Potvrdené Eurostatom: Životná úroveň Slovákov sa prepadla na chvost EÚ
02 | 09 | 2023 I Eka Balaskova

V rámci EÚ je Slovensko v indexu prosperity na 23. mieste. V rámci V4 je na tom horšie už len Maďarsko. Česko sa ocitlo na 14-tom a Poľsko na 18-tom mieste. Čo sa týka kúpnej sily obyvateľstva, za nami je podľa Eurostatu už len Bulharsko. Analytici hovoria o absencii investícií do infraštruktúry a rozvoja podnikania.

Čo sa stalo, veď pred pár rokmi sa o Slovensku hovorilo, ako o „stredoeurópskom tigrovi“? Okrem toho, že sme sa v ostatných rokoch rozvíjali príliš pomaly, Slovensku chýba vízia a pokrivkáva aj verejné zdravie. Hodnotil sa aj postup v oblasti ekológie, kde sme lepší, ako Česi.

Zaspali sme na vavrínoch

Rast ekonomiky je jedným z najdôležitejších ukazovateľov prosperity spoločnosti.

„Problémom nie je to, že by sme nebohatli alebo sa nemali lepšie. Ide skôr o to, že okolité krajiny bohatnú rýchlejšie a pocit našej relatívnej prosperity sa znižuje,“ konštatujú analytici. O prosperite hovorí aj rast miezd. Tie reálne však na Slovensku nerastú.

Ako je to s tými reálnymi mzdami

„Reálna priemerná mzda na Slovensku klesala už štvrtý štvrťrok po sebe, pričom v období od októbra do decembra medziročne klesla o 7,6 % a zaznamenala tak najväčší pokles od roku 2000,“ informovali štatistici v marci s tým, že za celý rok 2022 klesli reálne mzdy o 4,5 percent pri rýchlo rastúcej inflácii.

„Hoci mzdy v SR rástli tempom, ktoré patrilo k najvýraznejším za posledných 20 rokov, nedokázali odolať inflácii, a to už piaty kvartál po sebe. Reálny rast miezd v 1. štvrťroku 2023 dosiahli iba pracujúci v ubytovacích a stravovacích službách, ktorí majú ale dlhodobo najnižšie zárobky,“ priblížili štatistici.

Robíte nočné? Ján Richter má pre vás dobrú správu
Bývalý minister práce Ján Richter (Smer-SSD) netají svoju spokojnosť – niektorí zamestnanci už na júnovej výplate pocítia vyššie príplatky. Richter na Facebooku vysvetlil, koho sa vyššie príplatky týkajú a pripomenul, že „aj toto už sme tu mali“.... Čítať ďalej
12 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Chýba vízia

Vidíme to aj v aktuálnej predvolebnej kampani – od politikov počúvame to, čo si myslia, že chceme počuť, ale víziu, ako má podľa nich vyzerať Slovensko o 5, či 10 rokov, neponúka nik. Dobrá správa je, že Slováci sú o čosi šťastnejší. Aktuálne sme podľa portálu HN na 29. mieste v rámci celého sveta, pričom ešte v roku 2016 sme boli na 45. priečke.

Čoraz mladší Slováci majú chronické ochorenia

O stave zdravotníctva sa toho popísalo už veľa. Odborníci z Eurostatu upozorňujú, že napríklad v porovnaní so Švédmi si Slováci zdravý život užijú o 13 rokov kratšie. Problémom je v tejto súvislosti aj istá finančná rezerva – Slovák si nedokáže vytvoriť také úspory, aby mohol dôstojne zvládnuť prípadné krízy.

Na chvoste aj vo vzdelaní

Za Českou republikou výrazne zaostávame aj v oblasti vzdelávania, čo nie je žiadnym tajomstvom – tisíce mladých ľudí študujú v Česku, ktoré sa v indexe vzdelanosti nachádza v elitnej desiatke. Slovensko obsadilo 24. miesto napriek tomu, že máme množstvo vysokých škôl. Problémom však je uplatniteľnosť absolventov.

Šutaj Eštok zverejnil UNIKNUTÝ EMAIL z bezpečnostných zložiek: ÓDOR SITUÁCIU S MIGRANTAMI ZĽAHČUJE A HAMRAN MLČÍ!
Oddelenia cudzineckej polície NR a NZ kolabujú kapacitne aj personálne! Nové Zámky, Komárno, Veľký Krtíš a mnoho ďalších miest aktuálne zažíva nebývalý nápor migrantov. Ľudia na Cudzineckej polícii ho nezvládajú, parky a detské ihriská obsadili... Čítať ďalej
02 | 09 | 2023 | Eka Balaskova

V „zelenej politike“ sme dobrí

Jedným z ukazovateľov ekonomickej prosperity je aj prístup k ekológii, v čom sme v elitnej desiatke my. Viac, ako polovica elektrickej energie u nás pochádza z jadrových elektrární, kým Česi stále produkujú vďaka uhoľným elektrárňam. Pomohlo nám aj to, že už vyše poldruha roka máme funkčný zálohový systém PET-fliaš, ktorý Česko nemá.

Miško s alternatívou B neráta: UROBÍM VŠETKO, ABY FICO NEVLÁDOL!
Šimečka opäť STRAŠÍ SLOVÁKOV! Miško Šimečka pred pár hodinami zverejnil status, kde opätovne, už preňho typickým spôsobom vyvoláva u vlastných spoluobčanov strach. Upozorňuje na to na sociálnej sieti europoslanec a kandidát na kandidátke SNS... Čítať ďalej
02 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik