AKTUÁLNE Inštruktor, ktorý postrelil kadetku, je vinný
05 | 09 | 2023 I Diana Zaťková

Nešťastná udaloť, ktorá sa na jar stala na Akadémii Policajného zboru v Bratislave, má rozuzlenie. Podľa informácií portálu tvnoviny.sk inštruktora Vladimira Šeparneva, ktorý nešťastne študentku postrelil, odsúdili.

 

Počas výcviku budúcich príslušníkov polície inštruktor postrelil kadetku, študentku 1. ročníka na policajnej akadémii. Kadetka Michaela bola so zraneniami prevezená do nemocnice v Bratislave.

Kadetka bola udržiavaná v umelom spánku a má poškodený stavec chrbtice. Lekári tvrdili, že je možnosť, že pacientka úplne ochrnie.

Rozhodnutie súdu

Samosudca z Mestského súdu v Bratislave I. uznal Šeparneva za vinného a informácií televízie Markíza mu dal trojročný trest s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu štyri roky s probačným dohľadom nad jeho správaním počas skúšobnej doby.

Túto informáciu potvrdili pre televíziu Markíza aj súd. 

Zároveň mu uložil obmedzenie, spočívajúce v zákaze vykonávania funkcie alebo povolania, pri ktorých dochádza k manipulácií so strelnými zbraňami,” uviedol pre televíziu Markíza hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak. 

Názor súdu a v zmysle toho vydaný trestný rozkaz rešpektujeme,“ napísal advokát obžalovaného bývalého pedagóga Ľuboš Pejhovský. 

Rozhodnutie súdu právoplatné nie je. Podľa dostupných informácií podali voči nemu poškodená, prokurátor aj Šeparnev odvolanie. 

Teraz sudca vytýči, kedy sa uskutoční hlavné pojednávanie. Za ublíženie na zdraví hrozí Šeparnevovi maximálne päť rokov za mrežami. 

Právnická fakulta UK i akademický senát vyjadrili podporu L. Kurilovskej
Nedávno sme vás informovali o podaní návrhu Romana Mikulca na odvolanie rektorky Akadémie Policajného zboru (PZ) Lucie Kurilovskej. Návrh dočasne povereného ministra vnútra bol do Kancelárie prezidenta SR doručený v pondelok popoludní. Vedenie... Čítať ďalej
19 | 04 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Pracovný úraz

Kadetka utrpela v dôsledku postrelenia ťažké zranenia. Do dnešného dňa nebolo jasné, či incident vyhodnotí ministerstvo ako pracovný úraz. Ako informuje portál Aktuality.sk, bez toho by totiž nemala nárok na žiadnu kompenzáciu od štátu.

Situáciu riešil úrad inšpekčnej služby ministerstva vnútra. Skúmal, ako mohlo k nešťastnej udalosti na pôde akadémie vôbec dôjsť. S kontrolou už skončil. Z uvedených záverov vyplýva, že Michaela je čoraz bližšie k odškodneniu za ťažký úraz a k pravidelnej rente. 

Odpoveď Ministerstva vnútra SR naznačuje, že úrad inšpekčnej služby vyhodnotil Michaelino zranenie ako pracovný úraz.

Z dôvodu, že nadriadený nevyhodnotil úraz kadetky Policajného zboru a nepostupoval podľa zákona a interných predpisov Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, je dodatočne povinný vypracovať záznam o registrovanom služobnom úraze,“ uviedol tlačový odbor pre portál Aktuality.sk.

V praxi to znamená, že na základe vykonanej kontroly utrpela postrelená kadetka služobný úraz. Aby si mohla kadetka uplatniť svoje zákonné nároky, musí akadémia k tomu vypracovať potrebný záznam. 

ČO SA VLASTNE STALO? Postrelená študentka policajnej akadémie je vo vážnom stave
Na Akadémii Policajného zboru v Bratislave inštruktor v stredu (1.2.) počas výcviku postrelil študentku prvého ročníka. Mladá Michaela je vo veľmi vážnom stave. Podľa informácií portálu tvnoviny.sk je študentka v umelom spánku a má poškodený stavec... Čítať ďalej
02 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik