Rozviazané ruky, alebo utrhnutí z reťaze - Hamranovi chlapci vyčíňať vedia
13 | 09 | 2023 I Eka Balašková

Hoci o rozviazaných rukách polície Igor Matovič, Roman Mikulec (OĽaNO), či policajný prezident Štefan Hamran hovorili už pred troma-štyrmi rokmi, čo to v skutočnosti znamená, sa ukazuje až teraz, hoci náznaky sú tu už veľmi dávno. Verejnosť ich však prehliadala, lebo veď „nikto nechce návrat Fica“. Toho Fica (Smer-SSD), ktorý na to od začiatku poukazuje. Teraz má premiér Ódor, ako zastupujúci minister vnútra „na stole“ list policajta z Úradu inšpekčnej služby (UIŠ), ktorý však zrejme bude potichúčky zamätený pod koberec. List totiž hovorí o praktikách tých, ktorí majú podľa Hamrana správny morálny kompas.

Zdá sa, že prezidentkino poverenie na zvládnutie rezortu vnútra nestačí. Dôkazom toho je aj Ľudovít Ódor, ktorý evidentne rozviazal policajtom ruky až natoľko, že niektorí sú schopní zájsť ďaleko za hranicu nie len služobných povinností, ale aj základných mravov. Vedeniu polície to evidentne neprekáža a tých, ktorí na to upozornia, "odmení" pádom na kariérnom rebríčku. Presne taký osu čakal aj autora listu Ódorovi. Policajt z Košíc sa mieni brániť trestným oznámením a bývalý policajný prezident vyzval Zuzanu Čaputovú, nech si stojí za svojimi tvrdeniami ochrankyne žien.

Poverenie nestačí

Ľudovít Ódor môže byť oceňovaný ekonóm, môže dobre písať knihy, ale len poverenie viesť ministerstvo na to, aby bol v štáte skutočne poriadok, evidentne nestačí. Okrem nezvládania migrantskej krízy sa Ódorovi vymyká spod kontroly aj polícia. Tú úplne ovládol Štefan Hamran, ktorého podriadení po odvolaní Ivana Šimka nemajú žiadne zábrany. List premiérovi a zastupujúcemu ministrovi vnútra bol aj o praktikách ľudí, ako Peter Juhás, Pavol Ďurka, Juraj Svítok a ďalší.

,,Ponižujúco a bezohľadne zneužívajú moc a postavenie na dosiahnutie svojho cieľov,“ tvrdí ich podriadený v liste.

OTVORENÝ LIST PREMIÉROVI ÓDOROVI! Odpadnete, čo píše príslušník Policajného zboru
Do redakcie Hlavného denníka bol doručený otvorený list, ktorý premiérovi Slovenskej republiky adresoval príslušník Policajného zboru zaradený ako vedúci oddelenia Východ, odboru ochrany a prevencie útvaru ochrannej služby a prevencie Úradu... Čítať ďalej
12 | 09 | 2023 | Gabriela Fedičová

List prišiel z východu

Zmieňovaný list poslal premiérovi ešte pred mesiacom policajt z vedenia UIŠ Košice Ľubomír Imlej. Ten na svojom poste „prežil“ niekoľko vlád a zdá sa, že ani súčasné vedenie nebolo s jeho prácou nespokojné. V liste totiž uviedol aj fakt, že bol za svoju prácu odmenený ešte aj v júni 2023 (to už bol šéfom UIŠ Juhász) a jeho odmeny za posledný rok činili zhruba 4.300 eur.

Ľudovít Ódor, foto: TASR

Degradovaný. Lebo nemlčal

Koncom augusta však premiér z Imleja jedným podpisom na personálnom rozkaze urobil staršieho vyšetrovateľa Krajského policajného riaditeľstva, čo je výrazný zostup na kariérnom rebríku. Pluska preto uvažuje, premiér si zrejme ani nedal námahu zistiť pravdivosť okolností Imlejovho preradenia. Veď je mimoriadne zaneprázdnený, tak prečo by ho mal zaujímať nejaký policajt z Košíc, ktorý si navyše dovolil kritizovať tých, o ktorých Hamran hovorí, ako o ľuďoch so správnym morálnym nastavením. Dá sa len špekulovať o tom, či Ódor Imlejov list aspoň čítal. Ak áno, na jeho alarmujúci obsah reagoval Imlejovým odvolaním.

Imlejov list

„Považujem sa za kariérneho policajta, ktorý sa dlhodobo vyhýbal akýmkoľvek politickým, tendenčným alebo účelovým konaniam. Do Policajného zboru som nastúpil po ukončení Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v čase, keď mi moje úspešné absolvovanie fakulty, s prihliadnutím aj na výborný prospech, poskytovalo veľmi široké možnosti uplatnenia. Ja som však chcel ísť do Policajného zboru. Domnievam sa, že som dosiaľ poctivo budoval svoju kariéru v tomto zbore a postupne som sa dopracoval až k svojmu súčasnému postaveniu,“ píše Imlej premiérovi a zastupujúcemu ministrovi vnútra Ľudovítovi Ódorovi.

HLAS: Kým pôjdete voliť, prečítajte si 51 káuz Matoviča, Hegera a Remišovej
"Aby sa nezabudlo". To je motív spustenia novej web stránky 51kauz.sk a e-knihy, ktorá je na stránke dostupná na bezplatné stiahnutie. Zrazu prezliekli kabáty „Vláda Igora Matoviča a Eduarda Hegera Slovensko terorizovala tri a pol roka.... Čítať ďalej
12 | 09 | 2023 | Ivan Mihale

Od marca zmena

V liste ďalej uvádza, že pod jeho velenie bola v polovici júna minulého roku preradená vyšetrovateľka Diana Santusová, ktorá viedla zrušený tím Oblúk. Ten vyšetroval čurillovcov.

„Po jej nástupe na moje oddelenie si vždy svoje služobné povinnosti plnila riadne, komplexne a iniciatívne. Dovolím si povedať, že patrí medzi najlepších vyšetrovateľov pod mojím vedením, a to po celý čas, čo je zaradená na oddelení Východ,“ konštatuje na margo vyšetrovateľky Santusovej Imlej v liste. Po Juhászovom nástupe do vedenia UIŠ v marci 2023 začali tlaky na Imleja, ktoré mali za cieľ zbaviť sa Santusovej.

Chceli hodnotenie. Nie také, aké napísal

„Bolo mi pokynom uložené, majorom Jurajom Svítokom, zástupcom riaditeľa ÚIS, spracovať návrh jej služobného hodnotenia,“ píše ďalej Imlej, ktorý služobné hodnotenie napísal v tom zmysle, že  Santusová je aj naďalej spôsobilá vykonávať svoju funkciu vyšetrovateľky ÚIS. To viedlo k tomu, že návrh na služobné hodnotenie vypracoval sám major Svitok. Ten mal dať pokyn na zváženie možného Santusovj disciplinárneho previnenia – nesplnila podľa neho Svitokov pokyn.

„V zmysle pokynu som začal disciplinárne konanie a toto som riadne viedol. Vykonal som komplexné dokazovanie, dôkazy riadne vyhodnotil a rozhodol som tak, že som disciplinárne konanie zastavil, nakoľko podľa môjho názoru k žiadnemu zavinenému konaniu zo strany Diany Santusovej nedošlo. Za svojím rozhodnutím, respektíve postupom si dodnes stojím,“ vysvetľuje v liste Imlej.

FB/DS, TASR

Nejdeš s nami? Ideš proti nám

Imlej vo svojom liste zdôraznil, že sa opakovane stretáva s „kastovaním“ príslušníkov polície.

„Dňa 10.augusta 2023 mi bol doručený návrh na moje preradenie adresovaný Vám, pretože si to údajne vyžaduje dôležitý záujem štátnej služby,“ uvádza Imlej v liste s tým, že so svojim spisom sa mal možnosť oboznámiť a zistil dva dôvody svojho konca na pozícii – neplnenie si povinností vedúceho oddelenia a nesprávny postup kontroly liečebného režimu Diany Santusovej počas jej PN-ky.

OTVORENÝ LIST PREMIÉROVI ÓDOROVI! Odpadnete, čo píše príslušník Policajného zboru
Do redakcie Hlavného denníka bol doručený otvorený list, ktorý premiérovi Slovenskej republiky adresoval príslušník Policajného zboru zaradený ako vedúci oddelenia Východ, odboru ochrany a prevencie útvaru ochrannej služby a prevencie Úradu... Čítať ďalej
12 | 09 | 2023 | Gabriela Fedičová

Málilo sa im kontrol?

Imlej pritom vysvetľuje, že počas práceneschopnosti Santusovej bolo u nej vykonaných behom šiestich dní osem kontrol. Z toho nadobudol presvedčenie, že „Ide o svojvoľné zneužívanie postupov funkcionárov Policajného zboru, so zámerom zbaviť sa konkrétnej príslušníčky.“ Pri kontrolách, ktoré vykonal na Svitokov režim napriek tomu, že ich považoval za šikanovanie, nezistil žiadne porušenie liečebného režimu. Svitok podľa listu z Imleja urobil akéhosi Santusovej spolupáchateľa v trestnej činností.

„Santusová mala spôsobiť škodu tým, že je fiktívne práceneschopná a ja som mal toto konanie kryť, čo je absolútna lož. Návrh na realizáciu dal Juraj Svítok a úlohy operatívnym pracovníkom ukladal  Pavol Ďurka. So znalosťou fungovania ÚIS nie je možné veriť, že by o tom nevedel Peter Juhás,“ je presvedčený Imlej. Pavol Ďurka je jeden z vyšetrovateľov, ktorí vyšetroval tím Oblúk pre údajné manipulácie so spismi a dnes je jedným z vedúcich predstaviteľov UIŠ, odkiaľ robí všetko pre Santusovej odstránenie.

