Sulík ohodnotil posledné tri roky: Šialená, chaotická a amatérska politika
05 | 09 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Mám nádej, že budúce zloženie parlamentu bude triezvejšie! V TASR TV to povedal predseda SaS Richard Sulík. Aktuálne volebné obdobie bolo podľa neho nadštandardne chaotické kvôli veľkému množstvu nových a neskúsených poslancov v parlamente a úplnej absencii straníckej disciplíny.  

Parlament bez disciplíny

Z parlamentu sa podľa neho úplne vytratila stranícka disciplína, v dôsledku čoho sa hlasovania stávali nepredvídateľnými. Podľa Sulíka by vývoj v parlamente v tomto volebnom období mohol byť mementom pre tých, ktorí lobujú za zmenu volebného systému, aby mohli osobnosti kandidovať aj samostatne. "Tu si môžu pozrieť, čo sa stane, v parlamente nastane úplný chaos. Politické strany sú v parlamentnom živote dôležité," skonštatoval.

Sulík dúfa, že parlament po nadchádzajúcich voľbách bude v porovnaní s dnešným zrelší a skúsenejší. "Nie každé volebné obdobie je rovnako chaotické, toto bolo výnimočné. A mám nádej, že budúce zloženie parlamentu bude triezvejšie," uviedol.

PS je nevoliteľné aj pre známeho lekára. Vysvetlil, prečo
Tak sme sa dočkali – aj dojčenie by podľa kandidátky Progresívneho Slovenska Diany Kleštincovej malo byť témou verejných rozpráv, ktoré by smerovali k správnym politickým rozhodnutiam. Doktorovi Igorovi Bukovskému prekážajú kandidáti, ktorých... Čítať ďalej
04 | 09 | 2023 | Eka Balaskova

Nadužívanie skrátených legislatívnych konaní

SaS chce podľa neho v novom parlamente predložiť návrh legislatívnej zmeny, podľa ktorej by už skrátené legislatívne konanie bolo možné len po odsúhlasení ústavnou väčšinou poslancov. Predpokladá, že v odôvodnených a výnimočných prípadoch návrh podporí aj opozícia a pre ostatné prípady je štandardný legislatívny proces vhodnejší.

"Nadužívaniu skrátených legislatívnych konaní treba zabrániť, lebo spomalenie legislatívnych konaní vedie k ich skvalitneniu," tvrdí Sulík.

Ódor, Heger, foto: TASR

Ekonomika stagnuje, vysoká inflácia, diera v rozpočte

Veľmi vážne korekcie by podľa neho potreboval vývoj slovenskej ekonomiky. "Ekonomika stagnuje alebo rastie veľmi málo, po druhé máme stále ešte veľmi vysokú infláciu a po tretie, máme dieru v rozpočte," pripomenul Sulík.

Pri konsolidácii verejných financií by znižovanie štrukturálneho deficitu o pol percenta ročne chcel doplniť ďalšími úsporami na bežných výdavkoch. Za kľúčový faktor však považuje oživenie hospodárskeho rastu.

"Za najdôležitejšiu považujeme reformu verejnej správy, aby boli obce financované na základe tzv. daňového mixu, nie iba z dane z príjmu. Chceme, aby obce dostávali peniaze aj podľa toho, ako budú podporovať podnikanie na svojom území," povedal Sulík. SaS má podľa neho pripravených takmer sto opatrení na oživenie ekonomického rastu, okrem iného chce napríklad znovu oživiť koncept rovnej dane.

Matovič, Heger, foto: FB/MŠE

Šialená, chaotická a amatérska politika

Dohodu premiéra Ľudovíta Ódora so samosprávami o vyplatení polovice z pôvodne prisľúbených 108 miliónov eur na kompenzácie rastúcich cien elektriny, považuje Sulík za rozumnú. "Urobiť dohodu so samosprávami je určite lepšie, ako im bez dohody zobrať pol miliardy, ako to spravil bývalý minister financií Igor Matovič. Veď to bol hlavný dôvod, prečo sme pre vyše rokom odišli z vlády," doplnil.

"Povedali sme, že takúto šialenú, chaotickú a amatérsku politiku už nemôžeme podporovať a byť za ňu spoluzodpovední," uzavrel.

Neúspešný slovenský minister zahraničných vecí Káčer znovu perlil
Bývalý minister zahraničných vecí Rastislav Káčer, ktorý už neraz dokázal, že má problémy so sebaovládaním a v diplomacii nemá čo robiť, opäť perlil. V rozhovore pre maďarský Mandiner, prirovnal “revizionizmus a erozionistickú politiku” Viktora... Čítať ďalej
04 | 09 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik