India už nebude India!
06 | 09 | 2023 I Milan Laca

Indická vláda chce krajinu premenovať na Bharat, aby sa zbavili koloniálneho dedičstva.

India môže byť oficiálne premenovaná na Bharat, ako sa oficiálne volá v hindčine.

Nazvú ju svojim menom 

Vláda na čele s premiérom Narendrom Modim, podľa neho, pravdepodobne predloží uznesenie o zmene oficiálneho názvu Indie počas mimoriadneho zasadnutia parlamentu, naplánovaného na 18. až 22. septembra.

Putin sa stretol s Erdoganom. O obilí a vojne
Ruský prezident sa vyjadril o problémoch protiofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny: „Toto nie je lapsus, ale zlyhanie“. V Soči sa skončili rozhovory medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a tureckým partnerom Recepom Tayyipom Erdoganom. Na... Čítať ďalej
04 | 09 | 2023 | Milan Laca

Už aj prezident rozhodol

Líder Strany indického národného kongresu Jairam Ramesh uviedol, že prezident Draupadi Murmu už podpísal formálne pozvánky pre hostí G20 na summit v Naí Dillí ako „prezident Bharatu“. „Prezident Bharat má tú česť pozvať vás na večeru v sobotu 9. septembra,“ píše sa v texte oficiálnych pozvánok pre zahraničných lídrov.

Sú aj kritici

Rozhodnutie vyvolalo kritiku opozičných indických strán. Mnohí politici však toto rozhodnutie podporili. Podľa nich, názov „India“, dostala republika od Britského impéria v koloniálnej minulosti. Preto „by mal byť vypustený z ústavy“. "Názov našej krajiny bol po stáročia Bharat. Nech je to v akomkoľvek jazyku, názov zostáva rovnaký," povedal šéf odborov Rádžív Chandrasechar, počas debaty o názve.

Pôvod

Slovo „Bharat“ pochádza zo sanskrtského mena starovekého indického kráľa, ktorého história je opísaná v staroindickom epose „Mahabharata“. Od čias Mughalskej ríše sa používa aj názov Hindustan, ktorý však nemá oficiálne postavenie.

Prieskum WSJ: Väčšina Američanov nesúhlasí s Bidenovou podporou Ukrajiny
Podľa najnovšieho prieskumu Wall Street Journal väčšina amerických voličov nesúhlasí s postupom prezidenta Joea Bidena v súvislosti s Ukrajinou, informuje Breitbart. Prieskum ukázal, že 52 percent voličov nesúhlasí s Bidenovým zaobchádzaním s... Čítať ďalej
05 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik