Slováci sú nepoučiteľní: Nebankovke "darovali" ťažké milióny
06 | 09 | 2023 I Eka Balašková

Pamätáte si na veľkolepé reklamy na tzv. „nebankové spoločnosti“ ktoré boli vlastne klasickými pyramídovými hrami, kde sa „nabalí“ len ten, kto je na začiatku, z prelomu tisícročí? Vrtiace sa mince, ktorých je v obraze stále viac boli symbolom BMG Invest, asi najznámejšej nebankovej spoločnosti. Aj tu však platí, že história sa opakuje – jednu aktuálnu nebankovú spoločnosť vyšetruje NAKA.

Na spoločnosť Axe Capital group a jej neserióznosť pritom už dávno upozorňovala Národná banka Slovenska. Slováci sa napriek veľkým problémom spred dvadsiatich rokov npoučili a mnohí „investovali“. Žiaľ, zdá sa, že nenávratne.

Skončil vo väzbe

Majiteľ Axe Capital group Peter Béreš už v máji skončil vo väzbe. Obvinený bol z toho, že už pri uzatváraní zmlúv vedel, že podmienky nebude vedieť splniť, pretože je to nereálne. Na jeho biznis v apríli 2022 poukazovala aj Národná banka Slovenska.

„Činnosť spoločnosti v súčasnosti nepodlieha dohľadu NBS spoločnosť nemá udelené žiadne povolenie na výkon činnosti v oblasti finančného trhu na Slovensku a nie je zapísaná v žiadnom registri vedenom národnou bankou,“ upozornila NBS.

Hlas odkazuje Demokratom: Skončite s touto politikou šírenia klamstiev!
Demokrati sa vyfarbili! Varujú pred snahou zmeniť voľbu prezidenta. Hlas upozorňuje, že sú to klamstvá! Strana Demokrati tvrdí, že viaceré strany majú po voľbách záujem zrušiť priamu voľbu prezidenta a preniesť ju do parlamentu. Hlas-SD v reakcii... Čítať ďalej
05 | 09 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Klasická pyramída

Z legalizácie trestnej činnosti sú obvinení Béreš aj s advokátom Jánom Šofrankom. Béreš podľa magazínu Forbes aj z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu podvodu, 

Prvých vkladajúcich Bérešova firma aj vyplácala, používala na to vklady ďalších vkladateľov. Sľubovala pritom tristopercentné výnosy vkladov. Odhady hovoria, že klientom dlhuje 50 miliónov eur.

Nemalé investície

Podľa reportáže Správ RTVS klienti investovali aj niekoľko sto tisíc eur s tým, že po roku im mal byť vyplatený vklad aj s výnosom.

„Koncom minulého roka bolo klientom komunikované, že spoločnosť Axe Capital sa ocitla v problémoch a od tejto chvíle, už nebolo zaznamenaná, že by nejakým klientom vyplácala výnosy z pôžičiek,“ informoval advokát poškodených Tomáš Vavro.

Zarábať mali na kryptomenách, ale aj na zlate

„S cieľom vylákať finančné prostriedky mali uzatvárať zmluvy o sprostredkovaní napríklad kúpy a predaja cenných papierov, zlata ale aj obchodovaní s virtuálnou menou na kryptoburzách alebo investovaním do startupov. Pričom sľubovali ročný výnos až do výšky 300 percent,“ ozrejmila Denisa Bárdyová, hovorkyňa policajného prezídia.

Prieskum: Väčšina Slovákov chce, aby prezidentka poverila zostavením vlády víťaza volieb
Väčšine Slovákov by prekážalo, keby sa Zuzana Čaputová rozhodla inak. Myslia si, že by prezidentka Zuzana Čaputová mala poveriť vytvorením novej vlády víťaza parlamentných volieb. Túto možnosť by volili aj v prípade, keby ju víťazná strana nemala... Čítať ďalej
05 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Tretí obvinený

„Peniaze som prijal s úmyslom investovať ich s cieľom zisku pre klientov, ale aj pre spoločnosť. Bohužiaľ následkom nepriaznivých okolností na trhu, došlo k výrazným stratám,“poslal písomné stanovisko predseda predstavenstva Axe Capital Group Peter Béreš.

V kauze je aj tretí obvinený, Juraj Piták. Ten bol nejaký čas predsedom predstavenstva a v jeho kompetencii bola sieť sprostredkovateľov. Narozdiel od Béreša a Šofranka, Piták s políciou spolupracuje.

„Béreš si veľkú časť vkladov posielal na súkromné účty, obchodoval cez svoje súkromné účty, ktoré mal historicky otvorené. Nám to prezentoval tým, že si tým stráži svoje know-how,“ vysvetlil Piták.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik