Príde veľký zvrat v Poľsku?
10 | 09 | 2023 I Milan Laca

Poľská opozícia sľubuje prezidentovi a premiérovi tribunál, ak vyhrajú voľby.

Poľská opozícia sľubuje vláde súd, keď zvíťazia vo voľábch.

Pôjdu pred súd?
Najväčšia poľská opozičná koalícia, Občianska platforma, podľa svojho volebného programu sľubuje postaviť prezidenta, premiéra a ďalších predstaviteľov pred štátny tribunál, ak vyhrá budúce parlamentné voľby . Najbližšie parlamentné voľby, ktorých víťaz zostaví novú vládu, budú v Poľsku 15. októbra. Súčasne s parlamentnými voľbami sa v krajine uskutoční celoštátne referendum o otázkach prijímania nelegálnych migrantov, privatizácie, zvyšovania veku odchodu do dôchodku a výstavby plota na hranici s Bieloruskom.
Smrtiace zemetrasenie: Maroko už hlási viac ako 2-TISÍC obetí (GALÉRIA)
Mŕtvych, ktorých si vyžiadalo piatkové zemetrasenie v Maroku, je už vyše 2-tisíc. Zranených je približne rovnaký počet, pričom mnohí z nich utrpeli kritické zranenia. V noci na nedeľu to oznámilo tamojšie ministerstvo vnútra, informuje TASR podľa... Čítať ďalej
10 | 09 | 2023 | Ivan Mihale
Plánujú "veľký záťah"
Najväčšia poľská opozičná koalícia, Občianska platforma, si kladie za jeden zo svojich volebných cieľov súd nad prezidentom Andrzejom Dudom, premiérom Mateuszom Morawieckim a ďalšími vysokými predstaviteľmi. „Postaviť pred štátny tribunál Andrzeja Dudu (prezident Poľska), Mateusza Morawieckeho (predseda vlády), Jaceka Sasina (minister štátnych aktív), Zbigniewa Zibra (minister spravodlivosti, generálny prokurátor), Adama Glapinského (šéf Národnej banky), Macieja Swirského (predseda Národnej rady pre televízne a rozhlasové vysielanie), Piotra Glińskeho (minister kultúry a národného dedičstva),“ uvádza sa vo volebnom programe Občianskej platformy. Opozícia okrem toho sľubuje, že „odpolitizovanej prokuratúre“ pošle vyhlásenia, v ktorých požaduje, aby rôzni úradníci a vedúci pracovníci, vrátane predsedu predstavenstva energetického koncernu Orlen Daniela Obaitku, boli stíhaní za korupciu a ekonomické trestné činy.
Volebný program 

Body o zodpovednosti súčasných orgánov prináša volebný program “Občianska platforma”, ktorý predstavili v sobotu 9. septembra. Prezident Duda je obvinený okrem iného z toho, že odmietol zložiť prísahu trom právoplatne zvoleným sudcom Ústavného súdu a premiér Morawiecki z konania volieb prostredníctvom pošty.

Majú šancu?

Podľa prieskumov verejnej mienky vládna strana Právo a spravodlivosť môže po výsledkoch volieb získať približne 35 % a nebude schopná sama zostaviť vládu. Občianska platforma podľa prieskumov zaostáva približne o 10 %.  

Kim a Putin znervózňujú západ
Putin v posolstve Kim Čong-unovi dúfa v užšie vzťahy so Severnou Kóreou. Kim možno tento mesiac odcestuje do Moskvy, keď bude Kremeľ hľadať vojenské vybavenie pre vojnu na Ukrajine, píše denník Politico. Putinovo volanie Ruský prezident... Čítať ďalej
10 | 09 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!