Matica slovenská protestuje proti reklamnej kampani Divadla P. O. Hviezdoslava
04 | 09 | 2023 I Ivan Mihale

Matica slovenská protestuje proti aktuálnej reklamnej kampani Divadla P. O. Hviezdoslava (DPOH) v Bratislave na novú divadelnú sezónu. Tvrdí, že hrubo dehonestuje Hviezdoslava ako jedného z najvýznamnejších slovenských básnikov a najvýraznejších predsedov samotnej inštitúcie. Kreativita kampane v podobe odseknutej hlavy Hviezdoslava je podľa nej neospravedlniteľná. Priamo pred divadlom preto na stredu (6. 9.) zvoláva občiansky matičný protest pred divadlom.

"Umelecké stvárnenie nemôže prekračovať hranice vkusu a ľudskosti. Matica možným vysvetleniam o tzv. 'nadsádzke' tohto vyobrazenia neverí a nerozumie, prečo musí byť práve osoba P. O. Hviezdoslava terčom takýchto nechutných útokov a metafor," odkazuje vo svojom stanovisku.

Motívom kampane je umelecká technika vitráž známa z minulých budovateľských období. Zobrazení sú na nej mladí ľudia, ktorí majú v rukách ukrajinskú, antifašistickú a dúhovú vlajku. Jeden z nich drží v rukách odseknutú hlavu Hviezdoslava. Matica pripomína, že bol jedným z najvýznamnejších slovenských básnikov uplynulých 200 rokov a jednou z vedúcich osobností slovenskej literatúry a kultúry na sklonku 19. a začiatku 20. storočia. Patril tiež medzi aktívnych podporovateľov vzniku novej republiky v roku 1918.

"Rovnako nechápeme, prečo na vitráži nie je okrem vlajky cudzieho štátu aj slovenská štátna zástava. Veď žijeme na Slovensku a divadlo pripravuje svoje programy najmä pre slovenského diváka," odkazuje Matica slovenská. Nepozdáva sa jej ani, že k tejto dehonestácii došlo v roku 160. výročia založenia Matice slovenskej, 30. výročia vzniku SR a 180. výročia kodifikácie slovenčiny.
Hlavné mesto v reakcii pre TASR označilo vizuál za vtipný a provokatívny. Podotýka, že divadlo poskytuje priestor mladým tvorcom a je otvorené pre invenčné umelecké projekty.

"Plagát pre novú divadelnú sezónu parafrázuje Alexyho pôvodné vitráže v budove DPOH, využíva bustu P. O. Hviezdoslava z divadelného foyeru a nesie ďalšie odkazy na divadelný priestor, na našu minulosť aj súčasnosť," skonštatoval hovorca Bratislavy Peter Bubla s tým, že divadlu želajú úspešnú sezónu a veria, že aj tento vizuál priláka nových divákov.

Banáš: Vtipné to nebolo, ale facka to bola riadna!
Nová vizuálna identita Divadla P. O. Hviezdoslava v Bratislave (DPOH) sa spisovateľovi Jozefovi Banášovi zdá, ako zlý vtip. Banáš si však okrem arogancie riaditeľky inštitúcie všíma aj fakt, že sa za ňu nepostavili herci, čo by ju podľa neho malo... Čítať ďalej
04 | 09 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik