SKLAPLA PASCA! Ukrajina chce po Európe loviť dezertérov
02 | 09 | 2023 I Diana Zaťková

Korupcia pri vojenských odvodoch na Ukrajine zrejme prerástla únosnú hranicu. Ukrajina sa chce obrátiť na štáty EÚ so žiadosťou o vydanie mužov, ktorí sa vedome vyhýbajú mobilizácii a pred nástupom do armády utiekli do zahraničia, často na základe falošných dokumentov alebo vďaka lekárskemu posudku na objednávku. To je oproti predchádzajúcemu novinka. Do tejto chvíle si totiž ukrajinské úrady nepožiadali napríklad v Česku o vydanie jediného takého utečenca, informuje portál cz24.news.

Zatiaľ to Ukrajine nevadilo

Ukrajina žiada českú stranu o spoluprácu pomerne často. Ministerstvo spravodlivosti aj Najvyššie prokuratúry dostalo od začiatku vojny do dneška rad žiadostí o pomoc v rámci trestného alebo súdneho konania. Ani jedna sa však netýkala prípadu mužov, ktorí porušili tamojšie zákony neuposlúchnutím povolávacieho rozkazu, alebo nedovoleným vycestovaním.

Opustiť Ukrajinu je totiž už rok a pol zakázané všetkým mužom, až na výnimky, ktorú majú iba otcovia troch a viac detí, opatrovníci zdravotne postihnutých osôb, invalidi, pracovníci vymenovaných inštitúcií a tak ďalej. Napríklad ukrajinská prokuratúra zaslala do Česka za celú dobu len 46 žiadostí o právnu pomoc a jednu žiadosť o odovzdanie trestného konania, potvrdilo Najvyššie štátne zastupiteľstvo.

Nejaké žiadosti eviduje aj ministerstvo spravodlivosti. Od minuloročného februára si však žiadny nárast nevšimlo. „Najčastejšie typy dožiadaní v oblasti civilnej sa týkali vymáhania neuhradených pohľadávok, rušenia spoločností, rozvodu manželov, výživného na deti a dedičských vecí,“ potvrdil denníku Echo24 hovorca ministerstva spravodlivosti Vladimír Řepka.

Teraz sa zdá, že by mohla prísť zmena

Nachádzame sa v kľúčovom okamihu ukrajinskej protiofenzívy a armáde zrejme chýbajú vojaci. Z Ukrajiny prišiel signál, že to oddnes nebudú mať utečenci, ktorí doma porušili zákony a podieľali sa na korupcii, také ľahké. Predseda poslancov najsilnejšej parlamentnej strany na Ukrajine (Služobník ľudu prezidenta Volodymyra Zelenského) Davyd Arachamija vyhlásil, že sa Ukrajina chce obrátiť na partnerské krajiny so žiadosťami o extradíciu ukrajinských mužov v odvodovom veku, ktorí sa vedome vyhýbajú mobilizácii a utiekli z Ukrajiny“. Cituje ho ukrajinský server Suspilne.

Najskôr však má byť vykonaná niekoľkomesačná podrobná analýza. Ukrajinská polícia potom vznesie hromadné obvinenia. Na to však nie je minimálne česká justícia pripravená, každú žiadosť je totiž zvyknutá posudzovať individuálne.

Ruský strašiak Sarmat zafungoval!
Strategický raketový systém "Sarmat" môže zničiť oblasť väčšiu ako Texas. Ruská armáda dostala do výzbroja najnovší raketový systém Sarmat. Sarmat nasadili do bojovej služby. V USA spozorneli! Ako napísal americký Military Watch Magazine,... Čítať ďalej
02 | 09 | 2023 | Milan Laca

Čo sa stane tým ľuďom, ktorí sa tak zachovali? 

Ponesú zákonnú zodpovednosť za ponúknutie úplatku, za falšovanie úradných dokumentov, za to, že sa vyhli mobilizácii,“ povedal Arachamija. Ukrajinskí prokurátori podľa neho môžu aktivovať zmluvy o vydávaní, čiže extradíciu občanov prakticky v ktorejkoľvek z partnerských krajín.

Preskúmať všetkých invalidov, nariadil prezident Zelenskyj
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už v stredu po zasadnutí bezpečnostnej rady oznámil, že Kyjev preskúma rozhodnutie všetkých vojenských lekárskych posudkových komisií ohľadom invalidity ukrajinských občanov a ich nespôsobilosti nastúpiť vojenskú službu počnúc 24. februárom 2022. Už skôr Zelenskyj nechal kvôli odvodových centier.
 

Vyhýbanie sa mobilizácii je na Ukrajine trestným činom, za ktorý v najhoršom prípade hrozí 3 až 5 rokov väzenia. Často ale súdy skončia aj podmienkou, pokiaľ obžalovaný spolupracuje. Britský denník The Guardian odhaduje, že by takýchto mužov mohli byť zhruba desiatky tisíc.

Shutterstock, Dávid Grznár pre HD | Hlavný denník, ilustračný obrázok
Redakcia Hlavného denníka: Mnohí čitatelia, aj politické strany chápu dôležitosť toho, čo robíme. Patríme medzi najväčšie médium na opačnej strane barikády, ktoré hovorí nahlas to, čo sa už inde nedozviete. Dnes viac ako doteraz potrebujeme vašu pomoc.

„Zaplatil som si papiere na chrbticu“

„Nemocnica mi vydala lekársku správu, v ktorej tvrdila, že mám vážnu chybu chrbtice, a vďaka tomu som mohol dostať papiere, ktoré mi umožňovali opustiť krajinu,“ opisuje tridsaťdeväťročný Ukrajinec z Odesy, ktorý priznal, že zaplatil úplatok 5 tisíc dolárov, čo je zhruba 110 tisíc korún, aby sa vyhol odvodu do armády. Kde požiadať o takú službu, vie podľa neho na Ukrajine každý.

"Mal som pocit, že v každej fáze ľudia vedeli, čo sa deje, a dostávali svoj podiel," dodal muž, podľa ktorého celý proces, ktorý je, samozrejme, nelegálny, trval asi dva týždne.

Dvere prakticky do celej Európy sú potom Ukrajincom ako vojnovým utečencom otvorené. Ani české ministerstvo vnútra pri vybavovaní žiadostí o utečenecké vízum od začiatku vojny na Ukrajine neskúma, či muži utekajúci pred vojnou nepodliehajú na Ukrajine mobilizačné povinnosti a spĺňajú pravidlá pre vycestovanie.

DRŽTE HUBU a príďte na Ukrajinu oslobodzovať naše územia! - odkázal európskym politikom Kuleba (VIDEO)
To je diplomacia! Ukrajina hovorí kritikom pomalej protiofenzívy, aby držali hubu! Ukrajina stráca podporu pre ďalšiu vojnu! Dokázala to čelná zrážka s realitou v Tolede: „Držte hubu a príďte na Ukrajinu oslobodiť jeden centimeter štvorcový!“ –... Čítať ďalej
02 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik