Tabák pozývala na PROTEST, podľa Kolíkovej nás aj po 1. októbri SPASIA HERCI!
06 | 09 | 2023 I Diana Zaťková

Slovenky a Slováci! Dnes o 17:00! Vyzýva poslankyňa Romana Tabák (SNS) k účasti na proteste Matice slovenskej. Matica protestuje proti aktuálnej reklamnej kampani bratislavského Divadla P. O. Hviezdoslava na novú divadelnú sezónu. Tá, okrem iného, hrubo dehonestuje jedného z najvýraznejších predsedov MS Pavla Országha Hviezdoslava. Saskárka Mária Kolíková má iný názor. "Nech dnes protestuje, kto chce! Herci, umelci nás zachraňovali v 1989-om a zachraňujú našu demokraciu i dnes," uviedla.

Umelecké stvárnenie nemôže prekračovať hranice vkusu a ľudskosti

Dnes o 17:00 hod. sa pred Divadlom P.O.Hviezdoslava uskutoční protest Matice slovenskej. Matica protestuje proti aktuálnej reklamnej kampani Divadla P. O. Hviezdoslava (DPOH) v Bratislave na novú divadelnú sezónu. Tvrdí, že hrubo dehonestuje Hviezdoslava ako jedného z najvýznamnejších slovenských básnikov a najvýraznejších predsedov samotnej inštitúcie. Kreativita kampane v podobe odseknutej hlavy Hviezdoslava je podľa nej neospravedlniteľná. Priamo pred divadlom preto na stredu (6. 9.) zvoláva občiansky matičný protest pred divadlom.

"Umelecké stvárnenie nemôže prekračovať hranice vkusu a ľudskosti. Matica možným vysvetleniam o tzv. 'nadsádzke' tohto vyobrazenia neverí a nerozumie, prečo musí byť práve osoba P. O. Hviezdoslava terčom takýchto nechutných útokov a metafor," odkazuje vo svojom stanovisku.

"Rovnako nechápeme, prečo na vitráži nie je okrem vlajky cudzieho štátu aj slovenská štátna zástava. Veď žijeme na Slovensku a divadlo pripravuje svoje programy najmä pre slovenského diváka," odkazuje Matica slovenská. Nepozdáva sa jej ani, že k tejto dehonestácii došlo v roku 160. výročia založenia Matice slovenskej, 30. výročia vzniku SR a 180. výročia kodifikácie slovenčiny.

Matica slovenská chystá protest! RIADITEĽKA Divadla POH nesúhlasí s obsahom protestu!
Dnes o 17:00 hod. sa pred Divadlom P.O.Hviezdoslava uskutoční protest Matice slovenskej. Matica protestuje proti aktuálnej reklamnej kampani bratislavského Divadla P. O. Hviezdoslava na novú divadelnú sezónu, ktorá okrem iného, hrubo dehonestuje... Čítať ďalej
06 | 09 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Tabák: V kľude a v mieri!

"Pozývame vás na matičný občiansky protest proti novej reklamnej kampani Divadla P. O. Hviezdoslava. Vítaní sú všetci, ktorým nie je ľahostajný kultúrny prejavy nášho národa," pozýva priamo na sociálnej sieti Romana Tabák.

"Nedajme sa a ukážme, že sa vieme ozvať a brániť naše prirodzené hodnoty a duchovné osobnosti slovenského národa!," apeluje poslankyňa na verejnosť a pripája aj stanovisko Matice slovenskej.

Stanovisko MS:

https://matica.sk/skandalozna-dehonestacia-p-o-hviezdoslava/

Kolíková: Herci nás zachránia! Aj po 1. októbri

Opačný pohľad na vec má exministerka spravodlivosti Mária Kolíková. "Herci, umelci nás zachraňovali v 1989-om a zachraňujú našu demokraciu i dnes. Plagát DPOH je výrazom slobodného umenia v slobodnej krajine a prajem si to aj po 1. októbri," naráža saskárka na predčasné voľby a pre ňu tú najhoršiu možnosť - že by nebodaj mohol zvíťaziť niekto, kto tu podľa nej zavedie neslobodu.

"A nech dnes protestuje, kto chce. Protest len dokazuje, že umenie nestojí bokom od spoločenského diania, a to je len dobre," uzavrela Kolíková.

SMERÁCKI VLCI si to VYBAVILI so šéfredaktorom Aktualít: ZÚFALÝCH ZBABELCOV z liberálnych kaviarní sa NEBOJÍME! (VIDEO)
ŠÉFREDAKTOR AKTUALÍT PETER BÁRDY JE POSADNUTÝ ROBERTOM FICOM! Už dlhší čas si to všímajú Smerácki vlci, ale už aj im trpezlivosť pretiekla. V utorok 5.9., len pár týždňov pred voľbami, totiž Bárdy krstil svoju novú knihu - Fico posadnutý mocou. "My... Čítať ďalej
06 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

NAŽIVO: Protest Matice slovenskej pred mestským divadlom DPOH

NAŽIVO: Protest Matice slovenskej pred mestským divadlom DPOH
Spravodajský portál Online Spravodajský portál Online Tu a Teraz spustil NAŽIVO občiansky matičný protest proti nekultúrnym aktivitám na kultúrnej pôde Divadla P. O. Hviezdoslava. Zapozerajte sa spolu s nami <iframe width="560" height="315"... Čítať ďalej
06 | 09 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik