Ukrajinská ŠROTOVŇA: Kyjev vynakladá na vojnu DENNE 100 MILIÓNOV DOLÁROV! preriekol sa Reznikov
05 | 09 | 2023 I Diana Zaťková

Ukrajina vynakladá približne 100 miliónov dolárov denne na vojnu proti Rusku, povedal odchádzajúci minister obrany Oleksij Reznikov v rozhovore pre štátne médiá.

Najúprimnejší

V zdĺhavom prvom rozhovore od svojho nedeľného zosadenia so štátnym Ukrinformom sa bývalý minister obrany pokúsil rozptýliť náznaky svojej účasti na množiacich sa korupčných škandáloch víriacich okolo vojnového úsilia.

Keď Reznikova redaktor tlačil v otázke o prideľovaní peňazí darovaných armáde od ruskej invázie, povedal, že takéto dary boli minimálne v porovnaní so zahraničným financovaním a zdanením, pričom tvrdil, že len 3 percentá vojny boli dotované z verejných darov, informuje americký portál Breitbart.

Potom, v možno najúprimnejšom pohľade na prideľovanie zdrojov od začiatku vojny, bývalý minister obrany povedal, že štát minie na konflikt každý deň okolo 100 miliónov dolárov!

"Deň vojny nás stojí 100 miliónov dolárov," povedal. „Armáda je dnes najväčším spotrebiteľom financií. Finančné prostriedky sú však potrebné aj na udržanie krajiny ako celku: na infraštruktúru, rekonštrukciu, podporu sociálne slabých.“
 
Prieskum WSJ: Väčšina Američanov nesúhlasí s Bidenovou podporou Ukrajiny
Podľa najnovšieho prieskumu Wall Street Journal väčšina amerických voličov nesúhlasí s postupom prezidenta Joea Bidena v súvislosti s Ukrajinou, informuje Breitbart. Prieskum ukázal, že 52 percent voličov nesúhlasí s Bidenovým zaobchádzaním s... Čítať ďalej
05 | 09 | 2023 | Diana Zaťková
Musíme platiť dane, aby sme mohli platiť vojnu

Reznikov ocenil pracujúcich občanov Ukrajiny za to, že podporili vojenský rozpočet, „pretože platia dane a tieto dane idú do rozpočtu a z tohto rozpočtu idú aj do armády. Preto musíte pracovať a platiť dane".

Neprezradil však, koľko z denných 100 miliónov vynaložených na vojnu pochádzalo od ukrajinského ľudu, na rozdiel od dotácií daňových poplatníkov v Spojených štátoch a Európe.

Oleksij Reznikov/TASR

Rozhovoril sa po odvolaní
Rozhovor prišiel po tom, čo prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal Reznikova po tom, čo predtým viedol vojnové úsilie krajiny viac ako 550 dní. Hoci minister nebol osobne prepojený so žiadnou korupciou, prepustenie bolo v niektorých častiach vnímané ako pokus vykoreniť úplatkárstvo a vojnové zisky.
Séria korupčných škandálov
Ministerstvom obrany od začiatku roka otriasa séria korupčných škandálov vrátane obvinení z preplácania vojenských potravín, ako sú vajcia a zimné bundy. Minulý mesiac boli všetci šéfovia regionálnych náborových úradov po celej Ukrajine odvolaní pre  obvinenia z podplácania  úradníkov od mužov, ktorí sa chceli vyhnúť vyslaniu do boja proti Rusom.
 
Český vojak na Ukrajine: VY POZÉRI, POVEDZTE ĽUĎOM PRAVDU! Všetko je vraj inak
Český vojak na Ukrajine dementoval správy, že by sa na Ukrajine všetko vyvíjalo skvele, že by Ukrajinci drvili Rusov, ktorí už nemajú ľudí, muníciu, motiváciu, techniku, zbrane... „Ako je možné, že už je ukrajinské víťazstvo na dosah? Toto jasanie... Čítať ďalej
05 | 09 | 2023 | Diana Zaťková
Peniaze "zmizli"

V pondelok v prekvapivo úprimnom článku New York Times  citovali nemenovaných ukrajinských predstaviteľov, ktorí odhalili, že peniaze určené na vojenské kontrakty na Ukrajine „ zmizli “ počas prvých dní konfliktu.

V rozhovore pre Ukrinform Reznikov tvrdil, že politickí rivali v krajine využívajú problém korupcie, pričom tvrdí, že on a niektorí jeho zástupcovia mohli byť terčom ich úlohy pri konfrontácii s monopolmi mocných oligarchov. Bývalý minister obrany ďalej tvrdil, že niektoré obvinenia z korupcie šíria Rusi s cieľom zasiať nesúhlas v ich radoch.

Reznikov konkrétne poprel obvinenia z prehnaných výdavkov na vajcia a vojenské bundy a tvrdil, že sa začali súdne procesy proti tým, ktorí tvrdili, že údajne očierňujú ministerstvo obrany.
Najskorumpovanejšia krajina sveta
Zameranie sa na korupciu na Ukrajine, ktorá sa od získania nezávislosti od Sovietskeho zväzu neustále radí medzi najskorumpovanejšie krajiny sveta, však môže spochybniť správnosť nalievania ďalších miliárd peňazí západných daňových poplatníkov do zástupnej vojny.
 
Okrem 113 miliárd dolárov, ktoré Bidenova administratíva vyčlenila Ukrajine od minulého roka, v súčasnosti Biely dom lobuje za ďalších 24 miliárd dolárov na pomoc  krajine.
 
Zelenskyj odkazuje EÚ: Vráťte ich domov, bojovať!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj žiada, aby európske krajiny poslali späť všetkých mužov - utečencov vo vojenskom veku. Môžu za to horibilné straty ukrajinskej armády, ktoré nemá kto nahradiť. Informuje o tom Asia Times . Príde... Čítať ďalej
05 | 09 | 2023 | Milan Laca
 

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik