11. september! Čile a práca americkej CIA na prevrate
11 | 09 | 2023 I Eka Balaskova

Podpredseda Smeru-SSD Ľuboš Blaha si tak, ako mnoho ďalších ľudí pripomína dnešný dátum. A pripomínajúc 11. september pripomína – nezabúdajme na americké zločiny. Ten 11. september, na ktorý upozorňuje Blaha, sa však uskutočnil pred 50 rokmi v juhoamerickom Čile.

Ľuboš Blaha pripomína Čile a prácu americkej CIA na prevrate, kde po Allendem prevzal krutovládu nad juhoamerickou krajinou diktátor Pinochet. Za roky jeho vlády zmizlo viac, ako tritisíc ľudí, pripomína tiež Victora Jarru a upozorňuje na nebezpečenstvo toho, v čom vidí paralelu aj na Slovensku. Nabáda nás k ochrane demokracie, čo podľa portálu npr.org vyvolal aj čílsky prevrat v USA – záujem o veci verejné a dianie vo svete.

Čo sa tam stalo

„Smrť tisícov nevinných ľudí. Oheň, plamene, zničené životy. 11. september... Pred 50 rokmi v Čile.  Americká CIA zvrhla demokraticky zvoleného prezidenta Salvadora Allendeho, ľavičiara, ktorý pre mňa ostáva hrdinom. Tak ako pre všetkých socialistov. Na jeho miesto si Američania dosadili fašistického generála Pinocheta, ktorý nechal povraždiť a zmiznúť tisíce ľudí, ľavičiarov, odborárov, kohokoľvek, kto mal iný názor,“ pripomína Ľuboš Blaha dianie na opačnej pologuli.

Spisovateľ sa baví: Vzorní Čaputovej kamaráti
Vedec a spisovateľ Gustáv Murín považuje Muskovo vypnutie Starlinku Ukrajine za výborný ťah, pretože tá ju chcela využiť na útok voči námornej flotile Ruska. Musk vypol Starlink v snahe predísť sabotáži, no nespravil to bez porady s tými, ktorí... Čítať ďalej
10 | 09 | 2023 | Eka Balaskova

To však nie je koniec

„Allendeho stúpencov mučili na štadiónoch. Slávnemu hudobníkovi Victorovi Jarrovi polámali všetky prsty, aby nemohol hrať na gitare svoju pieseň Venceremos. Potom ho surovo zbili a zastrelili. Rovnako ako mnohých ďalších. Zomrel aj Allende a členov jeho vlády buď pozabíjali alebo poslali do koncentračných táborov,“ pripomína ďalej Blaha s tým, že Pinochetov režim s podporou USA zavádzal reformy, z ktorých si podľa neho brali príklad slovenskí pravicoví politici, ako Ódor, či Kaník.

Paralela so súčasnosťou

Podľa Ľuboša Blahu sa ukázalo nebezpečenstvo spojenia fašizmu a neoliberalizmu.

„A aká aktuálna je dodnes hrozba toho, čomu hovoríme - liberálny fašizmus. Perzekúcie opozície, poklonkovanie sa USA a do toho liberálne reformy v prospech tých najbohatších. Pripomína vám to niečo? Pamätám si, ako sme pred rokom v Košiciach spoločne skandovali slová krásnej čilskej revolučnej piesne - Národ zjednotený nebude porazený. El Pueblo Unido,“ spomína nostalgicky Blaha

Demokraciu si treba chrániť

„A nezabúdajme na to, že si musíme chrániť demokraciu a suverenitu pred neoliberálnymi fašistami.  Musíme spozornieť vždy, keď sa polícia zneužíva na prenasledovanie opozície, vždy, keď útočia na slobodu slova, vždy, keď vlastných občanov označujú pravičiari za „svine". Musíme spozornieť vždy, keď Spojené štáty túžia po tom, aby zvrátili výsledok demokratických procesov. Z dejín vieme, čoho všetkého sú schopní,“ píše Ľuboš Blaha a svoj príspevok uzatvára výzvou, aby boli Slováci na pozore.

Karta sa obracia: Značku HD môžete vidieť aj v Českej televízii (VIDEO)
Keď niektorí politici či osobnosti alternatívy hovoria, že mediálny priestor sa obracia a alternatíva začína byť mainstreamom, teda hlavným prúdom, mnohí asi veľmi neveria - na trhu stále dominujú staré „značky“. Prirodzene, že medzi ne patria aj... Čítať ďalej
11 | 09 | 2023 | Eka Balaskova

Trošku viac o čílskom 11-tom septembri

Portál npr.org pripomína, že USA pomohli zvrhnúť marxistického vodcu a nastolili pravicovú diktatúru. Keď sa „prevalila“ úloha USA v čílskom kolapse, ozvali sa aktivisti a tiež zákonodarcovia. Prevrat v Čile viedol k obavám o ľudské práva a Kongres prevzal väčšiu úlohu v zahraničnej politike USA.

„V Amerike prevrat z 11. septembra 1973 prebral verejnú mienku spôsobom, akým to neurobila žiadna iná aktivita, žiadny iný prevrat, žiadna iná vojenská diktatúra v Latinskej Amerike,“ hovorí Joe Eldridge, dlhoročný zástanca ľudských práv a svedok čílskeho prevratu. Podľa neho to bol obrovský zvrat v krajine, ktorá si ctila demokratické hodnoty.

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!