Korupcia v Bruseli! Objavili sa ŠOKUJÚCE detaily o luxusnej dovolenke Ursuly von der Leyenovej v Grécku
01 | 09 | 2023 I Gabriela Fedičová

Obrovský škandál vypukol v Bruseli po tom, čo predsedníčka Komisie Ursula von der Leyenová dovolenkovala v dome gréckeho premiéra na Kréte. V polovici augusta hostil predsedníčku Európskej komisie a jej manžela, Kyriakos Mitsotakis na trojdňovej dovolenke v ich vile v Akrotiri na Kréte. To všetko v čase, keď je v Grécku obrovské množstvo korupčných škandálov a Európska komisia o nich mlčí - na rozdiel od skutočnosti, že neustále útočí na krajiny ako Maďarsko a Poľsko. Ursula von der Leyenová, ktorá je zapletená do vážnej korupcie v súvislosti so zmluvami so spoločnosťou Pfizer, čelí pred budúcoročnými voľbami do Európskeho parlamentu čoraz zložitejšej situácii.

Veľký politický škandál vypukol okolo Ursuly von der Leyenovej po tom, čo vyšlo najavo, že šéfka Európskej komisie bola na dovolenke na Kréte v dovolenkovom sídle gréckeho premiéra Kyriakosa Mitsotakisa. Mnohí hovoria, že je to úplne nezlučiteľné s jeho postavením v organizácii EÚ.

KRITICI VON DER LEYENOVEJ TVRDIA, ŽE PRÍPAD JE OBZVLÁŠŤ ŠKANDALÓZNY, PRETOŽE EURÓPSKA KOMISIA ZATIAĽ NEZAUJALA STANOVISKO K ŠKANDÁLOM OKOLO VEDENIA V ATÉNACH.

V zmluvách Európskej únie a v kódexe správania Európskej komisie sa stanovuje, že nezávislosť členov Komisie je nespochybniteľná a že komisári sa musia počas svojho funkčného obdobia správať čestne a diskrétne. Napriek jasným etickým požiadavkám sa Ursula von der Leyenová bez výhrad zúčastnila luxusnej dovolenky, ktorú zorganizoval grécky premiér Kyriakos Mitsotakis tűzfalcsoport.blogstar.hu. 

EURÓPSKA KOMISIA NEUSTÁLE MLČÍ O NEDÁVNYCH POCHYBNÝCH PRÍPADOCH GRÉCKA, ZATIAĽ ČO V MINULOSTI HORLIVO KRITIZOVALA OSTATNÉ ČLENSKÉ ŠTÁTY BEZ FAKTICKÝCH A PRÁVNYCH DÔKAZOV. PRÍPAD OPÄŤ POUKAZUJE NA ZNEUŽÍVANIE A DVOJITÝ METER V RÁMCI INŠTITUCIONÁLNEHO SYSTÉMU EÚ, píše portál Origo.hu.

V polovici augusta privítal predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú a jej manžela grécky premiér Kyriakos Mitsotakis a jeho manželka na trojdňovej dovolenke vo svojej vile v Akrotiri na Kréte. Podľa informácií, ktoré vyšli najavo, sa počas prvého dňa hostia zúčastnili kultúrnych aktivít a na konci si mohli vychutnať večeru krétskych špecialít s výhľadom na záliv Souda.

Nasledujúci deň grécky prezident v sprievode pobrežnej stráže vzal hostí na prehliadku svojej lode Damoulis, aby spoločne obdivovali krásu pobrežia Sfakie. V sobotu večer si hostia vychutnali večeru krétskych špecialít s výhľadom na záliv Souda.

Spoločná dovolenka Ursuly von der Leyenovej a Mitsotakisa vyvolala prudké reakcie v gréckej a nemeckej tlači a verejnom živote a vyhlásila dovolenku za nezlučiteľnú. V Štrasburgu boli dokonca ostro kritizovaní.

Nezlučiteľnosť

Nemecký Berliner Zeitung publikoval článok s názvom "Prečo je Ursula von der Leyenová na dovolenke s gréckym premiérom?", v ktorom tiež zdôraznil otázku konfliktu záujmov vznikajúceho v súvislosti s prípadom, podobne odkazujúc na zvláštny fakt, že Európska komisia bola v nedávnych gréckych škandáloch pozoruhodne zdržanlivá.

Denník Süddeutsche Zeitung venoval tejto téme aj niekoľko článkov, pričom okrem vyššie uvedených článkov poznamenal, že je zrejmé, že Mitsotakis a von der Leyenová sú si veľmi blízki, premiér je veľmi dôležitý partner.Vzhľadom na okolnosti niet pochýb o tom, že "návšteva Grécka politicky súvisela", najmä ak vezmeme do úvahy, že von der Leyenová "sa starostlivo stará o všetky verejné vystúpenia" a teraz, s odkazom na zverejnené fotografie, z nejakého zvláštneho dôvodu "chýba obvyklá diskrétnosť".

Európska komisia dodnes neustále mlčí o problémoch s Gréckom, hoci v minulosti horlivo a nahlas kritizovala iné členské štáty vrátane Maďarska v súvislosti s podobnými témami, dokonca aj bez faktických a právnych dôkazov, ako poznamenávajú grécke noviny.

Vlákno Pfizer

Miestne médium Creta24 tiež zverejnilo krátke video o spoločnej ceste, ku ktorému sa vyjadril jeden grécky občan:Zisky spoločnosti Pfizer ich spájajú.

Komentár nie je neopodstatnený, pretože v marci 2022 spoločnosťou, ktorá už zápasila s znášaním negatívnych dôsledkov krízy, hlboko otriasla správa, že grécky štát poskytol 32 miliónov eur konzorciu spoločností Theracell Laboratories IKE, ktoré zhodou okolností zahŕňa aj spoločnosť Orgenesis Inc., ktorá je zhodou okolností manželom predsedníčky Európskej komisie Heike von der Leyenovej.

OKREM TOHO MÁ ORGENESIS TISÍCE VÄZIEB NA FARMACEUTICKÝ GIGANT PFIZER - SPOLOČNOSŤ ZLOŽENÚ Z BÝVALÝCH ZAMESTNANCOV SPOLOČNOSTI PFIZER A ROVNAKÝCH HLAVNÝCH AKCIONÁROV AKO FARMACEUTICKÁ SPOLOČNOSŤ -, S KTOROU URSULA VON DER LEYENOVÁ PORUŠILA VŠETKY PRAVIDLÁ A RIADILA NÁKUP VAKCÍN V HODNOTE 35 MILIÁRD EUR PROSTREDNÍCTVOM SMS SPRÁV NA SVOJOM SÚKROMNOM TELEFÓNE, O KTORÝCH SA STÁLE NESTIHLA VYJADRIŤ.

Vzhľadom na to všetko nie je prekvapujúce, že podľa gréckej tlače mohol tento spoločný sviatok slúžiť aj obchodným záujmom.

Objavil sa aj Zelenskyj

Je ASI tiež náhoda, že krátko po spoločnej dovolenke prijal Mitsotakis v Aténach Volodymyra Zelenského, ktorý sa po bilaterálnom stretnutí zúčastnil na večeri organizovanej gréckym prezidentom, na ktorej sa diskutovalo o Ursule von der Leyenovej, Charlesovi Michelovi a 11. vedúcich predstaviteľoch západného Balkánu vrátane členstva Ukrajiny v EÚ.

Je zaujímavé, že pred niekoľkými týždňami bol člen Zelenského strany, ktorý bol tiež podpredsedom výboru pre národnú bezpečnosť, obranu a spravodajské služby krajiny, nútený odstúpiť po júlovej dovolenke v päťhviezdičkovom hoteli na súkromnom ostrove na Maldivách, zatiaľ čo vo vojne každý deň zomierajú tisíce vojakov a nevinných civilistov.

Počas zasadnutí boli podpísané dve vyhlásenia. V dohode medzi Mitsotakisom a Zelenským sa okrem iného uvádza: Grécko bude cvičiť ukrajinských pilotov na stíhačkách F-16; krajina podporuje vstup Ukrajiny do NATO; a spolu s medzinárodnými organizáciami sa podieľa na povojnovej obnove a rekonštrukcii Ukrajiny.

Lídri balkánskych krajín, ktorí prijali Mitsotakisovo pozvanie, vyjadrili svoju "neochvejnú podporu" "Ukrajine založenej na hodnotách demokracie a právneho štátu" v dokumente nazvanom "Aténska deklarácia".

Závažné porušenia zákona

Vzhľadom na to, čo sa deje a čo bolo povedané, stojí za zmienku, že: PRÁVNY PORIADOK ÚNIE STANOVUJE POŽIADAVKY NEUTRALITY A NESTRANNOSTI AKO ZÁKLADNÉ KRITÉRIÁ VO VZŤAHU K EURÓPSKEJ KOMISII, KTORÉ MUSIA EXISTOVAŤ ZA KAŽDÝCH OKOLNOSTÍ A OD KTORÝCH SA V ŽIADNOM PRÍPADE NEMOŽNO ODCHÝLIŤ.

Cieľom týchto prísnych pravidiel je práve zabrániť zneužívaniu v prejednávanej veci, konkrétne zabrániť tomu, aby inštitúcie Únie alebo ich členovia nemohli vykonávať svoje funkcie nestranne z dôvodu určitých výhod a osobných sympatií.

Hoci IDE o očividné porušovanie noriem - a požiadaviek stanovených v zmluvách - je jasné, ale nie zvlášť prekvapujúce, že bruselská inštitúcia sa opäť postavila za svojho predsedu, ktorý bol opakovane zapletený do škandálov a opísal dovolenku v Grécku ako "súkromnú cestu", ktorá je "plne zlučiteľná so smernicami orgánu".

Podľa článku skupiny firewall to však fakticky nie je pravda, keďže luxusná dovolenka organizovaná predsedom vlády členského štátu pre predsedu výkonného orgánu Európskej únie v žiadnom prípade nespĺňa požiadavky neutrality a nestrannosti pre Komisiu a samotných komisárov.

Naopak, predstavuje závažné porušenie zmlúv, práva EÚ a politickej integrity a ohrozuje deklarovaný cieľ kolégia komisárov vykonávať svoje úlohy ako skutočne politicky nezávislý výkonný orgán EÚ.

Podľa článku 247 ZFEÚ, ak člen výboru už nespĺňa podmienky požadované na výkon svojej funkcie alebo ak sa dopustil závažného pochybenia, súd alebo tribunál ho môže odvolať na žiadosť jednoduchou väčšinou členov rady alebo výboru.

V KONTEXTE MINULÝCH SKÚSENOSTÍ A SÚČASNÉHO OPERAČNÉHO RÁMCA EÚ TO VŠAK NIE JE SKUTOČNÁ REALITA.

Tento škandál neprišiel v správnom čase pre predsedníčku Európskej komisie

Pokiaľ ide o voľby do EP v roku 2024, ide o ďalší škandál, ktorý prišiel vo veľmi zlom čase pre Ursulu von der Leyenovú.

Mohlo by to tiež upriamiť pozornosť späť na ďalšiu záležitosť:

"...otázka údajných textových správ, ktoré si vymenili predsedníčka Európskej komisie a Albert Bourla, generálny riaditeľ spoločnosti Pfizer, zostáva nejasná. Korešpondencia údajne zohrala dôležitú úlohu pri príprave hlavnej dohody EÚ o vakcínach proti ochoreniu COVID-19."

Ako už skôr informoval Origo, Ursula von der Leyenová v marci 2021 rokovala so šéfom spoločnosti Pfizer o nákupe obrovského množstva vakcín proti koronavírusu.

Predseda výboru sa však prostredníctvom textových správ so šéfom spoločnosti Pfizer Bourlom prakticky dohodol na nákupe najmenej 900 miliónov a až 1,8 miliardy dávok za 35 miliárd eur, čo je zhruba 19 eur za dávku.

Je to nereálne vysoké číslo, keďže celkový počet obyvateľov EÚ je menej ako 450 miliónov, čo znamená, že na každého obyvateľa boli podané štyri vakcíny po dohode s inými výrobcami a v tom čase neboli zaočkovaní žiadni ľudia mladší ako 18 rokov.

Samotná cena 19,5 eura je prekvapivo vysoká, pretože aj podľa spoločnosti Pfizer bola obstarávacia cena iba 5,9 eura.

TRANSAKCIA V HODNOTE PRIBLIŽNE 35 MILIÁRD EUR BOLA VYŠETRENÁ, ALE EURÓPSKA KOMISIA NENAŠLA TEXTOVÉ SPRÁVY, KTORÉ SI VYMENILA URSULA VON DER LEYENOVÁ SO ŠÉFOM FARMACEUTICKÉHO GIGANTU PFIZER

uviedol výkonný riaditeľ EÚ vo svojom prejave k ombudsmanke EÚ v roku 2022. V liste zverejnenom 29. júna.

Von der Leyenová odvtedy odmieta poskytnúť podrobnosti a nedostatok transparentnosti by mohol viesť k tomu, že EÚ bude vo vreckách nadnárodných spoločností, informuje portál Origo.hu.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik