klesol, Robert Fico by ako jediný vedel zostaviť vládnu koalíciu.

Progresívne Slovensko síce rástlo a dosiahli doteraz najlepší výsledok od vyhlásenie predčasných volieb, v úvode septembra by ho volilo už 18,1 percenta voličov, no na zostavenie vlády by nemalo partnerov.

Líder Smeru Robert Fico by mal k dispozícii tri rôzne kombinácie zloženia vládnej väčšiny - tesnú majoritu hlasov s SNS a Republikou, pohodlnú väčšinu s Hlasom a SNS alebo ústavnú väčšinu, ak by sa k Smeru, Hlasu a SNS pridala aj Sme rodina.

Hlas by bol totiž treťou najsilnejšou stranou s 11,4 percenta hlasov. Nasleduje Republika s 8,3 percenta voličov a SNS s ďalším výraznejším nárastom podpory na úrovni 7,3 percenta voličov. Jedinou ďalšou stranou v parlamente by bola ešte Sme rodina Borisa Kollára so ziskom 5,8 percenta hlasov.

Miera podpory politických strán (september 2023)

 

Smer by to mal isté

Ak by sa voľby skončili s výsledkom, ako teraz meria NMS, Hlas by pred dilemou, či vládnuť so Smerom, alebo s PS, vôbec nestál. Rozhodoval by sa len medzi tým, či vstúpi do vlády so Smerom, alebo zostane v opozícii.

Najpravdepodobnejšie by tak vládnu koalíciu tvorili Smer, Hlas a SNS. Spoločne by mali v parlamente 84 mandátov, na najtesnejšiu väčšinu pritom stačí 76 poslancov.

Sila koalície by sa mohla ešte zvýšiť pribratím strany Sme rodina. Jej predseda Boris Kollár však aj naposledy cez víkend spoluprácu so Smerom po voľbách vylúčil. Ak by strana zmenila názor, Fico by mal k dispozícii 96 poslancov, najviac spomedzi všetkých doterajších vlád na Slovensku od roku 1992.

Poslednou možnosťou pre Fica by bola spoločná vláda s SNS a Republikou, ktorá by však mala tesnú väčšinu 77 poslancov. Iné kombinácie strán by nemali byť možné.

HLAS: LEN SLOVENSKO BUDE ROZHODOVAŤ O TOM, KTO VSTÚPI NA NAŠE ÚZEMIE
Len Slovensko bude rozhodovať o tom, kto a za akých okolností vstúpi na jeho územie. „Schopnosť brániť vlastnú štátnu hranicu je základným prejavom suverenity každého štátu. Buď sme suverénna republika alebo nie sme. A HLAS hovorí: Slovensko je... Čítať ďalej
13 | 09 | 2023 | Ivan Mihale

Progresívne Slovensko bez spojencov

Progresívne Slovensko by pri výsledku volieb podľa prieskumu NMS získalo 37 poslaneckých mandátov, predseda strany Michal Šimečka by sa však premiérom stať nemohol.

PS však hlasy získava aj na úkor prípadných prirodzených spojencov, najmä SaS, s ktorými by mohla počítať pri zostavovaní vlády po voľbách.

Keďže PS odmieta spoluprácu so Smerom, SNS aj Republikou, koalíciu by muselo skladať len s Hlasom a so stranou Sme rodina, ktorá sa však voči PS silne vymedzuje pre jej program v oblasti práv LGBTI+ ľudí. Spoločne by ich v parlamente zastupovalo nedostatočných 72 poslancov.

Neviete sa ROZHODNÚŤ, komu dáte svoj hlas vo voľbách?
Parlamentné voľby sa nezadržateľne blížia. Termín volieb je 30. septembra a približne štvrtina (25,9 percenta) voličov ešte nie je definitívne rozhodnutá, koho voliť. Najmenej váhajúcich sympatizantov majú strany Smer-SD a Republika, najviac... Čítať ďalej
13 | 09 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik