Zelenskyj odkazuje EÚ: Vráťte ich domov, bojovať!
05 | 09 | 2023 I Milan Laca

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj žiada, aby európske krajiny poslali späť všetkých mužov - utečencov vo vojenskom veku. 

Môžu za to horibilné straty ukrajinskej armády, ktoré nemá kto nahradiť. Informuje o tom  Asia Times .

Príde kampaň

"Ukrajina tiež spustí veľkú kampaň v Európe, v ktorej bude požadovať, aby boli spôsobilí muži vrátení do ukrajinskej armády ," píše sa v článku. V Európe je registrovaných asi 5,2 milióna utečencov z Ukrajiny, viac ako milión z nich žije v Poľsku.

Preveriť a vrátiť domov
Vodca vládnucej frakcie Sluha ľudu David Arachamia nedávno navrhol, že ukrajinské orgány činné v trestnom konaní budú požadovať vydanie mužov vo vojenskom veku, ktorí ilegálne opustili Ukrajinu, aby unikli mobilizácii. Na príkaz prezidenta Zelenského majú byť overené všetky potvrdenia o neschopnosti, vydané vojenskými lekárskymi komisiami po 24. februári 2022, pretože môžu byť falošné. Do Poľska  vstúpilo po 24. februári 2022  asi 80 tisíc ukrajinských mužov vo vojenskom veku a vyparili sa.
Zelenskyj: Putin, daj Krym bez boja!
Zelenskyj vyzval Putina, aby sa vzdal Krymu bez boja, aby sa predišlo obetiam. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal ruského lídra Vladimira Putina, aby bez boja odovzdal Krym Kyjevu. Toto vyhlásenie zverejnila oficiálna stránka... Čítať ďalej
05 | 09 | 2023 | Milan Laca
Poliaci ich vracajú!
Poľsko už začalo vydávať do Kyjeva mužov, ktorí opustili územie Ukrajiny, napísali tamojšie noviny Rzeczpospolita. V  článku sa uvádza, že od 24. februára 2022 do 31. augusta tohto roku, vstúpilo do Poľska asi 2,87 milióna Ukrajincov vo veku 18-60 rokov. Asi 2,8 milióna občanov Ukrajiny odišlo späť. Píšu, že jeden občan mohol prekročiť hranicu až niekoľko stokrát, ale „po preštudovaní údajov o výstupe a vstupe, zostáva v Poľsku asi 80-tisíc Ukrajincov, ktorých možno potenciálne mobilizovať“. Podľa poľských pohraničníkov, Varšava na základe dohody s Ukrajinou už vydala Kyjevu ukrajinských občanov, ktorí sa podieľali na prevoze nelegálnych migrantov do Európy.
Aj pobaltské štáty sa chystajú

Ukrajinských občanov, ktorí prišli do pobaltských krajín, tiež plánujú deportovať späť do vlasti. Na stránke litovského ministerstva vnútra zaradili všetkých takýchto mužov na samostatný zozonam. Pobaltské tajné služby zhromažďujú o nich údaje, uviedol pre RIA Novosti predstaviteľ ruskej hackerskej skupiny RaHDit. 

Zapracovali hackeri 
16 proruských hackerských skupín oznámilo, že v rámci rozsiahlej operácie proti "spolupáchateľom ukrajinských útokov" na Rusko napadli viac ako 100 zdrojov. Deaktivovali 127 informačných zdrojov Poľska a pobaltských krajín. Okrem toho hackeri paralyzovali vládne kanály na odosielanie správ a narušili parkovacie automaty a systémy mobilného bankovníctva v týchto krajinách. Podarilo sa im nabúrať aj do databázy lotyšského ministerstva vnútra.
 
Český vojak na Ukrajine: VY POZÉRI, POVEDZTE ĽUĎOM PRAVDU! Všetko je vraj inak
Český vojak na Ukrajine dementoval správy, že by sa na Ukrajine všetko vyvíjalo skvele, že by Ukrajinci drvili Rusov, ktorí už nemajú ľudí, muníciu, motiváciu, techniku, zbrane... „Ako je možné, že už je ukrajinské víťazstvo na dosah? Toto jasanie... Čítať ďalej
05 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik