Provokatéri na proteste v Bratislave!
06 | 09 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Niekoľko stoviek ľudí prišlo v stredu poobede protestovať pred Divadlo P. O. Hviezdoslava (DPOH) v Bratislave, aby vyjadrili nesúhlas s reklamnou kampaňou a vizuálom divadla pre aktuálnu sezónu. Občiansky protest zvolala Matica slovenská, podľa ktorej kampaň hrubo dehonestuje Hviezdoslava ako jedného z najvýznamnejších slovenských básnikov. Matica slovenská informuje, že skupina ľudí netolerantným správaním narušovala protest Matice slovenskej.

"Máme za sebou úspešný a hlavne pokojný matičný protest proti dehonestujúcej kampani Divadla P. O. Hviezdoslava v Bratislave, ktorý aj za hojnej účasti vlastencov zo všetkých kútov Slovenska ukázal, že ak sa ako Slováci spojíme za spoločný cieľ, dokážeme ochrániť naše národné záujmy," informuje na sociálnej sieti Matica slovenská.

"Skupina ľudí, ktorá má plné ústa tolerancie, demokracie a slobody svojim netolerantným správaním a narušovaním pokojného priebehu matičného protestu ukázala, že sú to práve oni, ktorí ľudí rozoštvávajú, šíria nenávisť a sú to oni, ktorí by sa mali priučiť kultúrnosti," dodáva.

Zdroj: FB Matica slovenská
Zdroj: FB Matica slovenská
Zdroj: FB Matica slovenská
Zdroj: FB Matica slovenská
Slovník degresívnych "progresívnych" ...Arogancia ...

Na protest dohliadala aj polícia

Niekoľko stoviek ľudí prišlo v stredu poobede protestovať pred Divadlo P. O. Hviezdoslava (DPOH) v Bratislave, aby vyjadrili nesúhlas s reklamnou kampaňou a vizuálom divadla pre aktuálnu sezónu. Občiansky protest zvolala Matica slovenská, podľa ktorej kampaň hrubo dehonestuje Hviezdoslava ako jedného z najvýznamnejších slovenských básnikov.

Mestská polícia eviduje prípady narušenia verejného zhromaždenia, riešené boli na mieste a boli postúpené správnemu orgánu.

Motívom kampane a vizuálu je umelecká technika vitráž známa z minulých budovateľských období. Zobrazení sú na nej mladí ľudia, ktorí majú v rukách ukrajinskú, antifašistickú a dúhovú vlajku. Jeden z nich drží v rukách podľa divadla bustu Hviezdoslava, matica ju považuje za odseknutú hlavu a označili to za neospravedlniteľné.

Matica tiež kritizuje, že na vitráži nie je okrem vlajky cudzieho štátu aj slovenská štátna zástava.

Reklamná kampaň a vizuál na novú divadelnú sezónu mala podľa riaditeľky divadla Valérie Schulczovej otvoriť kritickú debatu a divadlo nedehonestuje. Zároveň odmieta tvrdenia, že divadlo zobrazením dúhovej či ukrajinskej vlajky zrádza národné záujmy Slovenska.

Hlavné mesto v reakcii pre TASR označilo vizuál za vtipný a provokatívny. Podotýka, že divadlo poskytuje priestor mladým tvorcom a je otvorené pre invenčné umelecké projekty.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik