MIGRANTI neďaleko centra Bratislavy! Novinárka: Radšej sme sa ZDEKOVALI! (VIDEO)
12 | 09 | 2023 I Ladislav Kováčik

Novinárka Mimi Šramová natočila video s migrantmi, ktorí oddychovali v Horskom parku v Bratislave. Migranti sa s ňou nechceli rozprávať na kameru.

Migrant odmietol hovoriť na kameru

Video bolo natočené 11. septembra.

Približne 30 migrantov, nevedno odkiaľ, v centre Bratislavy v Horskom parku, o 15-tej poobede, len pár metrov od hlúčiku hrajúcich sa malých detí a súkromných domov, Apoštolskej nunciatúry, zahraničných ambasád a rezidencií. Akonáhle sme sa začali s nimi rozprávať na kameru, vyrútili sa na nás dvaja muži z ich skupiny, aby sme okamžite prestali. Tak sme sa radšej zdekovali. Polícia nikde,“ znie textový úvod k videu novinárky.

Šramová v úvode videa uviedla, že ju kontaktovali susedia, ktorí ju upozornili na to, že v Horskom parku videli migrantov. Novinárka pripomenula, že ide o „kvázi-prominentnú štvrť“ neďaleko centra Bratislavy.

Šramová sa následne prihovorí jednej z migrantiek po anglicky a spýta sa jej, odkiaľ je. Žena, ktorá zjavne nevie príliš dobre po anglicky, odpovedá: „Mansúria.“ Migrantka nevedela povedať, v ktorej krajine to je. (Mansúria je názov viacerých miest v Iráne či arabskom svete.) Neodpovedala ani na otázku, kam ide. Mladík sediaci kúsok od nej novinárke odpovedal, že sa volá „Hosej“ (?). Čoskoro k nim pristúpil ďalší migrant, ktorý nechcel byť snímaný na kameru.

Tak ako ste mohli vidieť, vyhnali nás, povedali, že nechcú, aby boli snímaní na kameru, evidentne majú nejaký pokyn od niekoho, zrejme prevádzača, nevieme. A takto to tu funguje,“ hovorí ďalej vo videu Šramová. „Včera sme natočili reportáž s nimi v IC-čku, ktoré išlo z Popradu do Bratislavy. A dnes sú už v centre Bratislavy, v Horskom parku,“ konštatuje novinárka.

Prebieha príprava? Objavujú sa odporúčania čo robiť pri strete s migrantmi
Pri kontakte s migrantmi je dôležité vyhnúť sa stereotypom na základe ich vzhľadu, národnosti alebo náboženstva. A to aj napriek tomu, že ľudia môžu z ich prítomnosti v našej krajine pociťovať obavy. Pre TASR to uviedla sociálna psychologička z... Čítať ďalej
12 | 09 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Anketa s miestnymi obyvateľmi

Video pokračuje tým, ako Šramová oslovila ženu (Slovenku), taktiež v Horskom parku. Novinárka povedala, že s kameramanom išla okolo a že sú tam migranti, ktorí sedia na lavičkách. Žena odpovedala, že o tom nič nevie. „Nevystraší Vás to v prechádzke?,“ spýtala sa potom novinárka. „Uvidím,“ znela odpoveď ženy.

Novinárka sa ďalej spýtala na názor aj muža s kočíkom, kde mal bábätko. Spýtala sa ho, či ho nevystraší a neodradí od prechádzky fakt, že v Horskom parku je veľa migrantov. Muž na to odpovedal: „My už sme sa s tým stretli na Gottwalďáku. Takže, vnímame ich tu, že sú tu a zatiaľ sa nesprávajú nejako agresívne a myslím si, že viem sa postarať o svoju ženu, keby sa náhodou niečo stalo. Lebo či je to migrant alebo hocijaký iný človek, ktorého tu stretnete, môže sa to stať. Ale určite to pôsobí trošku tak odpudzujúco, keď ich vidíte. Povaľujú sa a jednoducho pôsobia tak, že môže byť z toho problém. Ale tak zase nechcem odsudzovať človeka na základe toho, že je utečenec alebo že má inú pleť alebo také niečo.“

Šramová sa ho nakoniec spýtala, či má pocit, že štát situáciu s migrantmi zvláda. „Z toho, čo som sledoval, tak vyzerá, že nie,“ odpovedal muž.

Zasadal Ústredný krízový štáb na ÚV SR! Ide o zrušenie mimoriadnej situácie
Mimoriadnu situáciu v súvislosti s ochorením COVID-19 by mohla vláda zrušiť v stredu (13. 9.) s účinnosťou od piatka rána (15. 9.). Jej zrušenie pomôže pri vyhosťovaní migrantov z iných krajín ako Sýrie, kde je stále vojna. Po rokovaní krízového... Čítať ďalej
11 | 09 | 2023 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré nechcú zverejňovať takzvané médiá "hlavného prúdu". Zatajujú Vám informácie a pokúšajú sa ovplyvniť Vašu mienku v ich prospech. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami, ktoré budú mať mimoriadny význam a rozhodnú o našom ďalšom osude. Naša spoločnosť prežíva zložité chvíle, priviedli ná do ekonomického, aj morálneho úpadku. Ohrozená je naša budúcnosť, budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte a nerozkrádajú ho, dôchodcov, detí, aj vnukov. Teraz stojíme  pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich spoločne zastavíme.

V Hlavnom denníku Vám budeme naďalej prinášať informácie, ktoré Vám zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.

Budeme radi, keď nám v tom pomôžete svojim darom. Môžete tak urobiť finančným príspevkom v akejkoľvek sume. Aj tá najmenšia, má pre nás veľký význam.
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Spoločne dokážeme byť silní!
Ďakujeme Vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik