Maďarské médiá ospevujú Roberta Fica!
06 | 09 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Predčasné voľby na Slovensku nemajú veľkú pozornosť maďarských provládnych médií. Ich pokrytie vykresľuje predsedu strany Smer-SD Roberta Fica ako skúseného politika a silného lídra opozície. Vyplýva to z analýzy mediálneho diskurzu, pokrývajúc vybraných 16 médií v maďarskom jazyku za obdobie od 1. marca do 15. júla 2023.

TASR o tom informovali z Adapt Institute.

Kauzy predchádzajúcich vlád Smeru-SD či prebiehajúce vyšetrovania korupčných káuz napojených na Smer-SD nemajú pokrytie, ukázala analýza. Zároveň sú lídri a aktivity strán zo stredopravého spektra opisovaní s ironickým podtónom a porovnávaní s maďarskou opozíciou. Podľa analýzy žiadne zo sledovaných maďarských provládnych médií nepokrývalo slovenské voľby systematicky.

Taktiež v maďarských médiách rezonovali útoky Fica voči prezidentke SR Zuzane Čaputovej či premiérovi Ľudovítovi Ódorovi ako agentoch Georga Sorosa. To podľa analýzy rezonuje s dlhodobou inštrumentalizáciou Sorosa ako výrazne negatívnej postavy v Maďarsku.

Analýza mediálneho diskurzu tiež zahŕňala vybrané profily maďarských politických strán a ich predstaviteľov. Vypracoval ju výskumný inštitút Political Capital v rámci spoločného projektu s Adapt Institute.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik