Poliaci na tvrdo! NIE ukrajinskému obiliu!
12 | 09 | 2023 I Milan Laca

Poľský premiér poslal ultimátum o zákaze dovozu ukrajinského obilia.

Morawiecki poslal Európskej Komisii ultimátum o predĺžení zákazu dovozu obilia z Ukrajiny.

Nedopustia dovoz
Poľský premiér Mateusz Morawiecki v tejto súvislosti vyhlásil: "Poslal som Európskej komisii ultimátum, jednoznačnú požiadavku. Buď 15. septembra predĺžite zákaz dovozu štyroch druhov ukrajinského obilia, alebo tento zákaz predĺžime my sami, pretože nemôžeme súhlasiť s poškodením poľského trhu“.
Keď nie je iná, aj ruská je dobrá!
Česká republika doviezla od roku 2012 rekordné množstvo ropy z Ruska. Česká republika tento rok dováža najväčší objem ruskej ropy od roku 2012. ČTK to povedala tlačová tajomníčka štátnej spoločnosti, ktorá prevádzkuje české ropovody Mero, Barbora... Čítať ďalej
11 | 09 | 2023 | Milan Laca
Vlastné záujmy
Varšava sa, podľa premiéra, usiluje o vytvorenie podmienok, ktoré budú vyhovovať Ukrajine aj Poľsku. Prioritou je však bezpečnosť miestnych farmárov. Morawiecki minulý týždeň povedal, že bez ohľadu na rozhodnutie Európskej komisie predĺžia zákaz dovozu obilia z Ukrajiny pri zachovaní práva tranzitu. Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Poľska Robert Telus zároveň uviedol, že Varšava, Bratislava, Sofia, Budapešť a Bukurešť hodlajú požadovať predĺženie zákazu dovozu obilia z Ukrajiny do konca roka.
Zlenskyj hrozil súdom
Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že kyjevská vláda sa môže odvolať na medzinárodný arbitrážny súd, ak bude zákaz dovozu ukrajinských poľnohospodárskych produktov do krajín EÚ naďalej platiť aj po 15. septembri.
Protestovali
Poľsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko na jar, pre protesty miestnych farmárov, pozastavili dovoz ukrajinských poľnohospodárskych produktov, ktoré sa bez cla dostávajú na európsky trh. Európska komisia následne zaviedla dočasný zákaz dovozu pšenice, kukurice, repky a slnečnice do piatich krajín susediacich s Ukrajinou. Obmedzenia mali trvať do 5. júna, no EK ich neskôr predĺžila do 15. septembra.
Našli si cestu 
Kyjev začal využívať na prepravu obilia chorvátske prístavy, povedala prvá podpredsedníčka ukrajinskej vlády Julia Sviridenková.
Zúčastnila sa  na bilaterálnom stretnutí na summite Iniciatívy troch morí v Bukurešti. S chorvátskym premiérom Andrejom Plenkovičom diskutovala o otázkach otvorenia nových obchodných ciest.
V Číne bol bývalý šéf poisťovne odsúdený na smrť za úplatky
V Číne ľudový súd strednej inštancie mesta Jinan, provincia Shandong, odsúdil Wang Wenbina, bývalého tajomníka Čínskej komunistickej strany a predsedu Čínskej životnej poisťovne, na smrť za prijatie úplatkov v hodnote približne 45,7 milióna dolárov... Čítať ďalej
12 | 09 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik