Doprava kolabuje ďalej, progresívec primátor sa teší z napĺňania svojich vízií (FOTO)
10 | 09 | 2023 I Eka Balašková

Čo sa v Bratislave dodrVallo? Na bratislavského primátora Matúša Valla sa už týždne valí kritika za cyklopruhy na úseku cesty mdezi Šafárikovým námestím a Mostom SNP, ktoré komplikujú dopravu. Ľudia očakávali problémy hlavne v mieste, kde bol pruh pre autá a autobusy zúžený a prvá kolízia už je tu.

Hoci ľudia už dlhší čas s týmto riešením nesúhlasia, primátor je spokojný, plnia sa jeho vízie. Redaktor motoristického magazínu konkrétnemu riešeniu ale nerozumie, aj vysvetľuje jeden z možných problémov. Netrvalo dlho a obavy Bratislavčanov sa naplnili. Všeobecná nespokojnosť s riadením hlavného mesta vyústila do otvoreného listu/petície, ktorou sa aj odborné autority obracajú na Matúša Valla s niekoľkými žiadosťami

Nespokojní

Občianske združenie Cyklokoalícia Vallovmu nápadu, vybudovať medzi Šafárikovým námestím a Mostom SNP cyklopruh tlieska. Nie všetci sa však s ich názormi Cyklokoalície zhodujú. Podľa Jána Mažgúta, hovorcu strany Smer-SD a kandidáta na predsedu BSK, práve tieto dopravné zmeny spôsobia viac škody ako osohu. Podľa jeho slov spôsobia plánované cyklopruhy v Bratislave chaos. Už teraz je totižto na mieste skutočne hustá premávka a ľudia musia čakať, aby sa im podarilo prejsť. Očakáva, že po dobudovaní sa situácia ešte zhorší.

Facebook / Lucia Veselská

Dopravu v Bratislave čaká CHAOS! Progresívne vedenie Bratislava skutočne nepotreboVALLA!
Bratislavčanov čaká katastrofa! Ide o obrovský zásah do dopravnej infraštruktúry. Vedenie mesta sa totiž rozhodlo vytvoriť pre cyklistov na ceste medzi Mostom SNP a Starým mostom takmer dva kilometre dlhé cyklopruhy. Na úseku, kde už cyklotrasa je.... Čítať ďalej
16 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

Ľuďom stúpa tlak, primátorovi spokojnosť

„Mesto je živý organizmus, ktorý sa vyvíja, rastie, ale ktorý môže aj „ochorieť“, stagnovať, či v najhoršom prípade upadať. V každom prípade sa na jeho podobe podpisuje veľké množstvo ľudí, ktorých vízie a nápady sa postupne stávajú realitou,“konštatuje primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Redaktor motoristického magazínu nerozumie

„Sám nerozumiem princípu tohto zúženia. Ak sa chválim tým, že idem vybudovať cyklopruh v plnej šírke jazdného pruhu, tak to, sakra, urobím od začiatku až po ten koniec,“ tvrdí Marián Bóna z Auto Magazine.

„V momente, keď autobus zastaví na zastávke, tak cyklista, ktorý za ním bude, sa absolútne logicky presunie do jazdného pruhu pre autá. Tým pádom je jeho bezpečnosť na tomto cyklopruhu absolútne nulová. V istom momente sa teda cyklista bude musieť zamiešať do automobilového jazdného pruhu,“ načrtáva Bóna modelovú situáciu.

Obavy sa naplnili - na zúžené pruhy sa autobus a električka skrátka nezmestia

„Popoludní zhruba o tretej sa tu stala kolízia autobusu s električkou. Na zúženom mieste stáli vedľa seba dva autobusy. Jeden mierne zasahoval do električkovej trate a druhý do cyklopruhu. “Prichádzajúca električka preto ´štrajchla´ autobus, ktorému odletelo spätné zrkadlo,” opisuje situáciu očitá svedkyňa a uvažuje, ako to bude vyzerať v zime, keď napadne sneh, či „zaúraduje“ poľadovica.

Toto Bratislava rozhodne nepotreboVALLA (VIDEO)
"Architekti mesta Bratislava Vallo&Zápcha" v akcii a domáci zúria. Na nábreží v centre Bratislavy výrazne zmenia organizáciu dopravy. Pribudnú tam cyklopruhy aj buspruhy. Oznámilo to hlavné mesto s tým, že prácami na zmene, ktoré si vyžiadajú... Čítať ďalej
10 | 08 | 2023 | Eka Balaskova

Škrípať zubami v zápche nestačí

Na primátora sa pri tejto neúnosnej situácii obrátili aj občania a odborníci z rôznych oblastí (ekológovia, architekti, dopravní inžinieri...), ktorí spustili otvorený list formou petície.

„Občianky a občania, odborníci a odborníčky dlhodobo sa zaoberajúce/i rozvojom Bratislavy, jej životného prostredia či mestského plánovania sa na Vás obraciame v obave, že pozornosť, ktorú vedenie mesta venuje adaptácii na klimatickú krízu, nevychádza z dostatočne odborných východísk,“ píšu v úvode listu primátorovi ľudia z petičného výboru a garanti, medzi ktorými sú humánny geograf, vedec, expertka na správu štátneho majetku, či pamiatkar.

Facebook / Lucia Veselská

O čo žiadajú?

Okrem ekologických požiadviek žiadajú o zadefinovanie regulačných a iných opatrení, prostredníctvom ktorých bude uplatnený verejný záujem mestského rozvoja, ale aj o špecifikáciu toho, čo sa pod pojmom verejný záujem myslí a kto má z neho profitovať.

Lebo zúžené jazdné pruhy na jednej z najvyťaženejších tepien Bratislavy v záujme občanov zrejme nebudú, keďže tí s nimi spokojní nie sú.

Padneme na papuľu. Ale strašne (FOTO)
Kým sú Slováci výdatne kŕmení kauzami Kollárových zlatokopiek, LGBT témou, či predvolebnými kortešačkami, potichu sa tu na nás chystá ekonomická katastrofa. Doslova. Upozorňujú na ňu analytici z Dáta bez pátosu, ktorí zdôrazňujú, že onedlho môže... Čítať ďalej
08 | 09 | 2023 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré nechcú zverejňovať takzvané médiá "hlavného prúdu". Zatajujú Vám informácie a pokúšajú sa ovplyvniť Vašu mienku v ich prospech. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami, ktoré budú mať mimoriadny význam a rozhodnú o našom ďalšom osude. Naša spoločnosť prežíva zložité chvíle, priviedli ná do ekonomického, aj morálneho úpadku. Ohrozená je naša budúcnosť, budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte a nerozkrádajú ho, dôchodcov, detí, aj vnukov. Teraz stojíme  pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich spoločne zastavíme.

V Hlavnom denníku Vám budeme naďalej prinášať informácie, ktoré Vám zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.

Budeme radi, keď nám v tom pomôžete svojim darom. Môžete tak urobiť finančným príspevkom v akejkoľvek sume. Aj tá najmenšia, má pre nás veľký význam.
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Spoločne dokážeme byť silní!
Ďakujeme Vám!