Podá trestné oznámenie

Imlej tiež píše o tom, že v návrhu na jeho preradenie boli klamstvá. Na toto tvrdenie má záznam, ktorý si vyhotovil práve preto, že pozná praktiky vedenia UIŠ.

„Som presvedčený, že z videozáznamu je zrejmé vedomé klamstvo dvoch rádovo vyšších príslušníkov ÚIS, len v snahe zbaviť sa mojej osoby. Otázne je, či tak konali z vlastného rozhodnutia, alebo na pokyn niekoho ďalšieho z vedenia ÚIS. Podotýkam, že zo spisového materiálu vyplýva, že pokyn na doručenie uvedenej písomnosti im dával konkrétne Peter Juhás,“ naznačuje Imlej, ktorý mieni podať trestné oznámenie za zneužívanie právomoci verejného činiteľa. 

„Faktom je, že skupina osôb v aktuálnom vedení ÚIS ma nepovažuje za svojho, čo by za iných skutočností bolo normálne. Som si aj vedomý toho, že som len povestnou ´trieskou´, ktorá lieta, keď sa rúbe les, avšak považujem za nehorázne a ponižujúce bezohľadne zneužívať moc a postavenie na dosiahnutie svojich cieľov takýmto spôsobom,“ zdôrazňuje v liste Imlej.

Bude premiér spravodlivý?

Žiaľ, rozdiel medzi mnou a mojimi nadriadenými je ten, že oni vám budú predkladať návrhy, oni ich budú komentovať a ja túto možnosť nemám. Chcel som požiadať len o to, aby ste venovali veci dostatočnú pozornosť. Áno, viem, že nepopierateľne máte obrovské množstvo práce - obrovské množstvo dôležitejšej práce. Pre mňa však ide o zmarenie celej mojej profesnej kariéry, ktorú som si desaťročia budoval a som presvedčený, že som ako príslušník Policajného zboru vždy postupoval korektne a nikdy som vedome nepostupoval protizákonne, ani v rozpore s  morálnymi hodnotami,“ končí Ľubomír Imlej, no jeho list bol zrejme zbytočný, premiér a zastupujúci minister má dôležitejšiu prácu.

Gašpar šokuje: ŠIKANOVANIE A SEXUÁLNE OBŤAŽOVANIE na policajnej inšpekcii! (VIDEO)
Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar sa vo svojom videu vyjadril k pomerom na policajnej inšpekcii. "Premiér Ódor, prezidentka Čaputová, vy ste za tento stav zodpovední, vy ste spôsobili to, že odkedy tam nastúpil Pavol Ďurka, začalo šikanovanie... Čítať ďalej
12 | 09 | 2023 | Ladislav Kováčik

Bude konať ochrankyňa žien?

O otrasných pomeroch na UIŠ hovoril vo svojom videu aj bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. Ten verejne skonštatoval, že zodpovednými sú premiér Ódor a prezidentka Čaputová.

„Odkedy tam nastúpil Pavol Ďurka, začalo šikanovanie podriadených, začalo sexuálne obťažovanie Diany Santusovej, začal nátlak na jej nadriadených, aby ju hodnotili v rozpore s tým, aké podáva výkony, aby ju disciplinárne účelovo stíhali. A dokonca Ďurkovi nestačilo manipulovanie trestných konaní na Národnej kriminálnej agentúre. Začal vytvárať aj účelové spisy na to, aby kriminalizoval Santusovú a prinútil ju odísť,“ konštatuje Gašpar, ktorý svojim videom apeluje zvlášť na prezidentku, ktorá sa všemožne prezentuje, ako ochrankyňa žien.

Zdroj: FB SMER - SSD | Tibor Gašpar

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré nechcú zverejňovať takzvané médiá "hlavného prúdu". Zatajujú Vám informácie a pokúšajú sa ovplyvniť Vašu mienku v ich prospech. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami, ktoré budú mať mimoriadny význam a rozhodnú o našom ďalšom osude. Naša spoločnosť prežíva zložité chvíle, priviedli ná do ekonomického, aj morálneho úpadku. Ohrozená je naša budúcnosť, budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte a nerozkrádajú ho, dôchodcov, detí, aj vnukov. Teraz stojíme  pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich spoločne zastavíme.

V Hlavnom denníku Vám budeme naďalej prinášať informácie, ktoré Vám zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.

Budeme radi, keď nám v tom pomôžete svojim darom. Môžete tak urobiť finančným príspevkom v akejkoľvek sume. Aj tá najmenšia, má pre nás veľký význam.
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Spoločne dokážeme byť silní!
Ďakujeme Vám!