Putin sa stretol s Erdoganom. O obilí a vojne
04 | 09 | 2023 I Milan Laca

Ruský prezident sa vyjadril o problémoch protiofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny: „Toto nie je lapsus, ale zlyhanie“.

V Soči sa skončili rozhovory medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a tureckým partnerom Recepom Tayyipom Erdoganom.
Na tlačovej konferencii po stretnutí ruský líder poznamenal, že účastníci rozhovorov venovali veľkú pozornosť situácii na Ukrajine a ukončeniu dohody o obilninách.
O obilí
Ako zdôraznil Putin, odstúpenie Moskvy od čiernomorskej iniciatívy nemalo žiadny vplyv na svetový trh, ceny klesajú, o potraviny nie je núdza. "S ich spravodlivým rozdeľovaním sú problémy. Áno, ale nemá to nič spoločné s takzvanou obilnou dohodou," dodal Putin.
Pripomenul, že Kyjev využíval humanitárne koridory na teroristické útoky na civilné objekty, pričom Rusko jasne poskytovalo záruky bezpečnosti plavby. Západ zároveň oklamal Moskvu o humanitárnych účeloch – z 32,8 milióna ton nákladu vyvezeného z Ukrajiny, viac ako 70 percent smerovalo do bohatých krajín, dodal Putin.
Arménsko smeruje do NATO? Rusi sú rozhorčení
Predseda mimovládnej organizácie Európskeho výboru pre rozšírenie NATO vyzval Arménsko, aby sa pripojilo k bloku. Günter Fehlinger vyzval Arménsko, aby sa pripojilo k aliancii. Napísal o tom na svojom účte na sociálnej sieti X. Výzva "Vyzývam... Čítať ďalej
04 | 09 | 2023 | Milan Laca
Zlyhanie ofenzívy

Protiofenzíva Ozbrojených síl Ukrajiny nečelí „zaseknutiu“, ale úplnému zlyhaniu. Vyhlásil Putin po stretnutí. Ruský prezident odpovedal na otázku, či sa domnieva, že Ozbrojené sily Ukrajiny sa v procese prebiehajúcej protiofenzívy „zasekli“. Prezident sa domnieva, že to, čo sa deje, vyzerá presne ako zlyhanie útočných akcií. Putin je presvedčený, že v budúcnosti sa situácia bude vyvíjať podľa podobného scenára.

Ruský prezident Vladimir Putin (druhý vľavo) víta tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v čiernomorskom letovisku Soči 4. septembra 2023. | FOTO TASR/AP

Chceli rokovať 

Okrem toho Putin povedal, že Rusko nikdy neodmietlo rokovania. Zdôraznil, že už teraz je na ne pripravené. Uviedol, že počas stretnutia s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom sa táto otázka preberala. Putin povedal Erdoganovi o svojej pripravenosti na rokovania.

Rokovania

V Soči sa  konalo stretnutie prezidentov Ruska a Turecka Vladimira Putina a Recepa Tayyipa Erdogana. Diskutovali o možnosti obnovenia „dohody o obilí“, ako aj o rozvoji vzťahov medzi Moskvou a Ankarou v ekonomických otázkach, vrátane jadrovej energetiky. Dotkli sa aj otázky mierových rozhovorov o situácii na Ukrajine. Ruské vedenie opäť vyhlásilo, že sa nikdy nebránilo rokovaniam. Všetko závisí od postoja ukrajinského režimu a jeho západných patrónov.

Katastrofa pre Paríž. Afrika ich má plné zuby
"Bude to mať následky." Výstraha Francúzsku pred blížiacou sa katastrofou. Proces dekolonizácie Afriky predstavuje veľkú hrozbu pre Francúzsko, povedal bývalý spravodajský dôstojník americkej armády Scott Ritter v rozhovore pre kanál Gegenpol... Čítať ďalej
03 | 09 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme