Nitra si celodenným oslavami pripomenie udelenie kráľovských výsad
02 | 09 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Nitrania si v sobotu pripomínajú 775. výročie udelenia výsad, vďaka ktorým Nitra získala status slobodného kráľovského mesta. Podujatie Kráľovská Nitra ponúka na Vŕšku celodenný program s rekonštrukciou dobového trhu a stredovekého života v meste.

Ako uviedla radnica, súčasťou podujatia je dopoludňajšia interaktívna dielňa Čaro tradičných bábok i prehliadka Kostola sv. Michala na Vŕšku. Divadelno-šermiarske vystúpenie dobovej skupiny Exheredis s názvom Stredoveké zbrane sa začne o 12. hodine. O hodinu neskôr si môžu návštevníci pozrieť etudu Boží súd v podaní skupiny historického šermu Bojník.

Dobová skupina Exheredis potom predvedie prezentáciu stredovekého boja. "Historický sprievod príde na Vŕšok o 14.30 h, symbolické odovzdanie mestských výsad je naplánované na 15. hodinu. Neskôr bude riaditeľ Štátneho archívu v Nitre Peter Keresteš rozprávať o erbe mesta Nitry a mestských výsadách, návštevníci sa môžu tešiť aj na bábkové predstavenie Palica von z vreca a koncert stredovekej hudby v podaní zoskupenia Páni času," informoval mestský úrad. Ako doplnil, súčasťou osláv bude aj dobový tábor, prezentácia výzbroje, tvorenie s hrnčiarom, drevený kolotoč i sokoliari.

Privilégiá slobodného kráľovského mesta udelil Nitre 2. septembra 1248 v listine panovník Belo IV. Ako hlavný dôvod svojho rozhodnutia spomína odvahu, ktorú obyvatelia Nitry prejavili za tatárskeho vpádu v roku 1241. Výsady umožňovali uľahčenie podnikania a obchodu. Mešťania slobodných miest mohli bez ciel a poplatkov predávať tovar po celej krajine a na pravidelné mestské trhy mali otvorený prístup aj zahraniční kupci. V Nitre sa slobodný trh konal každý utorok.

Exšéfka tímu OBLÚK Santusová ide na súd: ČURILLOVCI POZOR! VYVRÁTIM VAŠE KLAMSTVÁ! (VIDEO)
Čurillovcov čakajú ťažké časy! Prominentný advokát Marek Para na Facebooku oznámil, že preberá právne zastupovanie vyšetrovateľky Diany Santusovej proti skupine vyšetrovateľov NAKA známych pod pomenovaním čurillovci. Celé sa to začalo ešte na... Čítať ďalej
02 | 09 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik