Európa je v smrteľnom nebezpečenstve
06 | 09 | 2023 I Gabriela Fedičová

Podľa najnovšej štúdie, Európa zažila extrémne ochladenie pred 1,1 miliónmi rokov. Keďže na kontinente už vtedy žili ľudia, táto klimatická zmena sa im stala osudnou. Teraz objav je podľa vedcov signálom aj pre dnes žijúcich ľudí, píše maďarský portál Origo.

Prvými obyvateľmi Európy boli Homo erectus. Ich populáciu zničila doba ľadová, ktorá nastala pred 1,1 miliónom rokov, uvádza štúdia publikovaná časopisom Science.

ÚDAJ , KTORÝ BOL DOTERAZ NEZNÁMY, SA ZHODUJE SO SMRTEĽNÝM POKLESOM TEPLOTY A S ÚDAJMI, PODĽA KTORÝCH V TOM ČASE MOHLI V EURÓPE ŽIŤ SKUPINY STARÝCH ĽUDÍ.

Fosílie a kamenné nástroje ukazujú, že Homo erectus migroval z Ázie do Európy pred 1,8 až 1,4 miliónmi rokov a predchádzajúci výskum zistil, že títo starí ľudia jednoducho vymreli z nejakého záhadného dôvodu pred 1,1 miliónmi rokov z nejakého kontinentu. 

Ďalší dôkaz archaických európskych ľudí je spred približne 900 000 rokov. Vtedy Homo antecessor s robustnejšou stavbou tela dorazil do Európy z Afriky a Ázie.

„Zdá sa, že medzi zmiznutím skorších obyvateľov a objavením sa neskoršej ľudskej rasy je rozdiel 200 000 rokov. Táto medzera sa zhoduje s novoobjavenou fázou ochladzovania, čo naznačuje, že chlad vyhnal alebo vyhladil archaických ľudí,“ povedal Chronis Tzedakis, hlavný autor štúdie.

Odpoveď našli výskumníci na pobreží Portugalska

Vedci našli dôkazy o ochladzovaní v jadrách morských sedimentov odobratých z dna oceánu pri pobreží Portugalska.

Analýza elementárnych izotopov v pozostatkoch morského planktónu z hladiny oceánu a dna oceánov, ako aj peľových zŕn suchozemskej vegetácie, ukázala, že asi pred 1,15 miliónmi rokov došlo k drastickému a neočakávanému ochladeniu.

Podľa Tzedakisa teplota vody pri Lisabone klesla na približne 6 stupňov Celzia (dnešný priemer je okolo 21 stupňov Celzia). V tom istom čase boli pevniny Európy zdevastované dramatickým ochladením, ktoré spôsobilo, že sa severné ľadové štíty posunuli na juh.

Výskumníci zistili, že studená voda tiekla do prírodných vôd zhruba pred 1,13 miliónmi rokov. Táto ľadová voda pochádzala z európskych ľadovcových štítov, ktoré sa začali topiť v dôsledku skoršieho otepľovania. Roztopená ľadovcová voda sa miešala s vodami riek, potokov a jazier a ochladzovala ich.

Naša planéta prešla mnohými studenými a teplými obdobiami, pričom doba ľadová vrcholila približne pred 900 000 rokmi.

Hoci existovali teórie, ktoré naznačovali dramatické ochladenie pred 1,1 miliónmi rokov, vedci len nedávno našli hmatateľné dôkazy o tom.

Astronomické efekty

Zdá sa, že jeden dôvod ochladenia mohol byť astronomický. Podľa Tzedakisa bola dráha Zeme okolo Slnka v dôsledku gravitačného vplyvu Jupitera zhruba kruhová a tento jav možno spájať aj s inými obdobiami ochladzovania. V tom čase sa znížila aj hladina skleníkového oxidu uhličitého prítomného v zemskej atmosfére, no nie je známe, či to bola príčina alebo dôsledok ochladenia.

Starovekí ľudia neboli spôsobilí prežiť

Podrobnú rekonštrukciu urobil aj klimatický výskumník Axel Timmermann, podľa ktorého sa Európa v dôsledku drastického ochladenia stala pre archaických ľudí neobývateľná.

Chlad značne sťažoval získavanie potravy, pretože extrémne nízka teplota zdecimovala rastliny a živočíchy, ktoré slúžili ako potrava. Pre nepriaznivé biologické vlastnosti a nedostatok vedomostí sa starovekí ľudia nedokázali prispôsobiť zmenenému prostrediu

Je to príbeh o tom, ako premenlivosť klímy ovplyvňovala ľudskú populáciu v minulosti a je to signál aj pre dnešného človeka, ktorý tiež v súčasnosti čelí extrémnym výkyvom počasia a zmenám v ekosystémoch.“napísali výskumníci.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik