Matica slovenská chystá protest! RIADITEĽKA Divadla POH nesúhlasí s obsahom protestu!
06 | 09 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Dnes o 17:00 hod. sa pred Divadlom P.O.Hviezdoslava uskutoční protest Matice slovenskej. Matica protestuje proti aktuálnej reklamnej kampani bratislavského Divadla P. O. Hviezdoslava na novú divadelnú sezónu, ktorá okrem iného, hrubo dehonestuje jedného z najvýraznejších predsedov MS Pavla Országha Hviezdoslava. Riaditeľka zjavne nesúhlasí s obsahom protestu a tvrdeniami o dehonestovaní Pavla Országha Hviezdoslava, ktorého hlavu drží v ruke jedna z vyobrazených postáv. Reagovala!

Matica slovenská protestuje proti aktuálnej reklamnej kampani Divadla P. O. Hviezdoslava (DPOH) v Bratislave na novú divadelnú sezónu. Tvrdí, že hrubo dehonestuje Hviezdoslava ako jedného z najvýznamnejších slovenských básnikov a najvýraznejších predsedov samotnej inštitúcie. Kreativita kampane v podobe odseknutej hlavy Hviezdoslava je podľa nej neospravedlniteľná. Priamo pred divadlom preto na stredu (6. 9.) zvoláva občiansky matičný protest pred divadlom.

"Umelecké stvárnenie nemôže prekračovať hranice vkusu a ľudskosti. Matica možným vysvetleniam o tzv. 'nadsádzke' tohto vyobrazenia neverí a nerozumie, prečo musí byť práve osoba P. O. Hviezdoslava terčom takýchto nechutných útokov a metafor," odkazuje vo svojom stanovisku.

Motívom kampane je umelecká technika vitráž známa z minulých budovateľských období. Zobrazení sú na nej mladí ľudia, ktorí majú v rukách ukrajinskú, antifašistickú a dúhovú vlajku. Jeden z nich drží v rukách odseknutú hlavu Hviezdoslava. Matica pripomína, že bol jedným z najvýznamnejších slovenských básnikov uplynulých 200 rokov a jednou z vedúcich osobností slovenskej literatúry a kultúry na sklonku 19. a začiatku 20. storočia. Patril tiež medzi aktívnych podporovateľov vzniku novej republiky v roku 1918.

"Rovnako nechápeme, prečo na vitráži nie je okrem vlajky cudzieho štátu aj slovenská štátna zástava. Veď žijeme na Slovensku a divadlo pripravuje svoje programy najmä pre slovenského diváka," odkazuje Matica slovenská. Nepozdáva sa jej ani, že k tejto dehonestácii došlo v roku 160. výročia založenia Matice slovenskej, 30. výročia vzniku SR a 180. výročia kodifikácie slovenčiny.
Hlavné mesto v reakcii pre TASR označilo vizuál za vtipný a provokatívny. Podotýka, že divadlo poskytuje priestor mladým tvorcom a je otvorené pre invenčné umelecké projekty.

"Plagát pre novú divadelnú sezónu parafrázuje Alexyho pôvodné vitráže v budove DPOH, využíva bustu P. O. Hviezdoslava z divadelného foyeru a nesie ďalšie odkazy na divadelný priestor, na našu minulosť aj súčasnosť," skonštatoval hovorca Bratislavy Peter Bubla s tým, že divadlu želajú úspešnú sezónu a veria, že aj tento vizuál priláka nových divákov.

Matica slovenská protestuje proti reklamnej kampani Divadla P. O. Hviezdoslava
Matica slovenská protestuje proti aktuálnej reklamnej kampani Divadla P. O. Hviezdoslava (DPOH) v Bratislave na novú divadelnú sezónu. Tvrdí, že hrubo dehonestuje Hviezdoslava ako jedného z najvýznamnejších slovenských básnikov a najvýraznejších... Čítať ďalej
04 | 09 | 2023 | Ivan Mihale

Riaditeľka reaguje

Reklamná kampaň a vizuál na novú divadelnú sezónu Divadla P. O. Hviezdoslava (DPOH) v Bratislave mala otvoriť kritickú debatu, divadlo nedehonestuje. Pre TASR to uviedla riaditeľka DPOH Valéria Schulczová s tým, že sa podľa nej treba kriticky pozrieť na minulosť, pretože sa začínajú opakovať chyby.

"Grafika nezobrazuje, komu divadlo patrí. Metaforicky prináša to, aké témy sa v divadle spracovávajú a že stojíme na strane minorít, ktoré sú majoritou skutočne považované za ľudí druhej kategórie," skonštatovala Schulczová. Tvrdenia o tom, že divadlo zobrazením dúhovej či ukrajinskej vlajky zrádza národné záujmy Slovenska, dôrazne odmieta.

Šírenie nenávisti a nesolidárnosti so slabšími, utlačovanými či napadnutými, prípadne robiť z obete páchateľa, považuje za nepochopiteľné. Pripisuje to aj mimoriadne polarizovanej spoločnosti. Ako tvrdí, agresivita prekročila únosnú mieru.

"Návrhom vitráže sme chceli povedať, poďme sa kriticky pozrieť na našu minulosť. Lebo začíname opakovať chyby z minulosti a radostne vzad kráčame v ústrety, čo nás pravdepodobne čaká," poznamenala Schulczová s tým, že debatu chceli rozprúdiť redefiníciou obsahu vitráží Janka Alexyho, s ktorými je mestské divadlo medzi verejnosťou najviac identifikované.

Šéfka divadla nesúhlasí s tvrdeniami o dehonestovaní Pavla Országha Hviezdoslava, ktorého hlavu drží v ruke jedna z vyobrazených postáv. Odkazuje na Hamleta, ktorý sa, držiac v ruke lebku, pýta známe byť či nebyť. Pripomína tiež, že práve Hviezdoslav ako prvý preložil Hamleta a divadlo ho považuje za svoj symbol. "Považovali sme to za mimoriadne dôstojné. Ale zjavne k takejto vizualizácii treba určité vzdelanie, ktoré u niektorých absentuje alebo je zatienené negáciou a zlobou," podotkla riaditeľka.

Motívom aktuálnej kampane DPOH je umelecká technika vitráž známa z minulých budovateľských období. Zobrazení sú na nej mladí ľudia, niektorí majú v rukách ukrajinskú, antifašistickú a dúhovú vlajku. Jeden drží v rukách odseknutú hlavu Hviezdoslava.

Kampaň vyvolala pozitívne i negatívne reakcie. Nesúhlasí s ňou Matica slovenská, ktorá pred divadlo na stredu zvoláva protest. Hlavné mesto v reakcii pre TASR označilo vizuál za vtipný a provokatívny. Podotýka, že divadlo poskytuje priestor mladým tvorcom a je otvorené pre invenčné umelecké projekty.

Protest pred Divadom P.O.Hviezdoslava

"Dnes o 17:00 sa bude konať matičný občiansky protest na ktorom pokojnou formou vyjadríme nespokojnosť proti aktuálnej reklamnej kampani bratislavského Divadla P. O. Hviezdoslava novú divadelnú sezónu, ktorá okrem iného, hrubo dehonestuje jedného z najvýraznejších predsedov MS Pavla Országha Hviezdoslava. Keďže pôjde o občiansky protest, vítané sú predovšetkým slovenské a matičné vlajky," informuje Matica slovenská na svojej stránke.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik