Maďarská prezidentka Novák, odkázala Zuzane Čaputovej
06 | 09 | 2023 I Gabriela Fedičová

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok oznámila, že na tému migrácie bude diskutovať s maďarskou hlavou štátu Katalin Novákovou, ktorá Zuzane Čaputovej cez médiá už odkázala!

Katarína Novák, maďarská prezidentka si myslí, že Maďarsko určite nebude problémom SR pri nelegálnej migrácii.

"Ak sa prezidentka SR Zuzana Čaputová obráti na prezidentku Maďarska Katalin Novákovú v otázke nelegálnej migrácie, tak maďarská hlava štátu ju rada osobne ubezpečí, že "Maďarsko určite nebude problémom Slovenska z hľadiska nelegálnej migrácie".

Pre maďarský portál mandiner.hu to oznámila kancelária maďarskej prezidentky.

Prezidentka Novák sa viackrát stretla a rokovala so svojou slovenskou partnerkou, s ktorou je v priamom kontakte, napísala maďarská prezidentská kancelária s poznámkou, že zatiaľ nebol zo slovenskej strany doručený žiadny podnet na tému migrácie.

"Budeme obzvlášť radi, ak sa náš severný sused stane naším spojencom v zastavení masovej migrácie," píše sa ďalej vo vyjadrení prezidentskej kancelárie v Budapešti.

Čaputová v pondelok povedala, že na tému migrácie bude diskutovať s Novákovou

"Množstvo migrantov, ktoré máme na Slovensku, bolo predtým v Maďarsku. Faktom je, že sa k nám dostávajú bez akýchkoľvek problémov," skonštatovala.

Za prekvapivé označila prepustenie viac než 1400 osôb usvedčených z prevádzačstva v Maďarsku. Ich prepustenie oznámili 23. augusta maďarské úrady. Vláda premiéra Viktora Orbána v apríli rozhodla, že uväznených prevádzačov prepustí, a dala im tri dni na odchod z krajiny. Maďarsko vtedy uviedlo, že v jeho preplnených väzniciach je 2600 ľudí zo 73 rôznych krajín, čo predstavuje 13 percent väzenskej populácie a zaťažuje to daňových poplatníkov.

Minister zodpovedný za územný rozvoj a využitie únijných zdrojov Tibor Navracsics v reakcii na kritiku Slovenska k silnejúcim migračným prúdom smerujúcim z Maďarska v utorok povedal, že Maďarsko je členom schengenského priestoru a prevádzači prepustení z väzenia sa môžu v rámci neho voľne pohybovať. Európska Komisia už voči postupu Budapešti začala právne konanie.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik