"Nobelovci" nechcú Rusov, ani Bielorusov
03 | 09 | 2023 I Milan Laca

Nobelova nadácia revidovala rozhodnutie pozvať veľvyslancov Ruska a Bieloruska.

Nobelova nadácia sa rozhodla nepozvať veľvyslancov Ruska a Bieloruska na ceremoniál v Štokholme.

Rozmysleli si to
Nadácia zmenila názor na pozvanie veľvyslancov Ruska, Bieloruska a Iránu na tohtoročné odovzdávanie cien v Štokholme, uvádza webová stránka inštitúcie. Treba poznamenať, že skoršie rozhodnutie, pozvať diplomatických zástupcov všetkých krajín, bolo vysvetlené „vierou v dôležitosť a správnosť čo najširšieho šírenia hodnôt a odkazov, ktoré Nobelova cena predstavuje“.
Korupcia v Bruseli! Objavili sa ŠOKUJÚCE detaily o luxusnej dovolenke Ursuly von der Leyenovej v Grécku
Obrovský škandál vypukol v Bruseli po tom, čo predsedníčka Komisie Ursula von der Leyenová dovolenkovala v dome gréckeho premiéra na Kréte. V polovici augusta hostil predsedníčku Európskej komisie a jej manžela, Kyriakos Mitsotakis na trojdňovej... Čítať ďalej
01 | 09 | 2023 | Gabriela Fedičová
Švédi sú proti
"Uvedomujeme si silnú reakciu vo Švédsku, ktorá toto posolstvo úplne zatienila. Preto sme sa rozhodli zopakovať minuloročnú výnimku z praxe, teda nepozvať veľvyslancov Ruska, Bieloruska a Iránu na odovzdávanie Nobelových cien do Štokholmu." Rovnako ako doteraz budú všetci veľvyslanci pozvaní na ceremóniu v Oslo,“ uvádza sa vo vyhlásení.
Najprv chceli...
Noviny Aftonbladet informovali, že Nobelova nadácia plánuje pozvať na odovzdávanie cien v roku 2023 predstaviteľov Ruska, Bieloruska a Iránu. Podľa nich to vyvolalo ostrú kritiku. V ten istý deň organizácia svoje rozhodnutie obhajovala s tým, že nadácia predstavuje opak polarizácie, nacionalizmu a populizmu.
Vláda sa postavila proti
Švédsky premiér Ulf Kristersson na oplátku povedal, že by nepozval Rusko, keby mal na starosti podujatie. Okrem toho sa z akcie už stiahli viacerí miestni lídri strany.
Odovzdávanie
Od 2. do 9. októbra bude v Štokholme a Oslo Nobelov týždeň, počas ktorého vyhlásia laureátov v rôznych oblastiach. Nobelove ceny odovzdávajú 10. decembra,  v deň úmrtia zakladateľa cien Alfreda Nobela.
UKRAJINA KRIČÍ, že ruské ropné produkty idú do Európskej únie
Do Európskej únie mieria ropné produkty z Indie. Ukrajina však upozorňuje, že v skutočnosti tu ide o produkty z ruskej ropy. Indický vývoz prudko vzrástol Oleg Ustenko, ekonomický poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v rozhovore... Čítať ďalej
01 | 09 | 2023 | Ladislav Kováčik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik