Známe mená prehovoria o úplatkárskej kauze. Pokračuje proces s guvernérom NBS Kažimírom
04 | 09 | 2023 I Ivan Mihale

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračuje súdny proces s guvernérom Národnej banky Slovenska (NBS) a exministrom financií Petrom Kažimírom. Obžalobe čelí pre trestný čin podplácania. Trvá na svojej nevine. Na pondelkovom hlavnom pojednávaní je v pozícii svedka prítomný aj bývalý šéf finančnej správy František Imrecze. Predvolaní sú ďalší štyria svedkovia.

Okrem iných by mali v pondelok vypovedať aj exšéfka finančnej správy Lenka Wittenbergerová, Daniel Čech či znalkyňa. Verejnosť bola z časti hlavného pojednávania vylúčená, pretože predmetom výsluchov svedkov môže byť aj daňové tajomstvo.

Podľa obžaloby Kažimír ešte ako minister financií opakovane požadoval od vtedajšieho šéfa finančnej správy Imreczeho, aby okrem iného zabezpečil prednostné vyplatenie tzv. vratiek DPH viacerým firmám v objeme vyše troch miliónov eur. Imreczemu podľa obžaloby odovzdal úplatok 48.000 eur.
Kažimír na začiatku súdneho procesu vyhlásil, že je nevinný. Obžalobu považuje za nezákonnú. Tvrdil, že nikdy neovplyvňoval žiadne daňové konanie. Zdôraznil, že Imreczemu žiadne finančné prostriedky neodovzdal.

Guvernéra NBS opätovne obvinili z prečinu podplácania vlani na jeseň. Predtým mu obvinenie zrušila Generálna prokuratúra SR. V apríli vydal sudca ŠTS trestný rozkaz, ktorým Kažimíra neprávoplatne uznal za vinného z podplácania a uložil mu peňažný trest vo výške 100.000 eur. Keďže prokuratúra aj obžalovaný podali proti trestnému rozkazu odpor, koná sa hlavné pojednávanie.

Banáš: Vtipné to nebolo, ale facka to bola riadna!
Nová vizuálna identita Divadla P. O. Hviezdoslava v Bratislave (DPOH) sa spisovateľovi Jozefovi Banášovi zdá, ako zlý vtip. Banáš si však okrem arogancie riaditeľky inštitúcie všíma aj fakt, že sa za ňu nepostavili herci, čo by ju podľa neho malo... Čítať ďalej
04 | 09 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik