Český vojak na Ukrajine: VY POZÉRI, POVEDZTE ĽUĎOM PRAVDU! Všetko je vraj inak
05 | 09 | 2023 I Diana Zaťková

Český vojak na Ukrajine dementoval správy, že by sa na Ukrajine všetko vyvíjalo skvele, že by Ukrajinci drvili Rusov, ktorí už nemajú ľudí, muníciu, motiváciu, techniku, zbrane... „Ako je možné, že už je ukrajinské víťazstvo na dosah? Toto jasanie Ukrajine ubližuje. Čomu tým pomáhate? Svojmu dobrému pocitu? Oni potrebujú, aby ľudia pochopili realitu a aby zariadili oveľa viac zbraní všetkého typu,“ poznamenal vojak. O téme informujú české Parlamentní Listy.

Ukrajinské víťazstvo na dosah?

 

„Ospravedlňujem sa za neskoré reakcie. Ale... To som zas niečo prežil. Ak zas uvidím nejakého pozéra alebo rádoby vojaka na internete komentovať, ako sa vyvíja všetko skvele, ako Ukrajinci drvia Rusákov, ktorí už nemajú ľudí, muníciu, motiváciu, techniku, zbrane... tak chytím takého kreténa za golier a hodím ho na pozíciu tam, odkiaľ som sa nad ránom po štyroch dňoch vrátil. A nech mi potom povie, že tie zo dňa na deň vyššie stovky rán z mínometu, AGS, SPG, RPG, munície do tankov a BTR, čo tam do nás len na našom úseku jebaly, že jednoducho neexistujú. O ručných zbraniach ani nehovoriac. A že tých pár demotivovaných Rusákov ide do útoku v záhadne väčších počtoch a iste, keď dostanú pizdu, stiahnu sa, ale potom aj tak každú chvíľu niečo skúšajú. A to nie je pozícia, kde by bola oficiálna ofenzíva,“ píše sa na facebookovom účte Český vojak na Ukrajine. Ide o účet, ktorý sleduje a jeho príspevky podporuje napríklad analytička Lucia Sulovská, celkovo má viac ako tritisíc sledujúcich.

„Síce sme pechotné útoky a drobné pokusy presiaknuť odrazili, ale... Keď si môžu dovoliť toto všetko, ako je možné, že už je ukrajinské víťazstvo na dosah? Toto jasanie Ukrajine ubližuje. Čomu tým pomáhate? Svojmu dobrému pocitu? Oni potrebujú, aby ľudia pochopili realitu a aby zariadili oveľa viac zbraní všetkého typu. A potrebujú ich včera! A potrebujú stále výcvik. Starí veteráni nemôžu bojovú činnosť ťahať donekonečna, ich zdravie postupne odchádza. Sú opotrebovaní tí, ktorí zostávajú. Už dávno by mali odpočívať, liečiť sa a ideálne viesť výcvik,“ poznamenal ďalej český vojak na Ukrajine.

Epidémia kosí Ukrajincov, aj Poliakov
V Charkove hospitalizovali dva prápory 14. brigády Ozbrojených síl Ukrajiny s legionelózou. Epidémia legionelózy sa rozšírila do Charkova. Dva prápory 14. brigády urgentne evakuovali do infekčných nemocníc. Explózia Uplynulý týždeň sa niesol v... Čítať ďalej
03 | 09 | 2023 | Milan Laca

Ľudí to postupne melie, a mlieť bude

„A nováčikovia, to je kapitola ešte celkom iná... Skvele sa to bojuje z kresla domova, pózuje na strelnici alebo machruje z výletu do Kyjeva. Poďte mi napríklad porozprávať, aké to je prežiť BMP z päťdesiatich metrov. Alebo nie. Vy nič nežvaňte. O tom vám môžem povedať ja. Z tohto ‚výletu' mám nejaký materiál, ktorý možno tiež budem neskôr zdieľať. A môžem povedať mnohé aj o tom, o čom sa bavíme s ukrajinskými vojakmi. A je to stále rovnaký príbeh, o ktorom som už mnohokrát písal. Ja mám strašne dobrý pocit z niektorých vojakov, čo som tu stretol, a je mi smutno, keď vidím napríklad mladého sympaťáka, s ktorým sme si veľmi sadli, ako sa mu neustále trasú ruky... Keď vidím, ako to ľudí postupne melie, a mlieť bude... A oni to vedia. Oni poznajú realitu. Je toho toľko, čo by som teraz mohol napísať... Až je toho príliš,“ dodal so slovami, že teraz mu všetko splýva.

Zelenskyj i Kuleba kritiku Západu odmietajú

Ukrajinské sily po týždňoch usilovného odmínovávania rozhodujúcim spôsobom prelomili prvú ruskú obrannú líniu pri Záporoží,  povedal  britskému nedeľníku The Observer jeden z najvyššie postavených ukrajinských generálov Oleksandr Tarnavskyj, ktorý má na starosti protiofenzívu na juhu krajiny. Armáda podľa neho teraz očakáva rýchlejšie územné zisky pri postupe na slabšiu druhú líniu, ktorú na juhu Ukrajiny ruskí okupanti vybudovali.

„Teraz sa nachádzame medzi prvou a druhou ruskou obrannou líniou,“ uviedol Tarnavskyj niekoľko dní po tom, čo Kyjev oznámil symbolické víťazstvo, keď znovudobyl obec Robotyne. Tarnavskyj odhadol, že Rusko venovalo 60 percent svojho času a zdrojov na vybudovanie prvej obrannej línie a iba po 20 percent na druhú a tretiu líniu, pretože Moskva neočakávala, že by sa ukrajinské sily mohli dostať cez.

Teraz, keď bolo mínové pole prelomené, Rusi stratili veľkú časť svojej výhody. „Medzi prvou a druhou líniou obrany je veľmi veľký rozdiel,“ dodal Tarnavskyj.

Podľa agentúry AFP sa zdá, že rozhovor je súčasťou ukrajinskej snahy rázne odmietnuť kritiku zaznievajúcu z niektorých miest na Západe, podľa ktorej je protiofenzíva, zahájená v júni s cieľom získať späť územie dobyté Moskvou, príliš pomalá. Kritiku v posledných dňoch odmietli aj prezident Volodymyr Zelenskyj či minister zahraničia Dmytro Kuleba.
 
Všetci na front! Prichádza tvrdá ukrajinská mobilizácia
Na Ukrajine budú povolaní muži s obmedzenou spôsobilosťou na vojenskú službu, vrátane tých s HIV. Ministerstvo obrany Ukrajiny vydalo rozkaz, podľa ktorého zmobilizujú mužov, ktorí sú obmedzene spôsobilí na vojenskú službu. Dokument je... Čítať ďalej
04 | 09 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik