Maďarsko: EÚ rozšírila vojnu na Ukrajine do sveta
15 | 09 | 2023 I Diana Zaťková

Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó uviedol, že namiesto toho, aby Európska únia "izolovala" vojnu na Ukrajine na miestny konflikt, svojimi rozhodnutiami vojnu globalizovala. „Európska reakcia je dôvodom rastúceho rozdelenia medzi Východom a Západom,“ má jasno Szijjártó, že pre všetkých by bolo prospešnejšie opäť nadviazať komunikáciu, informujú české Parlamentní Listy.

Miesto izolácie globalizácia

Szijjártó v rámci účasti na summite celosvetovej ekonomickej Iniciatívy Pás a chodník (BRI) v Hongkongu vyhlásil, že Európska únia v súvislosti s vojnou na Ukrajine urobila zlé rozhodnutia. „Európska únia mala túto vojnu na Ukrajine izolovať, ale namiesto toho ju globalizovala,“  povedal maďarský minister zahraničia pre televíziu CNBC.

Szijjártó kritizoval európsku reakciu na konflikt a uviedol, že spôsobuje rozdelenie medzi Východom a Západom. „Jedným z globálnych dopadov vojny je, že svet sa zdá byť opäť rozdelený na dva nezmieriteľné bloky, a to je zle. Pretože pokiaľ neexistuje komunikácia medzi krajinami, neexistuje spolupráca, potom sa v podstate vzdávate nádeje na mier,“ uviedol Szijjártó.

Bruselské sankcie poškodili európske ekonomiky viac ako Rusko

Ten už vo svojich predchádzajúcich vyhláseniach kritizoval prijatie protiruských sankcií, ktoré podľa neho viac poškodzujú európske štáty ako Rusko. „Bruselské sankcie proti Rusku zjavne nesplnili očakávania a poškodili európske ekonomiky viac ako Rusko. Ruská ekonomika rozhodne nie je na kolenách a vojna sa nechýli ku koncu. Európska ekonomika trpí sankciami viac ako ruská,“ vyhlásil Szijjártó v januári na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose.

Andrzej Duda chce, aby Ukrajina vstúpila do NATO do roku 2024
Ak NATO podporuje rozvoj demokracie, potom najvhodnejšou reakciou by bolo pozvať Ukrajinu, argumentoval poľský prezident. Dúfajme, že summit NATO vo Washingtone v roku 2024 pozve Ukrajinu, aby vstúpila do Severoatlantickej aliancie, povedal vo... Čítať ďalej
14 | 09 | 2023 | Gabriela Fedičová

Namiesto nepriateľstva by podľa neho mali štáty spolupracovať, napríklad práve prostredníctvom Iniciatívy Pás a chodník, ktorý má posilniť obchodné vzťahy medzi Čínou a približne 150 ďalšími krajinami. „BRI nielenže prežije, ale bude stále úspešnejší... pretože všetci účastníci, vrátane európskych krajín, z nej majú veľký úžitok,“ má jasno Szijjártó.

Európa je na tom zle

„Európa je na tom zle, a to ako ekonomicky, tak aj bezpečnostne, takže potrebujeme partnerov pre spoluprácu, ktorí sú úspešní, ktorí nám dávajú impulz, ktorí nám dávajú šancu na rýchlejší rast,“ dodal maďarský minister zahraničia.

Iniciatívu Pás a chodník začal v roku 2013 čínsky prezident Si Ťin-pching. Ide o globálnu stratégiu rozvoja infraštruktúry medzi Čínou a viac ako 150 krajinami a medzinárodnými organizáciami. Čína jej prostredníctvom chce prevziať vedúcu úlohu v globálnej ekonomike v súlade so svojou rastúcou mocou a postavením. BRI je prirovnávaná k americkému Marshallovu plánu.

Nemecký kancelár je hrdý na ich účasť na bombardovaní Juhoslávie (VIDEO)
Scholz prirovnal pomoc Ukrajine s účasťou Nemecka na bombardovaní Juhoslávie, ktoré schválil. Vojenská podpora Ukrajine je pre Nemecko významom porovnateľná s účasťou na bombardovaní Juhoslávie, keď Berlín prvýkrát od pádu fašizmu použil svoje... Čítať ďalej
14 | 09 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré nechcú zverejňovať takzvané médiá "hlavného prúdu". Zatajujú Vám informácie a pokúšajú sa ovplyvniť Vašu mienku v ich prospech. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami, ktoré budú mať mimoriadny význam a rozhodnú o našom ďalšom osude. Naša spoločnosť prežíva zložité chvíle, priviedli ná do ekonomického, aj morálneho úpadku. Ohrozená je naša budúcnosť, budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte a nerozkrádajú ho, dôchodcov, detí, aj vnukov. Teraz stojíme  pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich spoločne zastavíme.

V Hlavnom denníku Vám budeme naďalej prinášať informácie, ktoré Vám zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.

Budeme radi, keď nám v tom pomôžete svojim darom. Môžete tak urobiť finančným príspevkom v akejkoľvek sume. Aj tá najmenšia, má pre nás veľký význam.
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Spoločne dokážeme byť silní!
Ďakujeme Vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik