Prezident Gašparovič má odkaz pre Štefana Hamrana (VIDEO)
14 | 09 | 2023 I Eka Balašková

Emeritný prezident SR Ivan Gašparovič vyvracia slová Štefana Hamrana, podľa ktorého je ilegálna migrácia akurát predvolebnou témou, pretože migranti sem prichádzajú už dlhší čas a ľudia na to upozorňovali už dávno, len policajný prezident si upozornenia všimol až zhruba tri mesiace pred voľbami.

Prezident Ivan Gašparovič u Mimi Šramovej súčasným politikom pripomenul, že nie každému migrantovi sme povinní legalizovať pobyt v EÚ. Vrátil sa ešte k dianiu po odvolaní Ivana Šimka a tvrdí, že nexistuje, aby premiér a zastupujúci minister nevedel, že sa chystá zadržanie vedenia bezpečnostných úradov. Teoreticky je možné, že o tom Ódor s Hamranom neinformovali prezidentku. Na margo policajného prevratu exprezident hovorí o tom, že toto nie je vyslovene prevrat, skôr to pomenoval neporiadkom vo vedení. Dotkol sa aj práce niektorých médií, koho voliť, či faktu, že za štátnu vlajku sa hanbiť nemusíme.

Migrantov si až pred voľbami všimli len kompetentní

Gašparovič vidí problém práve v tom, že od zimy sme si ich prakticky nevšímali. Hovoriť sa o nich začalo, až keď Česi upozornili na možnosť zatvorenia hraníc.

„Ale zase sme neurobili opatrenia, aby k takejto situácii nedochádzalo. Dnes je to už v takom stave, že začíname reagovať veľmi neskoro,“ hovorí prezident. Ten nechápe výroky prezidentky a premiéra spred istého času, že to nie je nič tragické, no nakoniec aj Veľký Krtíš ukázal, že je to ďaleko horšie. Hovorí tiež, že v reáli je medzi migrantmi oveľa menší počet ľudí zo Sýrie, ako je deklarované.

Facebook / Timea EtheyKatz | Náhradné doklady

Ani potvrdenia pre nich nie sú dobrý krok, ale priomína, že nie každému je Slovenská republika povinná takéto potvrdenie povinná vydať, teda nie každého pobyt sme povinní legitimizovať.

„Keď ste z niečoho podozrivá a neviete preukázať svoju totožnosť, tak vás musím zadržať, pokiaľ tú totožnosť nepreukážete. A u nás sa to nedeje,“ vyčíta slovenským orgánom prezident.

Reakcie na rannú bitku: Ako mohol byť tento pacient premiérom? (VIDEO)
Slovenská politika je čistá psychiatria! Ako mohol byť tento pacient premiérom? Primitívna reality show jedného človeka. Presne takto to nemá vyzerať! Takéto boli reakcie zo všetkých strán na rannú bitku Matoviča so Smerom. Lietali kopačky, päste a... Čítať ďalej
13 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Nemá tam čo robiť

Situácia v rezorte vnútra sa dramaticky zhoršila po odchode Ivana Šimka z postu ministra. Prezident Gašparovič sa vracia ku kauze Rozuzlenie, kde boli zadržaní dvaja riaditelia SIS (vtedajší Aláč a jeho predchodca Pčolinský). Pripomína, že zastupujúci minister vnútra sa vyjadril, že o tom, čo sa pripravuje nevedel.

„Neviem si to predstaviť, aby predseda vlády a minister vnútra nevedel, čo sa deje v jeho rezorte. To proste neexistuje. Ak to nevedel a toto mu urobili, tak potom tam nemá čo robiť,“nešetrí tvrdými slovami na Ódorovu adresu u Mimi Šramovej Gašparovič. Aj on sa prikláňa k tomu, že o tom musela vedieť aj prezidentka, pretože dostávajú zvodky (informačné správy, z policajného žargónu – pozn.red.). Ak nevedela, znamená to podľa neho len to, že predseda vlády a policajný prezident ju skrátka neinformovali.

Prevratom by to nenazval, ale...

„Keď ho prezidentka vyzvala, aby zvolal bezpečnostnú radu, tak v prvom momente zaváhal,“ myslí si prezident. Hovorí tiež o „čudnom stave“ v bezpečnostných zložkách, pričom prezidentka si vybrala svoju vládu, niekoľkokrát obhajovala aj menovanie Ivana Šimka.

„Zrazu príde policajný prezident do prezidentského paláca a tak obrazne poviem, povie: - Pani prezidentka, alebo si odvoláš svojho ministra, alebo ti rozbijem políciu, dvadsiati z vedenia odídeme. Preto sa nečudujem, že niektorí politici povedali, že je tu policajný prevrat,“ myslí si Gašparovič. On to ako prevrat nehodnotí, no rozhodne je to neúcta a žiadny rešpekt voči nadriadeným.

Bezpečnostné riziko

Máme tu súbeh niekoľkých neštandardných situácií – „nemáme“ ministra vnútra, hranice sú pre migrantov ako korzo, sú rozvrátené nie len bezpečnostné, ale aj policajné zložky. Ivan Gašparovič sa síce bráni tomu, čo musí skonštatovať, no príčinu toho vidí aj on vo voľbách, čo je zlé. Uvažuje, že to, čo sa vyčíta či už SIS, alebo NBÚ, to nevzniklo zo dňa na deň.

„Tie sú už dlhodobé, len sa neriešili. A práve teraz je to obdobie, kedy je treba riešiť niečo, možno aj s predstavou, že niekoho týmto pádom môžem aj odstaviť, alebo dosiahnuť to, čo mi vadí,“hovorí exprezident.

Žilinka reaguje na kroky Čaputovej: POSKYTNEM ZÁSADNÉ A VÁŽNE VYJADRENIE!
Maroš Žilinka zo zahraničnej cesty avizuje „zásadné a vážne vyjadrenie“. Reagoval tak na rozhodnutie prezidentky obrátiť sa na Ústavný po tom, ako jej generálny prokurátor odmietol poskytnúť rozhodnutia o podaniach týkajúcich sa paragrafu... Čítať ďalej
13 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Manipulácie médií

Aj prezident Gašparovič si počas svojej aktívnej politickej kariéry užil praktiky mainstreamových novinárov. Hovorí o príklade, kedy pri nejakej príležitosti noviny napísali, že sa cíti byť členom Smeru, čo však bolo vytrhnuté z kontextu s tým, že redaktor nedoložil to, čo tam od neho odznelo – a síce, že členom Smeru nikdy nebol, ani nebude, len ich sociálny program mu bol v určitých bodoch blízky.

„Zlodej kričí – chyťte zlodeja“

Prezident Gašparovič má trošku za zlé prezidentke, že si sťažuje na zlú atmosféru v spoločnosti, pritom ona je tá, kto tomu mohol zabrániť vyhlásením skoršieho termínu volieb. „Mohlo byť už po voľbách a tento stres by už opadol, ľudia už mohli uvažovať, kam sa pohnúť ďalej,“ myslí si prezident a upozorňuje, že nestačí kritizovať, ale treba sa aj pozrieť, aký podiel má na rozhodnutiach samotný kritik.

TASR | Zuzana Čaputová

Volebná rada – vezmite rozum do hrsti

„Politik sa pred voľbami správa tak, aby získal čo najviac popularity a hlasov. To získa tak, že bude hovoriť voličovi to, čo chce volič počuť. Ale treba ich konfrontovať s tým, ako konali v minulosti,“radí prezident Gašparovič u Mimi Šramovej.

Za štátnu vlajku sa hanbiť nemusíme

K udalostiam, ku ktorým viedlo zverejnenie nového vizuálu DPOH sa prezident vyjadriť nemôže – nesledoval ich natoľko, aby sa k nim vedel zodpovedne postaviť, aj keď hlava Hviezdoslava ako „Hamletova“ lebka nie je šťastná paralela.

Môže však hodnotiť vzťah Slovákov k svojim štátnym symbolom, akým je napríklad slovenská vlajka.

„V Amerike kade idete, tade visia ich štátne vlajky. U nás, mám obavy, že keby si to niekto takto zavesil, tak by sa v novinách začalo hovoriť o Slovenskom štáte, separatizme,“nepáči sa prezidentovi. Ak však k tomu máme vzťah, netreba sa hanbiť. Na to, že slovenská vlajka má byť považovaná za symbol fašizmu, prezident reagoval: „To môže povedať len fašista.“

Blaha: Denník SME vyzýva pravicu k otvoreným klamstvám proti Smeru
Denník SME, podľa poslanca NR SR, Ľuboša Blahu (SMER - SSD) vyzýva pravicu k otvoreným klamstvám proti Smeru. Otvorene sa podľa Blahu, SME prihlásilo k tomu, že o SMER-e treba šíriť hoaxy! Z komentára Petra Schutza, ktorý publikuje v denníku SME... Čítať ďalej
13 | 09 | 2023 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik