Bank of China otvára pobočku v Saudskej Arábii. Čo to značí?
07 | 09 | 2023 I Ivan Mihale

Členovia BRICS rozširujú používanie jüanu v cezhraničnom obchode

Bank of China (BOC), jedna zo štyroch najväčších čínskych štátom vlastnených komerčných bánk, otvorila svoju prvú pobočku v Rijáde, hlavnom meste Saudskej Arábie, ktorá ďalej rozšíri používanie jüanu vo financiách a obchode.

Slávnostné otvorenie

Odborníci poznamenali, že od summitu BRICS členovia bloku urýchľujú používanie vyrovnania v miestnej mene v cezhraničnom obchode, aby znížili závislosť od amerického dolára. Čínska mena zohráva čoraz dôležitejšiu úlohu pri uľahčovaní obchodu a zlepšovaní efektívnosti medzi krajinami BRICS.

Podľa oznámenia, ktoré BOC zverejnila v stredu, banka otvorila pobočku v Rijáde v utorok, pričom sa na otváracom ceremoniáli zúčastnili prezident BOC Liu Jin, čínsky veľvyslanec v Saudskej Arábii Chen Weiqing, guvernér Saudskej centrálnej banky Ayman Al-Sayari a ďalší predstavitelia.

Liu povedal, že založenie pobočky v Saudskej Arábii, ktorá bude slúžiť obchodným a investičným výmenám, je solídnou iniciatívou na podporu vysoko kvalitnej výstavby iniciatívy pásu a cesty s finančnou silou. Banka bude pokračovať v zlepšovaní svojej globálnej siete služieb a poskytovať vysokokvalitné finančné služby, čo prispeje k prehĺbeniu spolupráce medzi Čínou a arabskými krajinami, medzi Čínou a Radou pre spoluprácu v Perzskom zálive a medzi Čínou a Saudskou Arábiou.

Veľvyslanec Chen zablahoželal banke k otvoreniu pobočky. Povedal, že otvorenie je ovocím neustáleho rozvoja priateľských vzťahov medzi Čínou a Saudskou Arábiou a reprezentuje, že Čína vysoko uznáva finančnú reguláciu Saudskej Arábie, investičné prostredie a výhody lokality, čo znamená novú úroveň spolupráce medzi oboma krajinami v oblasti financií, ktorá poskytne silnejšiu podporu bilaterálnej pragmatickej spolupráci.

Al-Sayari povedal, že založenie pobočky je ďalším míľnikom v prehlbovaní praktickej spolupráce medzi oboma krajinami a má veľký význam pri rozširovaní bilaterálnej hospodárskej a obchodnej spolupráce. Saudská strana bude naďalej podporovať a uľahčovať rozvoj BOC a ďalších podnikov financovaných Čínou v krajine.

"Ako veľmi dôležitá rozvíjajúca sa trhová ekonomika, ktorá sa práve pripojila k BRICS, otvorenie pobočky v Saudskej Arábii môže ďalej podporiť hospodársku a obchodnú spoluprácu a uľahčiť výmeny medzi Saudskou Arábiou a Čínou," povedal Wang Peng, výskumný pracovník Pekinskej akadémie sociálnych vied.

Dedolarizácia v priamom prenose

Čína ako najväčší nákupca ropy Saudskej Arábie doviezla v roku 2022 zo Saudskej Arábie 87,5 milióna ton ropy, čo podľa správ médií predstavuje 21,7 percenta celkového vývozu ropy zo Saudskej Arábie.

Okrem Saudskej Arábie, spoločnosti v Brazílii tiež dosiahli významný pokrok v používaní jüanu v obchode.

Transakcie v plnom prúde

Podľa brazílskeho média The Rio Times, brazílska celulózová spoločnosť Eldorado Brasil poslala svoju prvú zásielku buničiny s použitím jüanu na platbu do Číny. Cieľom je otvoriť nové úverové možnosti v Číne a BOC s týmto pilotným krokom pomohla. Zásielka bola odoslaná 25. augusta. Mala 43 kontajnerov.

"Rozšírenie používania ChiNese mena odráža veľmi dôležitý pokrok a vzájomnú dôveru medzi krajinami BRICS pri využívaní zúčtovania v miestnej mene na lepšie zvýšenie finančnej efektívnosti a efektívnosti zahraničného obchodu," povedal Wang a dodal, že jüan bude hrať čoraz dôležitejšiu úlohu v spolupráci BRICS s viacerými aplikačnými scenármi.

Obchodné vyrovnania medzi krajinami BRICS s použitím miestnej meny alebo jüanu môžu podľa experta zabrániť kurzovým stratám.

Okrem toho to zlepší efektívnosť operačného procesu obchodu a zabráni USA používať dolár ako zbraň na sankcionovanie určitej krajiny, dodal Wang.

USA a ich bioprogramy
Spojené štáty urobili z Ukrajiny samostatný región pre svoje bioprogramy. Ukrajina je v dokumentoch o amerických biolaboratóriách označená ako samostatný región. Biologické programy Spojené štáty urobili z Ukrajiny samostatný región pre svoje... Čítať ďalej
06 | 09 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!

 

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik