Trump straší Európu!
05 | 09 | 2023 I Milan Laca

Trumpov návrat vyvoláva strach v srdci Bruselu.

Republikánsky predák sa vyhráža zavedením celoplošných dovozných ciel, ak ho znovu zvolia.  Vyjednávači EÚ už šalejú. 

Strašiak

Prízrak druhého funkčného obdobia Donalda Trumpa vyvoláva v európskych obchodných šéfoch desivé spomienky. 77-ročný realitný magnát sa vysmieva obchodným deficitom ako „stratám“, ktoré vyvážajú bohatstvo nepriateľom Ameriky. Už teraz sa vyhráža 10-percentným paušálnym dovozným clom, ak vyhrá voľby na budúci rok. 

V roku 2018 Trump uvalil clá na oceľ a hliník z Európskej únie. Bidenova administratíva pozastavila clá, aby umožnila EÚ a USA vyjednať kompromis.  Ak sa však do 31. októbra nenájde žiadne riešenie, tieto clá sa vrátia späť, čím sa riskuje ďalšia colná vojna a potenciálne môže poškodiť obchod s tovarom, ako je whisky. Zatiaľ čo sa obe strany môžu dohodnúť na predĺžení pozastavenia a pokračovať v rokovaniach, riziko víťazstva Trumpa v roku 2024 zvyšuje tlak na skorú dohodu, aj keď to znamená, že EÚ musí urobiť ústupky. 

Banánové USA?
Trump si myslí, že Bidenova administratíva mení USA na banánovú republiku. Za fašistický označil aj štýl riadenia súčasných orgánov. Úpadok? Bývalý šéf Bieleho domu Donald Trump sa domnieva, že administratíva amerického prezidenta Joea Bidena... Čítať ďalej
01 | 09 | 2023 | Milan Laca

Ďalšie problémy 

Okrem sporu o oceľ, Brusel a Washington rokujú aj o kritickom pakte o nerastoch. Takáto dohoda by umožnila ťažobným a chemickým spoločnostiam EÚ predávať svoje produkty výrobcom batérií v USA bez rizika, že by sa znížili daňové úľavy na elektrické vozidlá, predpokladané v zákone USA o znižovaní inflácie.

„Tieto mesiace, ktoré sú pred nami, budú veľmi dôležité pre vzťahy medzi EÚ a USA,“ povedala Luisa Santos z priemyselnej lobistickej organizácie BusinessEurope. "Určite sa musíme pokúsiť vyriešiť otvorené problémy." 

"Historicky úspešný"

Trump je ďaleko pred svojimi súpermi v súboji o nomináciu republikánov pred prezidentskými voľbami v novembri 2024, napriek tomu, že čelí množstvu obvinení zo zločinu, ktorý ho obviňuje z pokusu zvrátiť svoju porážku v roku 2020. Jeho hrozba uvalenia 10-percentného cla, alebo „dane“ na všetok dovoz, ak znovu získa Biely dom, už vyvolala varovania, že takýto krok by spôsobil totálnu obchodnú vojnu, čo by prinútilo zvýšiť ceny, ktoré platia americkí spotrebitelia a podniky. 

Trump - netrump? 

Či Trump vyhrá, je, samozrejme, stále nejasné. Každý budúci republikánsky prezident by však, pravdepodobne, zmenil americkú politiku týkajúcu sa EÚ. To by vyvolalo obavy z obratu vo všetkom, od vojenskej podpory pre Ukrajinu, až po eskaláciu prebiehajúceho geopolitického sporu s Čínou. 

"S republikánskou administratívou sú rokovania veľmi odlišné," povedal nemenovaný diplomat EÚ. "Rokovania boli zjavne oveľa komplikovanejšie s Trumpovou administratívou ako s administratívou, ktorú máme dnes pred sebou."

Dohoda?

Axel Eggert, šéf Európskej asociácie oceliarní, povedal, že ak EÚ nedosiahne dohodu o oceli, zastrelí sama seba. Tvrdil, že to predstavuje obrovskú príležitosť na riešenie klimatických zmien a vytvorenie rovnakých podmienok pre priemysel. Zároveň priznal, že rozdiely medzi Bruselom a Washingtonom sú "stále veľmi veľké".

Jednou z hlavných európskych obáv je, že návrhy USA na vytvorenie uhlíkového klubu by porušili pravidlá globálneho obchodu. Brusel sa chce vyhnúť dojmu, že klimatický argument používa ako zásterku na tajné vytvorenie transatlantického oceliarskeho kartelu. Ďalšou európskou obavou je, že USA by nevylúčili opätovné zavedenie ciel voči EÚ.

NATO sa rozhodlo postrašiť Putina
NATO pošle Putinovi nový signál o Ukrajine. SZ: Cvičenie NATO v Baltskom mori by malo Rusku ukázať bojovú pripravenosť tohoto vojenského bloku. Pohrozili... Na pozadí konfliktu na Ukrajine sa NATO, zastúpené Nemeckom, rozhodlo pohroziť... Čítať ďalej
05 | 09 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik