ZMOS podpisuje memorandá s politickými stranami
08 | 09 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Politické strany HLAS - SD, Republika a KDH podpísali v piatok s predstaviteľmi Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) memorandum o spolupráci.

Strana HLAS - SD

HLAS - sociálna demokracia ako prvá z politických strán podpísala s predstaviteľmi ZMOSu Memorandum o spolupráci.

"Cieľom dokumentu je budovanie vzájomného partnerstva a spolupráce, ktoré prispeje lepšiemu fungovaniu miest a obcí na Slovensku," uviedol podpredseda strany Richard Raši. 

"HLAS je stranou regiónou a našou ambíciou je vyrovnať do dvanástich rokov regionálne rozdiely, pretože žiaden človek nemôže byť trestaný za to kde sa narodil. Každý rok, ak budeme vo vláde, vyčleníme navyše 1 mld eur na rozvoj, naštartujeme národný plán budovania regiónov a spustíme eurofondovú reformu, ktorá umožní efektívne a rýchle používanie európskych peňazí na projekty," dodal Richard Raši. 

"V partnerskom dialógu so samosprávami garantujeme dva základné princípy. Žiadne kompetencie bez peňazí a žiadne zmeny sa neuskutočnia bez partnerského dialógu", skonštatoval Richard Raši.

Hnutie Republika

Hnutie Republika podpísalo v piatok s predstaviteľmi Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) memorandum o spolupráci. Obe strany sa v rámci memoranda zaviazali k vzájomnému rešpektu a spolupráci pri príprave legislatívy týkajúcej sa samospráv a života v regiónoch. TASR o tom informoval hovorca hnutia Ondrej Ďurica.

Podotkol, že Republika sa nad rámec konkrétnych bodov memoranda zaviazala presmerovať viac projektov z eurofondov na obce a mestá. "Keďže štátna správa tieto financie nedokáže dlhodobo vyčerpať a miliardy nevyužitých eur tak zbytočne Slovensku prepadajú," spresnil.

ZMOS začalo tento týždeň podpisovať s politickými stranami a hnutiami memorandá o spolupráci. Podľa združenia predstavujú najmä budovanie vzájomného partnerstva spolupráce s pozitívnym vplyvom na každodenný život miest a obcí v ďalšom volebnom období.

Slovenská národná strana (SNS) podpísala so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) memorandum o spolupráci a budovaní vzájomného partnerstva. TASR o tom informovala hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová.

Strana SNS

"Je nevyhnutnosťou, aby ZMOS bol relevantným partnerom štátu a participoval na tvorbe zákonov Národnou radou SR, ktoré sa týkajú samospráv," uviedla Škopcová. Strana podľa vlastných slov chápe predstavené priority ZMOS-u. Bude tiež dbať na systémové fungovanie samospráv a ich financovanie.

ZMOS začal tento týždeň podpisovať s politickými stranami a hnutiami memorandá o spolupráci. Podľa združenia predstavujú najmä budovanie vzájomného partnerstva spolupráce s pozitívnym vplyvom na každodenný život miest a obcí v ďalšom volebnom období.

Strana KDH

"Požiadavky memoranda sú pre nás výzvou a záväzkom, aby sme po úspešných parlamentných voľbách spoločne presadili čo najviac z nich," priblížil podpredseda strany Tomáš Merašický. TASR o tom informoval hovorkyňa KDH Lenka Halamová.

Samosprávy podľa KDH vedia lepšie spravovať verejné peniaze, a preto je nutné presunúť eurofondy z centrálnej vlády na regióny. Zároveň presadzuje presun až do výšky polovice objemu eurofondov. Treba tiež podľa strany zlepšiť financovanie samospráv cez takzvaný daňový mix.

ZMOS začal tento týždeň podpisovať s politickými stranami a hnutiami memorandá o spolupráci. Podľa združenia predstavujú najmä budovanie vzájomného partnerstva spolupráce s pozitívnym vplyvom na každodenný život miest a obcí v ďalšom volebnom období.