Napriek zastrašovaniu odhalili praktiky prevádzačov
10 | 09 | 2023 I Eka Balašková

Mladí sociálni demokrati sa spoločne s Tiborom Gašparom vybrali do Nových Zámkov, kde sa pri jednej z tamojších čerpacích staníc usadili ilegálni migranti čakajúci na svojich ďalších prevádzačov. Gašpar a spol tak odhalili praktiky prevádzačov, ktorým mohutne napomáha štát.

Jeden z mladých mužov exotického vzhľadu, ktorých je v okolí čerpacej stanice v Nových Zámkov množstvo tvrdí, že každý v Sýrii chce ísť do Nemecka a tu len čakajú na prevádzačov. Gašpar spolu s Róbertom Učňom, Ivetou Rajčániovou či Zuzanou Plevíkovou hovoria o tom, že ideálne by bolo udržať týchto ľudí mimo hraníc SR. Gabriel Dőme pritom upozorňuje, že Orbán ich k hraniciam pustil aj kvôli tomu, že Slovensko má slabú vládu. Medzi časom sa medzi migrantmi objavil človek, ktorý k nim evidentne nepatril a padla otázka, či aj členovia Mladej sociálnej demokracie čakajú na svojich „priateľov“. Tí sa od jedného z akože Sýrčanov dozvedeli, aká je cena za prevoz jedného človeka a prečo využívajú práve Slovensko

Každý v Sýrii chce ísť do Nemecka

Iveta Rajčániová miestnu čerpaciu stanicu „premenovala“ na migračnú stanicu. Aj zábery totiž hovoria o posedávajúcich či polihujúcich mladých mužov exotického zjavu, ktorých je v okolí čerpačky hojne.  Podľa Rajčániovej čakajú na svojich prevádzačov, ktorí ich odvezú o kúsok bližšie k cieľu ich cesty, ktorým je podľa jedného z mladíkov Nemecko.

Pellegrini: Spojenie so Smerom je možné, Smer som nikdy nevylúčil!
Predseda strany Hlas – sociálna demokracia Peter Pellegrini odmieta tému migrácie ako predvolebný ťah niektorých politických subjektov. Naopak, vidí v nej vážny problém, ktorý potrebuje Slovensko riešiť čím skôr. V rámci predvolebného Pelletónu... Čítať ďalej
10 | 09 | 2023 | Eka Balaskova

Prehovoril aj odborník

Podľa bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara ide pravdepodobne o miesto, slúžiace, ako prevádzačské nástupište pre migrantov tranzitujúcich ďalej. 

„Chcem zdôrazniť iný dôležitý moment a to je to, že opatrenia vlády opäť otvorili dvere a slovenská polícia nevybaví denne sto, ale päťsto migrantov, pretože jej v tom pomáhajú aj vojaci, ktorí rozvážajú  migrantov po celom Slovensku na registráciu,“ vysvetľuje Gašpar. Ten vidí priamu úmernosť v tom, že akonáhle sa to dozvedia prevádzači, budú ich sem voziť vo vyšších počtoch.

Migranti, zdroj: FB/Tibor Gašpar | Ilustračná snímka.

Problém treba riešiť inde

Mladý sociálny demokrat Róbert Učeň si myslí, že problém migrantov treba riešiť ešte kým nie sú na našom území a riešiť ho takto, je neefektívne. Neverí ani tvrdeniu, že si hranicu ustrážiť nevieme.

„Rozpamätajme sa – pred nedávnom nebol problém zavrieť celé Slovensko. Nebol problém zneužiť políciu na to, aby zavreli každý jeden okres a teraz si nevieme poradiť s migrantmi,“nerozumie Učeň. Aj podľa Gašpara je nutné zamerať sa na vnútrošengenskú hranicu s Maďarskom. Toho prekvapilo, že opatrenia neboli smerované tam, ale do vnútrozemia. 

„Z môjho pohľadu by bolo dôležité, keby boli na štátnej hranici kombinované hliadky s policajtmi na kažedom cestnom, ale aj pešom prechode, prípadne na vybraných miestach zelenej hranice. To je miesto, kde vieme reálne obmedziť výstup migrantov z Maďarska,“ upozorňuje Gašpar s tým, že čím viac ich tu príjmeme a vystavíme im doklady, tým viac sa ich práve sem môže vrátiť.

Zaujali zrejme prevádzača

Zuzana Plevíková poznamenáva, že ju zaujal jeden evidentne inak vyzerajúci človek, ktorý sa dokonca ich bol opýtať, či tiež čakajú na nejakých svojich priateľov. Plevíková podotýka, že ak by Smer neupozorňoval na tieto miesta, všetci by čušali. Radí preto tým, ktorí riešia prioritne boj proti Smeru, aby sa sústredili na tento alarmujúci problém.

„Čakáte na nepokoje, na rozšírenie nelegálnych migrantov na našom území, pretože vám to vyhovuje?,“ uvažuje nahlas Plevíková.

Becík je pripravený zabezpečiť autobusy na odvoz nelegálnych migrantov zo Slovenska
Predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja a člen predstavenstva strany HLAS – sociálna demokracia Branislav Becík ostro kritizuje nezvládnutie migračnej krízy zo strany policajného prezidenta Hamrana a povereného premiéra Ódoraa vyzýva na okamžité... Čítať ďalej
10 | 09 | 2023 | Ivan Mihale

Na rade je vláda

Mladý sociálny demokrat Gabriel Dőme konštatuje, že aj na základe toho, že obyvatelia mesta sa ozvali, sa ľady pohli a migrantov z centra mesta presmerovali na jeho okraj. Lenže to nie je riešenie, je to len presun problému, zakročiť musí vláda. Naše hranice potrebujú ochranu vojakov a policajtov. Podľa jeho slov sa niet čo čudovať, že Orbán nedodržiava dohody, veď aj on vidí, aká je slovenská vláda slabá.

Riešenie má aj Becík

„Z obce Chľaba mi volali, že migranti si po prekročení hranice sadnú do miestnej krčmy, vytiahnu mobil a sami si zavolajú policajtov! Čo myslíte prečo? Lebo vedia, že im policajti na počkanie vystavia papiere a potom sa už môžu slobodne potulovať po Slovensku a robiť si, čo chcú," hovorí Becík. Ak to je tak, ako hovorí Hamran, že všetkých ich v Nemecku čakajú, Becíkovi stačí jedno slovo a je schopný zabezpečiť autobusy na ich transport do Nemecka.

 Onedlho to bude aj v našich rukách

Tibor Gašpar pripomína, že aj on osobne, aj Smer-SSD má s riešením migrácie svoje skúsenosti. Obáva sa gradácie tohto problému, preto apeluje na ľudí, aby sa vo voľbách rozhodli správne.

„My chceme chrániť Slovensko, Slovákov a všetky naše hodnoty, ktoré na Slovensku dlhodobo presadzujeme,“ konštatuje Gašpar.

Gašpar VYSMIAL Ódora: Nie! Na obrázku nie je tlupa nelegálnych migrantov. To sú kamaráti zo Sýrie na hodine jogy
Nelegálna migrácia nepredstavuje pre Slovensko bezprostrednú hrozbu. Situácia je pod kontrolou. Po rokovaní vlády to povedal premiér Ľudovít Ódor s tým, že nezaznamenali žiadne vážne incidenty. Exprezident policajtov Tibor Gašpar má na to iný... Čítať ďalej
09 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Rozhovor

Plevíková sa pýtala, kde sú ženy a deti, keďže policajný prezident sa snažil presvedčiť nás o tom, že prichádzajú ženy a deti. Opýtaný len skonštatoval, že tie tu nie sú. Všetci tam čakajú na auto, ktoré ich má vziať do Nemecka. Smerákov zaujímala aj cena, ktorú za cestu do Nemecka zaplatili. Mladý muž vysvetlil, že za to, aby sa dostali do Nemecka, zaplatil šesťtisíc eur. Pre cestu cez Slovensko sa rozhodli, lebo je najjednoduchšia. „Slovenská cesta je ľahká,“ konštatuje mladík.

Migranti, foto: Getty Images

Spišiakove hliadky? Nie sú

Na záver Tibor Gašpar dodáva, že hoci počul od progresívca Spišiaka, odborníka na migráciu, že všade, kde je zvýšený pohyb migrantov budú policajné hliadky.

„Tak mu chcem odkázať, že tu nie je žiadna hliadka,“ uzatvára Gašpar.

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!