Peking provokuje Moskvu, aj Dillí?
08 | 09 | 2023 I Milan Laca

Čína vysvetľuje novú mapu s územiami Ruska a Indie. 

Postoj Pekingu k Juhočínskemu moru je konzistentný a jasný. Uviedlo čínske ministerstvo zahraničných vecí v reakcii na krajiny, ktoré pobúrila nová mapa s územiami Ruska a Indie, uvádza agentúra Reuters. Rezort zahraničia zároveň uviedol, že dúfa, že sa na to strany budú môcť objektívne a racionálne pozrieť.

India už nebude India!
Indická vláda chce krajinu premenovať na Bharat, aby sa zbavili koloniálneho dedičstva. India môže byť oficiálne premenovaná na Bharat, ako sa oficiálne volá v hindčine. Nazvú ju svojim menom Vláda na čele s premiérom Narendrom Modim, podľa... Čítať ďalej
06 | 09 | 2023 | Milan Laca

Územie po svojom...

Čínska štátna webová stránka „Standard Map Map Service“ vydala nový, oficiálne schválený súbor geografických máp na rok 2023. Na nových mapách je časť územia Ruska pripojená k Číne – konkrétne ide o Veľký ostrov Ussuri, rozdelený medzi Ruskú federáciu a Čínu.

Nová čínska mapa

 

Screenshot videa youtube | Mapa Číny s ruskými územiami

Aj India sa hnevá

Nové mapy rozhnevali aj Indiu, pretože zahŕňajú časť indického štátu v Himalájach. "Takéto kroky čínskej strany len komplikujú riešenie otázky hraníc," uviedlo indické ministerstvo zahraničných vecí  Severný indický štát Arunáčalpradéš a pohraničná oblasť Aksai Chin sú zahrnuté do čínskeho územia na novej geografickej mape. Túto mapu zverejnilo  čínske ministerstvo prírodných zdrojov po tom, čo sa India v apríli postavila proti zámeru Pekingu zmeniť indické názvy na čínske.    Nová oficiálna sada máp je určená na použitie ako ilustrácie v správach, knihách, propagačných materiáloch.

Zelenskyj si rozdelil Krym ako sa mu páči
Ukrajinský zákon o rozdelení polostrova označili na Kryme za šialenstvo. Podpredseda krymského parlamentu Vladimir Bobkov označil ukrajinský zákon o administratívno-územnom rozdelení Krymu za šialený. Zelenského zákon Ukrajinský preziden... Čítať ďalej
06 | 09 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!