Kedy môže nastať 3. svetová vojna? Matematik vypočítal pravdepodobnosť
08 | 09 | 2023 I Ivan Mihale

Riziko vypuknutia tretej svetovej vojny existuje stále, avšak dátum vypuknutia konfliktu prekvapí. Aaron Clauset z University of Colorado sa podujal využiť štatistické matematické metódy a vypočítal, kedy by mohol vypuknúť tretí svetový vojnový konflikt, píše web Futurism. Téme sa venuje portál Interez

Rusko-ukrajinský konflikt otvoril otázku, ktorú všetci dúfali, že ľudstvo už nikdy nebude musieť riešiť. Je svet na sklonku globálneho vojnového konfliktu, ktorého svedkami sme neboli už takmer 80 rokov? Americký matematik využil štatistické metódy, aby zistil, kedy by mohla vypuknúť tretia svetová vojna.

Analyzoval množstvo rôznych vojen

Analyzoval 95 rôznych vojnových konfliktov v období rokov 1823 až 2003 a s príliš pozitívnymi výsledkami neprišiel. Hrozba tretej svetovej vojny naozaj visí vo vzduchu, no deje sa tak prakticky neustále. Pozitívnou správou je, že naša generácia sa ho s veľkou pravdepodobnosťou nedožije.

Obavy, že rusko-ukrajinský konflikt vypukne v niečo väčšie, sú, samozrejme, na mieste. Celosvetový mier je pomerne krehký, čo uviedol pri svojich výpočtoch aj Clauset. Celosvetovej vojny sa ale báť podľa neho zatiaľ nemusíme.

Vojna, ilustračný obrázok/pixabay

Uvažovať nad 3. svetovou vojnou je triezve

Clauset sa ale pozrel aj na pravdepodobnosť vzniku konfliktu, ktorý by mohol prispieť ku koncu civilizácie. Z jeho výpočtov vyplynulo, že k niečomu takému naozaj môže dôjsť, no nie skôr ako o 383 až o 11 489 rokov. Stredný odhad určil na základe matematických výpočtov na 1339 rokov.

„Uvažovanie nad vyhliadkami konfliktu, ktorý by zničil civilizáciu v nasledujúcich 14. storočiach, je triezve,“ skonštatoval vedec.

Dôležité je tiež podotknúť, že Američan svoje výsledky prezentoval ešte v roku 2018 a odvtedy sa situácia vo svete značne zmenila. Jeho výpočty ale dávajú aspoň ako-takú nádej, že súčasné generácie sa veľkej svetovej vojny s najväčšou pravdepodobnosťou nedožijú.

Prvá dáma USA má po 4 mRNA injekciách ZNOVA COVID!
Jill Biden je dvakrát očkovaná a po dvoch posilňujúcich dávkach a predsa to zase chytila! Manželka amerického prezidenta Joe Bidena Jill (72) má covid. Naposledy chorobu prekonala skoro presne pred rokom v auguste 2022. Jej opätovnému nakazeniu... Čítať ďalej
07 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!