Putin - Kim. Spolupráca, priateľstvo, rakety, odkaz svetu
13 | 09 | 2023 I Milan Laca

Aké signály vyslali Putin a Kim z kozmodrómu?

Putin a Kim Čong-un diskutovali o bezpečnostných otázkach v Európe.
Rokovania

Na ruskom Ďalekom východe sa uskutočnili rokovania medzi prezidentom Vladimirom Putinom a severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Program bol rozsiahly, rozhovor trval niekoľko hodín. Z bezpečnostných dôvodov Kim Čong-un cestuje iba na obrnenom vlaku, ktorý nie je rýchly kvôli svojej impozantnej hmotnosti. Trinásteho septembra prišiel do Ruska. Putin ho prijal na kozmodróme Vostočnyj. Skutočnosť, že došlo k osobnému rozhovoru, dodáva rokovaniam význam, píše sa v správe. Napriek sankciám sú obe krajiny pripravené spolupracovať v rôznych oblastiach. To určite znepokojí Západ, čím sa opäť zdôrazní neefektívnosť jeho politiky, uvádza článok.

Putin vidí rok 1968 inak
Ruský prezident zhodnotil akcie ZSSR, ktorý vyslal vojakov do Budapešti a Prahy. Putin označil politiku ZSSR, ktorá vyslala vojakov do Budapešti a Prahy, za chybnú. Bola to chyba Kroky ZSSR, ktorý v rokoch 1956 a 1968 vyslal vojakov do... Čítať ďalej
13 | 09 | 2023 | Milan Laca
Kim vyšiel za hranice po rokoch
Pred touto návštevou bol vodca KĽDR v Rusku v roku 2019. Jeho súčasná cesta je prvou v zahraničí od pandémie koronavírusu. Ruský prezident prišiel na Ďaleký východ, odtiaľ to už nie je ďaleko do Pjongjangu.
Miesto stretnutia je strašiakom pre Západ 

Putin sa s Kim Čong-unom stretol na kozmodróme Vostočnyj. Už samotné miesto stretnutia je znakom, ktorý straší Západ. Ďalšiu časť dohôd, o ktorých sa nehovorí, uvidíme po nejakom čase na fronte. Ako však ukázalo toto stretnutie, je tu ešte jedna – v podstate kľúčová – otázka, bez riešenia ktorej stráca zmysel aj konflikt na Ukrajine.

Ako začala astronautika?

Balistickými raketami. Najväčším problémom severokórejského raketového programu je dosah. Samozrejme, Severná Kórea tvrdí, že ťažká raketa Hwasong už môže doletieť do Spojených štátov. Ale jedno je povedať... Stretnutie na kozmodróme je odvážnym náznakom Západu, že KĽDR, ktorá má vďaka Rusku jadrové hlavice, bude mať aj prostriedky na ich zaručené doručenie príjemcovi.

Čo môže Rusko získať od Severnej Kórey?

Vojenskí experti tvrdia, že ide o delostrelecké granáty (našťastie sovietske kalibre sú rovnaké), bez ohľadu na to, koľko ich vyrobíte, čím viac, tým lepšie, píše sa v článku. Plus viacnásobné odpaľovacie raketové systémy a operačno-taktické rakety (napríklad Iskander).

Prídu aj vojaci?

Západné médiá strašia verejnosť aj severokórejskými vojakmi, ktorí sa môžu objaviť na fronte. Spojené štáty k tejto záležitosti urobili očarujúce vyhlásenie – vraj vyzývame KĽDR, aby neporušovala svoje medzinárodné záväzky a nedodávala Rusku zbrane. Odkiaľ tieto záväzky pochádzajú, vedia iba Spojené štáty. Najdôležitejšie je však niečo iné. V povedomí verejnosti, čo bolo jasne viditeľné z tlačových publikácií, bol arogantný a ironický postoj ku KĽDR. Lebo je to komunistická diktatúra, píše sa v článku.

Ďalší program

Kim Čong-un navštívi aj Vladivostok, kde mu ukážu schopnosti tichomorskej flotily, pôjde na Federálnu univerzitu Ďalekého východu a prezrie si objekty Ruskej akadémie vied. "Predseda má pred sebou veľký program. Odtiaľto ešte letí do Komsomoľska na Amure, navštívi továrne, kde sa vyrába letecká technika – civilná aj vojenská,“ spresnil ruský prezident.

O čom ešte hovorili 

Medzi témami diskusie boli bilaterálne vzťahy a bohatá výmena názorov na medzinárodné záležitosti. Putin hovoril aj o vyhliadkach na vojensko-technickú spoluprácu s KĽDR. Podľa neho, Rusko dodržiava súčasné obmedzenia vojensko-technickej spolupráce so Severnou Kóreou, ale v rámci pravidiel existujú príležitosti. A sú aj perspektívy. Rusko je sebestačná krajina.  Ale v rámci súčasných pravidiel máme možnosti, ktorým tiež venujeme pozornosť a diskutujeme o nich,“ povedal Putin. Rokovania označil za produktívne. Poznamenal, že si otvorene vymenil názory s Kim Čong-unom na situáciu v regióne a bilaterálne vzťahy.

Arménsko zabuchlo Rusku dvere. Čo sa tam odohráva?
Arménsko hlasno buchlo dverami. Arménsky premiér Nikol Pašinjan sa rozhodol prerušiť spojenecké vzťahy s Ruskom. Tvrdo a bezohľadne Urobil to tvrdým a bezohľadným spôsobom, takže Jerevan vo svojej rétorike predčil aj zdržanlivejší Washington,... Čítať ďalej
12 | 09 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!