Pellegrini: Spojenie so Smerom je možné, Smer som nikdy nevylúčil!
10 | 09 | 2023 I Eka Balaskova

Predseda strany Hlas – sociálna demokracia Peter Pellegrini odmieta tému migrácie ako predvolebný ťah niektorých politických subjektov. Naopak, vidí v nej vážny problém, ktorý potrebuje Slovensko riešiť čím skôr. V rámci predvolebného Pelletónu hovorí však aj to, že Smer rozhodne nevylučuje z povolebnej spolupráce.

Peter Pellegrini hovorí o ilegálnej migrácii, ktorá bude problémom aj vo výhľade niekoľkých desaťročí, kvôli dôvodu migrácie – dnes je to ekonomika, zajtra to bude hlad. Preto vidí riešenie v investovaní priamo v krajinách pôvodu migrácie. Tu vidí chybu aj v EÚ, ktorá len hovorí, no nekoná. Mala by však sledovať aj dianie v Afrike, ktoré zmení rozdelenie sveta, ako ho poznáme. Aby EÚ nezostala mimo, potrebuje silných lídrov. A lídrov, ktorí budú vedieť hľadať spoločné riešenia, potrebuje aj zoskupenie V4. Nevyhol sa ani povolebnej spolupráci.

Vidí strach ľudí

„Ľudia sa ilegálnej migrácie boja. Preto odmietam teóriu, že je to teraz predvolebný ťah, alebo predvolebná téma niektorých politických strán. Je to vážny problém, ľudia sa boja, čo s nami bude. Hlavne tí, čo ich už majú vo svojich záhradách a na svojich uliciach,“ vyvracia slová policajného prezidenta o tom, že táto téma je zneužívaná na predvolebný boj.

Analýza: Voľby v SR sa týkajú Maďarska i osudu V4
K otázke zastúpenia maďarskej menšiny v zákonodarnom zbore analytik poznamenal, že podľa prieskumov medzi Maďarmi na Slovensku rastie podpora slovenských strán a klesá ich ochota ísť voliť. V predčasných parlamentných voľbách na Slovensku koncom... Čítať ďalej
10 | 09 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Vidí aj dôvody migrácie

Peter Pellegrini tiež vysvetlil, že časť migrácie spôsobuje aj útek pred vojnou. Tam by však očakával hlavne matky s deťmi s nejakým dokladom a tým, že normálne priznajú totožnosť. „A my, samozrejme, ak niekto uniká pred vojnou, čo môžeme, to pomôžeme,“Vysvetľuje predseda Hlasu.

Potom sú tu podľa neho však takí,  ktorí prídu na pofidérnych plavidlách a pochybnými cestami, naschvál ničia doklady. „A tam ide čisto o ekonomickú migráciu, kedy sa rozhodli,  že chcú ísť do tej lepšej časti sveta. Pravdepodobne si zarábať a potom  nejakým spôsobom si vybudovať zázemie a priviezť rodinu,“ približuje Pellegrini.

Obavy má z iného typu migrantov

„Tá nás bude čakať možno v horizonte desaťročí. A to je tá, kde sa pohne možno veľká masa kvôli hladu, kvôli smädu. A to už je potom vážna vec,“ obáva sa Pellegrini, pretože to už nebudú špekulanti, to už budú ľudia, ktorí si budú ratovať holý život a na to musíme byť pripravení. Zatiaľ však podľa neho o tom EÚ len rozpráva, no nič pre to, aby sme im mohli pomôcť doma, neurobila.

Kde je teda riešenie?

„Ak nebudeme infestovať – v Afrike a v tých krajinách, kde ten problém je a snažiť sa im tú kvalitu života pomôcť zlepšiť tam, hoc to bude stáť nejaké peniaze, tak vám garantujem, že budeme desaťnásobne viac platiť, keď to všetko príde k nám,“ neskrýva obavy Pellegrini. Sám už počas rôznych samitov ako premiér konštatoval, že každé euro investované do Afriky sa nám mnohonásobne vráti.

Timea Etheykatz: Moju známu naháňali migranti v Komárne
Moderátorka a šéfka portálu Online Tu a Teraz Mimi Šramová sa na aktuálnu tému migračnej krízy rozprávala s aktivistkou Timeou Etheykatz, ktorá na tento problém poukazuje už niekoľko mesiacov. <iframe width="560" height="315"... Čítať ďalej
07 | 09 | 2023 | Ivan Mihale

EÚ sa musí obzrieť

Peter Pellegrini si myslí, že Európska únia by nemala brať na ľahkú váhu politický pohyb, ktorý nastáva v Afrike. Preskupuje sa moc a v blízkej budúcnosti nebudú veľmocami USA a Rusko, ale vznikajú zoskupenia, ktoré majú obrovské množstvo obyvateľov a obrovské územia. Začínajú tiež rozmýšľať o novej mene a EÚ potrebuje dávať pozor, aby neostala o pár rokov niekde bokom, ktorý sa kedysi pýšil mocou, no nik s ním neráta.

