Nižšie ceny paliva? Zabudnite, Slováci!
05 | 09 | 2023 I Eka Balaskova

Auto sa za ostatných 50 rokov stalo súčasťou vybavenia takmer každej rodiny. V ostatnom čase nám ich spotreba výrazne načiera do peňaženiek. Analytici hovoria, že inak tomu nebude ani v najbližšom čase. Hoci turistická sezóna, počas ktorej je záujem o nákup pohonných hmôt vyšší, pomaly končí; ceny zostanú na približne rovnakej úrovni.

Analytici Stanislav Pánis a Jana Glasová vysvetlili, kde majú pôvod naše vysoké ceny za benzín, či ropu. Ich záver nás nepoteší, pretože prognózy nie sú priaznivé. Môže za ne vývoj ekonomickej situácie v USA, EÚ a Číne. Navyše svoje hry hrajú aj krajiny OPEC-u.

Podľa čoho tak usudzujú

„Sčítané a podčiarknuté, ostatný vývoj na komoditnom trhu by mal znamenať, že ceny palív u nás by sa mali udržať okolo súčasných úrovní s priestorom pre určitý odraz. Teda benzín bude predávaný naďalej za viac ako 1 euro a 70 centov, čo je najvyššia cena od novembra 2022. Cena nafty sa bude pozerať k 1 euru a 65 centom, čo sú najvyššie úrovne od jari 2022,“ hovorí analytik J&T Banky Stanislav Pánis. Jana Glasová, analytička 365.bank ho odpĺňa s tým, že zatiaľ to vyzerá tak, že cena ropy sa bude pohybovať nad hranicou 80 dolárov.

„To bude znamenať, že výraznejšieho poklesu cien na našich čerpacích staniciach sa teraz zrejme nedočkáme,“avizuje Glasová s tým, že ak príde k zmene po ukončení dovolenkovej sezóny, ceny to môže, ale aj nemusí zmeniť.

A ceny rastú

Aktuálne údaje štatistikov za 34. týždeň hovoria o náraste cien, ktorý trvá už viac, ako mesiac. Liter 95-oktánového benzínu sa v tomto týždni predával za cenu okolo 1,716 eura, čo je týždňový nárast o 0,9 desatín percenta. O jedno percento vzrástla aj cena za liter 98-oktánového benzínu, ktorá dosiahla 1,909 eura a rástli aj ceny nafty – aktuálne sa pohybujú na úrovni 1,633 eura za liter.

„V medziročnom porovnaní sú pohonné látky už len mierne lacnejšie ako vlani v takomto období. Benzín 95 aj 98 si odpisuje 0,8 až 1,1 % a nafta takmer 9 %,“ zhrnula Glasová.

Známe mená prehovoria o úplatkárskej kauze. Pokračuje proces s guvernérom NBS Kažimírom
Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračuje súdny proces s guvernérom Národnej banky Slovenska (NBS) a exministrom financií Petrom Kažimírom. Obžalobe čelí pre trestný čin podplácania. Trvá na svojej nevine. Na pondelkovom hlavnom... Čítať ďalej
04 | 09 | 2023 | Ivan Mihale

Kde hľadať „vinníka“

Cenu osemdesiat dolárov za barel dosiahli ceny zhruba v polovici júla, na začiatku augusta sa prehupujú cez 85 dolárov. V sledovanom týždni je cena tesne nad touto úrovňou, čo sa samozrejme prenáša aj na ceny na pumpách na našich cestách. Glasová vysvetlila, že ceny rastú hlavne na základe OPEC (Organizácia krajín vyvážajúcich ropu), ktorá obmedzila produkciu a export. Prípadná slabšia ponuka sa odráža do vyšších cien.

„Ešte stále pretrváva letná dovolenková sezóna, ľudia viac cestujú, viac tankujú, rastie dopyt po pohonných látkach, a to taktiež zvyšuje ich cenu,“dodala Glasová.

Hlavný denník / statistics.sk | Vývoj cien pohonných hmôt od začiatku roka 2023

Nerovnováha medzi ponukou a dopytom

Pánis vysvetľuje, že ceny rastú aj napriek presvedčeniu že ekonomika USA spomalí, eurozóna bude na hrane recesie a Čína bude rásť ekonomicky pomalšie, ako sa očakáva.

„Rastu ceny ropy pomohol aj výrazný pokles komerčných zásob amerických ropných produktov, ktoré od polovice júla padli o 34 miliónov barelov a vymazali všetok nárast od začiatku roka. To naznačuje, že aj keď bude rásť americká a aj čínska ekonomika pomalšie, dopyt po rope ostáva relatívne robustný a ponuka mu nestíha, čo znamená, že trh je naďalej v nerovnováhe,“dopĺňa Pánis, ktorého Glasová doplnila v tom, že svoje v obavách robí aj inflácia a zvyšovaní sadzieb bánk.

OPEC chce športovcov

Analytik Boris Tomčiak nedávno poukázal aj na iný pohľad na rast cien PhM. Podľa neho to nie je zo strany združenia OPEC len čistá hra s cenami a zákazníkovou potrebou nakupovať benzín, či naftu.

„OPEC dlhodobo chce dostať cenu až k 100 USD, a tým výrazne zvýšiť rozpočtové príjmy. Vysoké predajné ceny energií umožňujú, aby krajiny okolo Perzského zálivu mohli okrem iného nakupovať športovcov za astronomické sumy, viď zatiaľ nepotvrdený prestup Mbappého, ktorý by mal ročný plat 700 miliónov eur. Cristiano Ronaldo, ktorý už v Saudskej Arábii hrá, má plat 200 miliónov eur,“ poodhalil analytik a pripomenul, že rast cien spôsobuje aj mierny nárastom veľkoobchodných marží. Treba zarátať aj hlavnú motoristickú sezónu, kedy je dopyt po pohonných hmotách vyšší, ako v iných obdobiach roka.

Drahý benzín? NEUVERÍTE, čo platíte šejkom
Ak ste vodič a vaše auto jazdí na benzín či naftu tak ste si isto všimli, že tankujeme najdrahšie pohonné hmoty od novembra minulého roka. Peňaženka vás neklame, potvrdzujú to aj analytici. Čo je však horšie, vyhliadky nie sú ktovieaké... Čítať ďalej
31 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik