"Ak uspejete, Slovensko má šancu." Fico dostal nečakanú podporu z Českej republiky
14 | 09 | 2023 I Gabriela Fedičová

Bývalý prezident Václav Klaus vyjadril podporu na konci volebného boja v liste slovenskému expremiérovi Robertovi Ficovi. Urobil tak po tom, ako slovenský expremiér Igor Matovič (OĽaNO) sa pobil na tlačovej konferencii strany Smer-Sociálna demokracia (Smer-SD) v rámci veľmi ostrej kampane pred predčasnými parlamentnými voľbami. "Vo vašom úspechu vidíme šancu pre Slovensko zostať demokratickou krajinou," píše bývalý prezident Českej republiky Robertovi Ficovi.

Prezident Klaus v liste Robertovi Ficovi, predsedovi v súčasnosti najpopulárnejšej slovenskej strany Smer-SD, píše, že je znepokojený situáciou na Slovensku.

"Pozorne sledujeme predvolebné debaty a celú atmosféru na Slovensku. Znepokojuje nás to a vo vašom úspechu vidíme šancu pre Slovensko zostať demokratickou krajinou a zostať samo sebou," píše.

Ako dôvod svojich obáv potom okrem iného spomenul ostrú potýčku medzi slovenským expremiérom Matovičom a bývalým ministrom vnútra Smeru-SD Robertom Kaliňákom, počas ktorej počas prebiehajúcej tlačovej konferencie Smeru-SD odzneli urážky a kopance:

"Brutálne útoky na vás a vašu stranu sú dôvodom našich obáv," pokračuje Klaus vo svojom písaní.

"Súhlasíme s vami, že je potrebné spoliehať sa na občanov Slovenska, na slovenských voličov a nie na komentáre v New York Times alebo iných zahraničných médiách, vrátane českých," dodal Klaus s tým, že výsledky slovenských volieb považujeme za dôležité nielen pre samotné Slovensko, nielen pre ďalší rozvoj v strednej Európe., ale v Európe ako celku.

"Budú mať vplyv aj v Českej republike," dodal.

"Berte tento list ako vyjadrenie našej podpory na konci volebnej kampane. Hoci sa zo správ v médiách môže zdať, že u nás nemáte priaznivcov, môžeme vás ubezpečiť, že to tak nie je," povedal bývalý prezident Václav Klaus slovenskému expremiérovi Robertovi Ficovi.

Ako informujú Česi
Slovenský expremiér Igor Matovič prišiel na tlačovú konferenciu práve vo chvíli, keď predseda Smeru-SD Robert Fico hovoril do mikrofónu, zastavil kúsok za ním v aute s reproduktormi a nazval predstaviteľov Smeru mafiánmi a bastardmi.
 
Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák otvoril dvere auta a chcel Matovičovi vytrhnúť mikrofón z ruky. "Pustite, ty, je to môj majetok," kričal Matovič. "Do riti, mafián Kaliňák," zakričal na neho Matovič a kopol Kaliňáka do hrude.
 
Potom Kaliňáka bránil ďalší muž, ktorý Matoviča opakovane udieral do tváre. Potýčku zastavili len policajti, ktorí hercov odstrčili z auta.
 
Kým bývalý premiér a šéf hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič bojoval s bývalým ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, šéf strany Smer-Sociálna demokracia Robert Fico sa k incidentu počas tlačovej konferencie svojej strany postavil chrbtom a čakal, čo bude ďalej.

 

Fico sa po brífingu vyjadril k situácii na sociálnych sieťach. "Musím sa postaviť za svojich kolegov, ktorí ho po tom, čo Matovič prišiel provokovať na našu tlačovú konferenciu, dali do poriadku. Matovič dostal presne to, po čo prišiel. Keď som bol v armáde, vždy ma učili, že s hlupákom sa nedá vyjednávať a že jedna facka je lepšia ako tridsať minút vyjednávania," uviedol vo svojej odpovedi.

Predčasné parlamentné voľby sa na Slovensku začnú 30. septembra a podľa prieskumov verejnej mienky Matovičovo hnutie nemusí po voľbách zostať v parlamente, v Národnej rade SR. V prieskumoch naopak vedie strana Smer-SD prezidenta Roberta Fica, ktorá má najväčšiu šancu zostaviť novú vládu na Slovensku.

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik