Hlas ľudu: A dnes komu j..e?
06 | 09 | 2023 I Mária Škultétyová

„Ty brďo, to je fakt že dobré!“ takto som v roku 2014 nazvala svoj článok.  Reagovala som ním na vulgárnu reklamu na Hviezdoslavov Kubín. Dnes počúvame o ďalšom hanobení nášho velikána. Kultúrni barbari nepoznajú úctu k ničomu, oni sú  skutočnou pliagou národa.

Článok bol publikovaný v Školskom servise a v Učiteľských novinách s podnadpisom  O jednej vulgárnej reklame a o Kubíne.

Ctených čitateľov upriamim zvlášť na druhú časť textu: Ale vráťme sa k reklame.

Ty brďo , to je fakt že dobré!

O jednej vulgárnej reklame a o Kubíne.

Účel prostriedky nevyberá. Alebo naopak, vyberá a šokuje. V reklame to  platí stokrát. Tej, o ktorej bude reč, tej sa to maximálne podarilo. Šokuje (ne)vyberanými prostriedkami. Aj keď cieľ je pekný. Lenže akurát takto parodovať Hviezdoslavov Kubín, to je nechutné. Poviem to ináč. Robíme si posmech z toho, čo je už roky zabehnuté, a teda má tradíciu. Priam učebnicová ukážka, príklad, ako si sami  šliapeme po kultúrnych hodnotách. Ako si kopeme vlastný hrob. Zdá sa vám to silné? Aj mne. Ale nezakrývajme si oči. A uši, tie už vôbec nie.

Dnes som dostala propozície 60. Hviezdoslavovho Kubína. Tak Kubín už má šesťdesiat! Len o čosi menej ako ja. Ani neviem, koľkokrát mi za tie roky prešiel rukami. Ešte ako žiačka som sa tešila na recitačné preteky, tak sme to vtedy volali. Dokonca si pamätám, aj čo som recitovala. A na preteky sa teším aj dnes. Chvalabohu, hovorím si, ešte stále je veľa detí aj dosť učiteľov, čo majú Kubín a prednes radi. Myslím, že ho robíme práve preto. Nie z povinnosti a nasilu, lebo aj také hlasy som počula. Prirástol nám k srdcu. Zamýšľam sa nad týmto jubilejným, nad jeho prípravou. Máme už vybrané texty? Alebo to nechávame na poslednú chvíľu?

Shutterstock, Dávid Grznár pre HD | Hlavný denník, ilustračný obrázok

Redakcia Hlavného denníka: Mnohí čitatelia, aj politické strany chápu dôležitosť toho, čo robíme. Patríme medzi najväčšie médium na opačnej strane barikády, ktoré hovorí nahlas to, čo sa už inde nedozviete. Dnes viac ako doteraz potrebujeme vašu pomoc.

Neviem, či práve túto časť prípravy nezanedbávame, pretože recitované ukážky sa často opakujú. Aj autorský výber je zúžený na niekoľko mien. Za posledné roky prevláda Rúfus, Válek, Prévert, ale aj Haľamová, Kostra, Kráľ. Nie je nič výnimočné, že ten istý text počujeme na tej istej súťaži aj dvakrát. A o rok, o dva znova. Próza býva  trošku pestrejšia, možno aj preto, že poéziu zvyčajne nečítame. Iste sa nemýlim, keď poviem, že v mnohých prípadoch ukážky vyberá učiteľ. Aby sme si to uľahčili, siahneme po tom, čo už poznáme, čo sme počuli. Preto tie opakovačky. Ak chceme niečo nové, čítame a hľadáme. Začítam sa do poviedky z Antológie súčasnej prózy a hovorím si, že toto je fajn, to by sa možno Evke aj hodilo, keď vtom, bác, narazím na slová, ktoré si ona do úst veru nezoberie, lebo má kresťanskú výchovu. A súčasná literatúra je obrazom súčasnosti, preto je v nej veľa nekresťanských slov. Potom sa v človeku bije umelecké s človečenským.

Slovensko sa pomaly, ale isto stáva OPUSTENÝM PSYCHIATRICKÝM VÄZENÍM
VLASTENECTVO NIE JE TRIEDNY BOJ, ALE POSILŇOVANIE SPOLOČNÝCH VÄZIEB! Historik a politický analytik Eduard Chmelár sa pôvodne k tomu, čo sa dialo uplynulý týždeň, vôbec nechcel vyjadrovať. "Ale keďže mi rozum zostáva stáť z toho, ako sa Slovensko... Čítať ďalej
05 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Ale vráťme sa k reklame

Pred porotou, v ktorej sedia známe osobnosti, recituje chlapec, vlastne ešte dieťa, na fiktívnej súťaži Vrbovského Píščany text Rytmusovho repu J..e . A tak počúvame, že tebe, tvojej mamke j..e, tatkovi j..e, sesternici j..e, babke j..e, dedovi to j..e . Na toto reklamné divadlo sa pozerá zlatá Hviezdoslava busta so zlatou reťazou a s okuliarmi v štýle Rytmus- Vrbovský. Zneváženie básnika je dokonalé.

Nakoniec počujeme, kvôli čomu celá tá maškaráda vznikla: Odovzdajme deťom lepšiu slovnú zásobu. Viac kníh, viac rozumu.

Ako som povedala, cieľ je pekný.

Lebo je pravda, že slovná zásoba  mladých ľudí je obmedzená. Na vzájomnú komunikáciu im stačí niekoľko vulgárnych slov, pri počítačových hrách ešte menej. Nedávno som sa opäť započúvala. Naozaj im stačilo iba zopár a chlapci si rozumeli.  Nuž a najfrekventovanejšie bolo práve slovo z reklamy.

Z reklamy, ktorú časť mladých ľudí prijala slovami, že, ty brďo, to je fakt  že dobré! Iní sa vyjadrili odmietavo: ale toto, tak to už hádam nie!

Pozn. redakcie HD: Tento článok  je výlučne názorom jeho autora. Obsah sa nemusí zhodovať s názormi redakcie.

Hlas ľudu: Keby politici a médiá nemali Roberta Fica, museli by si ho vymyslieť
S Jurajom Hrabkom, autorom tejto vtipnej myšlienky, možno len súhlasiť. Je pravdivá. Lebo Fico Politici, ktorí stoja na opačnej strane, berú si Fica denne do úst. V každej vete aj niekoľkokrát. Niektorí sú ním ako diablom posadnutí. Kopnite si... Čítať ďalej
05 | 09 | 2023 | Mária Škultétyová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik