Arménsko zabuchlo Rusku dvere. Čo sa tam odohráva?
12 | 09 | 2023 I Milan Laca

Arménsko hlasno buchlo dverami.

Arménsky premiér Nikol Pašinjan sa rozhodol prerušiť spojenecké vzťahy s Ruskom.

Tvrdo a bezohľadne

Urobil to tvrdým a bezohľadným spôsobom, takže Jerevan vo svojej rétorike predčil aj zdržanlivejší Washington, pričom sa vlastne ocitol v jednom tábore s najväčšími nepriateľmi Moskvy, ako napríklad Veľká Británia, Poľsko alebo iné pobaltské štáty.

V Číne bol bývalý šéf poisťovne odsúdený na smrť za úplatky
V Číne ľudový súd strednej inštancie mesta Jinan, provincia Shandong, odsúdil Wang Wenbina, bývalého tajomníka Čínskej komunistickej strany a predsedu Čínskej životnej poisťovne, na smrť za prijatie úplatkov v hodnote približne 45,7 milióna dolárov... Čítať ďalej
12 | 09 | 2023 | Ivan Mihale

Bezpečnosť

Pašinjan v rozhovore pre talianske noviny La Repubblica vyhlásil, že  „arménska bezpečnostná architektúra bola na 99,999 percent prepojená s Ruskom, vrátane získavania zbraní a munície. Ale dnes, keď Rusko potrebuje zbrane a muníciu, je jasné, že aj keby chcelo, nedokázalo by zaručiť bezpečnostné potreby Arménska. Tento príklad by nám mal ukázať, že v oblasti bezpečnosti je závislosť alebo viazanosť len na jedno centrum sama o sebe strategickou chybou,“ povedal. Arménsky premiér. Navyše predpovedal možné stiahnutie Ruska z južného Kaukazu: "... jedného dňa sa jednoducho zobudíme a uvidíme, že Rusko tu nie je."

Prichádza Amerika

Jerevan ohlásil arménsko-americké vojenské cvičenie Eagle Partner 2023, ktoré sa bude od 11. do 20. septembra v Arménsku. Súbežne s tým odvolali stáleho zástupcu Arménska v Organizácii zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB) Viktoar Biagova. Okamžite ho vymenovali za arménskeho veľvyslanca v Holandsku, kde sídli Medzinárodný trestný súd (ICC), ktorý vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina.  

A ešte čosi

Manželka Nikolu Pašinjana Anna Hakobjanová sa zúčastnila na summite prvých dám v Kyjeve. Odovzdala humanitárnu pomoc Ukrajine. Ale, Arménsko už dlhé roky dostáva ruský plyn za pevnú cenu 165 dolárov za 1000 metrov kubických, čo je niekoľkonásobne nižšia cena ako sú svetové. To znamená, že Arménsko sa rozhodlo pomôcť Ukrajine, na úkor ruského rozpočtu, píše sa v článku.

Prečo? 

Rozpory medzi Moskvou a Jerevanom sa začali prvou krízou v bilaterálnych vzťahoch počas druhej karabašskej vojny, ktorú na jeseň roku 2020 rozpútal Azerbajdžan s podporou Turecka. Arménsko jednoznačne očakávalo vojenskú pomoc od Ruska a ODKB. Ako však vtedy povedal  Vladimir Putin, samotné Arménsko neuznalo nezávislosť Náhorného Karabachu. Teda Jerevan formálne uznal tieto územia za súčasť Azerbajdžanu. Moskva nechcela byť viac proarménska než samotné Arménsko a bojovať s Azerbajdžanom. Podarilo sa jej však zastaviť vojnu v roku 2020 sprostredkovaním rokovaní.

Pašinjanov nástup 

Tajomstvom Pašinjanovho úspechu je, že predchádzajúca vláda (a teraz opozícia), zvrhnutá v roku 2018 v dôsledku masových protestov, ku ktorým sa pridali aj bezpečnostné zložky, sa úplne zdiskreditovala. Príkladom boli prehliadky, uskutočnené novou vládou u bývalého ministra obrany Arménska Manvela Grigorjana. V ich priebehu objavili nielen peniaze, zbrane, park luxusných áut a kilogramy dokladov o vlastníctve nehnuteľností, ale aj zásoby potravín. Tieto výrobky posielali obyčajní občania na pomoc armáde v Náhornom Karabachu. Manvel Grigorjan nimi kŕmil zvieratá zo svojej osobnej zoo a podporné listy od ľudí vyhadzoval  do koša.

Hra Azerbajdžanu

Baku chcelo dosiahnuť, aby Jerevan formálne uznal stratu Náhorného Karabachu. Jerevan sa opäť obrátil na Moskvu a ODKB so žiadosťou o vojenskú pomoc, s odvolaním sa na agresiu proti svojmu územiu, ale bol odmietnutý. Moskva sa opäť spoliehala na vyjednávanie a po čase ozbrojené útoky Azerbajdžancov ustali. Baku však neopustilo pokusy o násilný nátlak na Jerevan a v decembri 2022 zablokovalo Lachinský koridor, spájajúci Arménsko s časťou Náhorného Karabachu pod jeho kontrolou. V dôsledku toho sa potravinový problém v Stepanakerte natoľko vyhrotil, že 15. augusta tam zaznamenali prvú smrť od hladu. Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev varoval, že Arméni žijúci v Karabachu, musia buď prijať azerbajdžanské občianstvo, alebo opustiť miesto svojho bydliska.

NATO nečaká útok Ruska na Rumunsko
NATO vyhlásilo, že v Rumunsku nevidí žiadne známky ruskej vojenskej hrozby. Zástupca generálneho tajomníka NATO: Aliancia nevidí žiadne známky ruskej vojenskej hrozby pre Rumunsko. Spadli tam drony NATO nevidí hrozbu v dôsledku pádu trosiek... Čítať ďalej
12 | 09 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!