Katastrofa pre Paríž. Afrika ich má plné zuby
03 | 09 | 2023 I Milan Laca

"Bude to mať následky." Výstraha Francúzsku pred blížiacou sa katastrofou.

Proces dekolonizácie Afriky predstavuje veľkú hrozbu pre Francúzsko, povedal bývalý spravodajský dôstojník americkej armády Scott Ritter v rozhovore pre kanál Gegenpol YouTube.

Afrika sa prebúdza
"Verím, že región sa prebúdza. Obyvatelia začínajú chápať, že Mali, Burkina Faso, Guinea, Niger, Gabon a ďalší, žijú v chudobe a vnútornom chaose, zatiaľ čo politické a ekonomické elity prosperujú," povedal Ritter.
Francúzske impérium sa otriasa. Ďalší prevrat! (VIDEO)
V Gabone došlo k prevratu, armáda zrušila výsledky volieb. Vojaci tiež rozpustili štátne orgány a uzavreli hranice. Republika, bohatá na ropu, vykazuje vysokú mieru nezamestnanosti a chudoby. Obyvateľstvo je už niekoľko desaťročí unavené z... Čítať ďalej
31 | 08 | 2023 | Milan Laca
Dekolonizácia
Udalosti v Gabone sa, podľa Rittera, stali prejavom procesu dekolonizácie v Afrike, ktorý obzvlášť tvrdo zasiahol Francúzsko, ktoré naďalej dominovalo časti krajín kontinentu z politického, ekonomického a vojenského hľadiska. Gabon bol navyše francúzskym zdrojom uránu a poskytoval Parížu nezávislosť od Spojených štátov v oblasti jadrovej energie, zdôraznil expert. "Bude to mať aj politické dôsledky, pretože mnohé z francúzskych politických elít zarobili svoje bohatstvo tým, že neustále profitovali z Afriky" varoval Ritter. To, čo sa deje na africkom kontinente, predstavuje pre Francúzsko existenčnú hrozbu, zhrnul bývalý spravodajský dôstojník.
Prevraty
Gabonská armáda 30. augusta oznámila zrušenie výsledkov volieb a rozpustenie mocenských inštitúcií.Povstalci neskôr oznámili, že za prezidenta na prechodné obdobie jednomyseľne vymenovali generála Brisa Oligiho Nguemu. Gabon je bývalá francúzska kolónia. Pôsobí tam viac ako 80 francúzskych spoločností, najmä v ťažobnom sektore, vrátane spoločnosti Eramet, ktorá ťaží hlavný prírodný zdroj Gabonu, mangán. Ich celkový obrat dosahuje tri miliardy eur. Na území krajiny sa nachádza aj jedna z troch francúzskych vojenských základní v západnej Afrike. Koncom júla, došlo v Nigeri k prevratu. Armáda oznámila odvolanie prezidenta a vytvorenie Národnej rady na obranu vlasti. Niger je tiež bývalá francúzska kolónia. Krajina zostala jedným z posledných spojencov západných štátov v oblasti Sahelu. Niger má bohaté zásoby uránu, od ktorých je Paríž závislý . Podľa francúzskych médií tvorí táto africká krajina 15 až 17 percent uránu použitého na výrobu elektriny vo Francúzsku.  
Kolóniu si len tak nedáme!
Francúzsko podporuje vojenskú intervenciu v Nigeri. Prezident Macron oznámil pripravenosť podporiť vojenskú akciu ECOWAS v Nigeri. Budeme bojovať! Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že Paríž podporí akékoľvek rozhodnutia ECOWAS,... Čítať ďalej
31 | 08 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik