Ukrajincom zostáva 30 až 45 bojových dní a potom?
10 | 09 | 2023 I Ivan Mihale

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí je veľmi nahnevané na lídrov G20, ktorí sa stretli na rozhovoroch v indickom Naí Dillí. Ukrajinskému ministerstvu zahraničných vecí sa nepáči spôsob, akým bola formulovaná pasáž o ruskej invázii na Ukrajinu. Ukrajinci medzitým signalizujú, že budú pokračovať v útokoch na ruské strategické zariadenia, a to aj hlboko na ruskom území. Dokonca aj s pomocou agentov pohybujúcich sa po Rusku. Predseda zboru náčelníkov štábov Mark Milley však varuje, že Ukrajincom tikajú hodiny a jedného dňa sa ich operácie skončia.

Ukrajinci nie sú spokojní so spôsobom, akým lídri G20 na stretnutí v Indii formulovali záverečné vyhlásenie v časti týkajúcej sa vojny na Ukrajine.

"Všetky štáty sú viazané Chartou OSN a musia sa zdržať hrozieb alebo aktívneho použitia sily s cieľom získať územie za cenu porušenia územnej suverenity, integrity alebo politickej nezávislosti iného štátu," píše sa vo vyhlásení prijatom krajinami G20, ktoré teraz zahŕňajú aj Africkú úniu, ktorá tak dáva príležitosť hovoriť o globálnych problémoch. Anglicky hovoriacich čitateľov informoval o priebehu summitu okrem iného server britského denníka The Guardian.

"Je jasné, že účasť ukrajinskej strany by umožnila účastníkom lepšie pochopiť situáciu," napísal na Facebooku hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleg Nikolenko.

Západné krajiny presadzovali ostré odsúdenie Ruska, zatiaľ čo Rusko zablokovalo kompromis, ktorý bol "inak prijateľný pre všetkých ostatných", povedal diplomat EÚ agentúre Reuters.

Propaganda na oboch stranách

Medzitým v Simferopole na polostrove Krym oheň opäť horí. Rusi však tvrdia, že Ukrajinci s týmto požiarom nemajú nič spoločné. "Ukrajinská propaganda sa snaží premeniť akýkoľvek požiar v Simferopole na 'víťazstvo'," napísal na webe Telegramu poradca šéfa Ruskom dosadenej regionálnej správy Oleg Kryučkov. "To nebude fungovať," dodal.

Zdroj: @screenshot YT

Washingtonský inštitút pre štúdium vojny (ISW) napísal, že ak Ukrajinci tvrdia, že postupujú, dostupné údaje z oblasti južne od Bachmutu a zo západnej časti Záporožskej oblasti im dávajú za pravdu. Okrem toho Ukrajinci signalizovali, že budú pokračovať v útokoch na ruské strategické zariadenia, a to aj v hlbinách ruského územia. Dokonca aj s pomocou agentov pohybujúcich sa po Rusku.

"Hovorca hlavného ukrajinského riaditeľstva vojenskej rozviedky (GUR) Vadym Skibitskij zopakoval právo Ukrajiny zamerať sa na kritické ruské strategické a vojenské objekty v zadných oblastiach. Skibitskij 8. septembra povedal, že Ukrajina identifikuje a útočí na najkritickejšie ruské zariadenia v zadných oblastiach Ruska dronmi, raketami a agentmi na ruskom území. Skibitskij zdôraznil, že ukrajinské sily sa zameriavajú na vojenské zariadenia a objekty vojensko-priemyselného komplexu, ktoré pomáhajú s výrobou rakiet, a na logistickú podporu. Skibitsky povedal, že Ukrajina sa zameriava na tieto objekty, aby degradovala ruský útočný potenciál a dosiahla "domino efekt", keď zničenie jedného objektu prinúti ostatné závislé podniky zastaviť výrobu," napísal americký inštitút.

Ale je tu problém

Predseda zboru náčelníkov štábov Mark Milley v rozhovore pre BBC povedal, že v súčasnosti boje pokračujú a Ukrajinci postupujú, hoci Milley povedal, že ofenzíva postupuje pomalšie, ako sa očakávalo. "Zostáva ešte primeraný čas, zostáva pravdepodobne asi 30 až 45 dní bojového počasia, takže Ukrajinci ešte neskončili. Nedokončili bitky, nedokončili bojovú časť toho, čo sa snažia dosiahnuť," povedal. "Na samom začiatku tohto konfliktu som povedal, že to bude dlhé, pomalé, ťažké a prinesie to veľa obetí, a to je presne všetko," pokračoval Milley.

Milley zároveň oznámil, že čoskoro odíde do dôchodku a rozhodne nepôjde do politiky. Povedal, že by sa radšej usiloval o pozíciu najlepšieho dedka.

Kim a Putin znervózňujú západ
Putin v posolstve Kim Čong-unovi dúfa v užšie vzťahy so Severnou Kóreou. Kim možno tento mesiac odcestuje do Moskvy, keď bude Kremeľ hľadať vojenské vybavenie pre vojnu na Ukrajine, píše denník Politico. Putinovo volanie Ruský prezident... Čítať ďalej
10 | 09 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!