EÚ potrebuje na čele osobnosť

„Preto by som naozaj vsádzal na väčšiu a ráznejšiu diplomaciu, ale to by ju nemohol robiť pán Borell, alebo niekto iný, ale aby to robili nejaké osobnosti, ktoré vo svetovej politike vzbudzujú rešpekt,“ upozorňuje Pellegrini s tým, že predsedníčka EK Leyenová síce s všetkými sedí za jedným stolom, ale jej slová nemajú takú váhu, ako keď prehovorí čínsky, či ruský prezident.

Smer zo spolupráce nikdy nevylúčil

Predseda Hlasu-SD upozorňuje, že povolebnú spoluprácu so Smerom nikdy nezavrhol, no budúca vláda podľa neho musí rešpektovať fakt, že Slovensko je súčasťou euroatlantických štruktúr. Ako v hospodárskej, tak vo vojenskej oblasti by sme sa podľa neho nevedeli ubrániť.

„Ale buďme tam suverénni členovia, to znamená – spolurozhodujme o tom, ako to má vyzerať, nebuďme len pasívny prijímateľ rozkazov a rozhodnutí a zároveň si myslím, že sila tohto regiónu porastie, keď sa vrátime k tomu, čo som ešte ja zažíval,“upozorňuje Pellegrini na silu zoskupenia krajín V4. Tam vidí cestu – v zjednotení regiónu V4, ktorá má váhu. Nie v každej otázke to bude možné, no v otázkach používania európskych zdrojov, či zahraničnej politiky voči krajinám mimo EÚ, vo V4 vieme nájsť spoločnú reč. Treba však počkať na slovenské a poľské voľby, po ktorých bude čas sadnúť si za rokovací stôl a v rámci V4 hľadať prieniky.

Čo sa nezmestilo na tlačovku, alebo na migrantov si nezvykneme (VIDEO)
V tomto predvolebnom čase sa Robert Fico sporadicky aj svojim voličom prihovára z videí, ktoré nazval „Čo sa nezmestilo na tlačovku“. V trinástom dieliku tejto skladačky sa Fico prihovára hlavne Štefanovi Hamranovi a tým, že ani on, ani občania si... Čítať ďalej
08 | 09 | 2023 | Eka Balašková

V4 má aj obchodnú váhu

Aj Európska únia musí vedieť, že s týmto zoskupením treba rátať. Peter Pellegrini pripomína výrok ktoréhosi z ministrov na adresu Nemecka o tom, že s V-štvorkou má Nemecko vyššiu obchodnú bilanciu, ako s Čínou a aj na tom sa podľa Pellegriniho dá stavať náš sebavedomý prístup voči EÚ – nie sme len pasívni prijímatelia a vykonávatelia rozkazov, ale aj si vieme povedať, aký je náš záujem a trvať na ňom.

Jasná povolebná matematika

„Čím menej strán je v koalícii, tým životaschopnejšia koalícia je. Zlepence štyri, päť, šesť strán, to je dopredu odsúdené na zánik,“ hovorí Pellegrini a uvádza živý príklad vlád po roku 2020. Optimálne by bolo, keby koalíciu tvorili dve strany.

 

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré nechcú zverejňovať takzvané médiá "hlavného prúdu". Zatajujú Vám informácie a pokúšajú sa ovplyvniť Vašu mienku v ich prospech. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami, ktoré budú mať mimoriadny význam a rozhodnú o našom ďalšom osude. Naša spoločnosť prežíva zložité chvíle, priviedli ná do ekonomického, aj morálneho úpadku. Ohrozená je naša budúcnosť, budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte a nerozkrádajú ho, dôchodcov, detí, aj vnukov. Teraz stojíme  pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich spoločne zastavíme.

V Hlavnom denníku Vám budeme naďalej prinášať informácie, ktoré Vám zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.

Budeme radi, keď nám v tom pomôžete svojim darom. Môžete tak urobiť finančným príspevkom v akejkoľvek sume. Aj tá najmenšia, má pre nás veľký význam.
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Spoločne dokážeme byť silní!
Ďakujeme Vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik