Prieskum: Väčšina Slovákov chce, aby prezidentka poverila zostavením vlády víťaza volieb
05 | 09 | 2023 I Diana Zaťková

Väčšine Slovákov by prekážalo, keby sa Zuzana Čaputová rozhodla inak. Myslia si, že by prezidentka Zuzana Čaputová mala poveriť vytvorením novej vlády víťaza parlamentných volieb. Túto možnosť by volili aj v prípade, keby ju víťazná strana nemala šancu zostaviť. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu agentúry MEDIAN SK pre RTVS.

Poverenie víťaza volieb zostavením vlády preferuje podľa prieskumu 66,6 percenta respondentov. Aby vládu zostavovala strana s druhým najväčším počtom hlasov, si želá 19,7 percenta opýtaných. Na túto otázku neodpovedalo 13,3 percenta ľudí.

Ak by sa však Zuzana Čaputová rozhodla nenasledovať ústavnú tradíciu a vymenovala by zostavením vlády inú než víťaznú stranu, mnohým voličom by to prekážalo. Možnosť "veľmi prekážalo" označilo 28,4 percenta opýtaných. Skôr by to prekážalo takmer štvrtine (24,2 percenta) respondentov.

Problémoví víťazi?

Agentúra MEDIAN SK sa pýtala aj na to, ktoré strany by podľa opýtaných nemali zostavovať vládu aj keby sa stali víťazom volieb. Prieskum ukázal, že ľudia s takýmto názorom nechcú, aby prezidentka poverila víťaza volieb vytvorením novej vlády, ak by išlo o človeka zo Smeru-SD (18,3 percenta), OĽANO a priatelia (17,5 percenta) či Progresívneho Slovenska (PS) (15,8 percenta).

"Naopak najmenej často deklarujú obyvatelia Slovenskej republiky výhrady voči menovaniu predstaviteľov strán Modrí, Most – Híd, SNS, Maďarské Fórum, Demokrati, HLAS – SD alebo KDH," uvádza prieskum MEDIAN SK.

Pellegrini je ZDESENÝ: TOTO JE NAOZAJ policajný prezident Slovenskej republiky? (VIDEO)
Čo sme banánová republika? Pellegrini odkázal policajnému prezidentovi Hamranovi, aby prestal vyplakávať a začal konečne riešiť situáciu s migrantmi. Ten sa však namiesto toho chváli ocenením z Maďarska! Hamran: V západnej Európe si na migrantov... Čítať ďalej
05 | 09 | 2023 | Ladislav Kováčik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik