V súvislosti s migráciou plánujú nasadiť vojakov
06 | 09 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Do spoločných hliadok s políciou môže byť denne nasadených do 500 profesionálnych vojakov. Pomáhať majú pri zabezpečovaní strážených objektov a logistickej podpore spojenej s dopravou osôb v súvislosti s nelegálnou migráciou. Návrh v stredu schválila vláda s platnosťou do konca roka.

"V ostatnom období je evidovaný výrazný nárast sekundárnej tranzitnej migrácie, pričom ide o počty, ktoré už od roku 2021 výrazne presahujú stav sekundárnej tranzitnej migrácie počas tzv. migračnej krízy v roku 2015," zdôvodnil predkladateľ. Sily a prostriedky Policajného zboru podľa neho nepostačujú.

Profesionálni vojaci vyčlenení do podriadenosti Policajného zboru počas výkonu policajnej služby podliehajú organizátorskej,
riadiacej a kontrolnej činnosti príslušného služobného orgánu polície podľa miesta služobného zaradenia profesionálneho vojaka.

Štátny tajomník ministerstva obrany Marian Majer nechcel špekulovať o tom, prečo neprišlo k vyčleneniu vojakov skôr. Upozornil na to, že takémuto rozhodnutiu musí predchádzať oficiálna dohoda vlády. "Prišlo k nej teraz," dodal. Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko avizoval, že v najbližších hodinách očakáva spresňujúcu požiadavku od vedenia polície.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik