Čaputová a Ódor BOJKOTOVALI odovzdávanie ocenenia! Je za tým známy katolícky kňaz?
01 | 09 | 2023 I Ladislav Kováčik

Prezidentka Zuzana Čaputová a poverený predseda vlády Ľudovít Ódor sa odmietli zúčastniť na odovzdávaní Štátnej ceny Jozefa Miloslava Hurbana.

Ocenili aj Gašparoviča

Denník Štandard konštatuje, že dôvodom ich neúčasti na ceremoniáli mal byť fakt, že jedných z ocenených je katolícky kňaz Marián Kuffa.

Štátnu cenu Jozefa Miloslava Hurbana zaviedol v roku 2018 vtedajší predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS). Malo ísť o protiváhu štátnych vyznamenaní, ktoré udeľuje prezident republiky.

Tento rok boli okrem Mariána Kuffu vyznamenaní aj bývalý prezident Ivan Gašparovič, arcibiskup Stanislav Zvolenský, herec Juraj Kukura, bábkoherečka Viera Dubačová, vedec Fedor Gömöry, rektor Paneurópskej vysokej školy Juraj Stern, rakúsky politik Wolfgang Sobotka a odborník na jadrovú energetiku Štefan Rohár.

Ocenenie dostala aj trojica politických väzňov z obdobia komunistického režimu: Tomáš Konc, Branislav Borovský a Alojz Gabaj.

Prezidentka SR mala reč o Ústave SR a jej dodržiavaní
Ústavu SR nestačí len jeden deň v roku oslavovať, ale predovšetkým ju 365 dní v roku dodržiavať. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla pri príležitosti piatkového Dňa Ústavy SR. "Mnohí za ústavné považujú iba to, čo je z ich pohľadu správne. A... Čítať ďalej
01 | 09 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Čaputová a Ódor odmietli prísť

Hovorca Úradu vlády SR poskytol stanovisko, podľa ktorého sa predseda vlády Ľudovít Ódor rozhodol pre neúčasť na slávnostnej schôdzi NR SR v súvislosti s prebiehajúcu, respektíve vrcholiacou predvolebnou kampaňou, s tým, že sa snaží nebyť jej súčasťou.

Kancelária prezidentky SR uviedla, že prezidentka sa na odovzdávaní štátnych cien J. M. Hurbana nezúčastňuje, pričom výnimkou bolo vlaňajšie slávnostné odovzdávanie ocenení pri príležitosti 30. výročia prijatia ústavy.

Štandard však poukázal na oficiálny program osláv Dňa ústavy SR, ktorý naznačuje, že pôvodne sa s účasťou prezidentky na ceremoniáli počítalo.

Ocenený kňaz Marián Kuffa je známy svojou charitatívnou činnosťou. Pôsobí v obci Žakovce (okres Kežmarok) a je štatutárom občianskeho združenia a sekulárneho inštitútu s názvom Inštitút Krista Veľkňaza. Kuffa čelil kritike v súvislosti s niektorými svojimi výrokmi na adresu homosexuálov.

Ústava položila základ právneho systému a demokratického usporiadania SR
Prijatie Ústavy Slovenskej republiky 1. septembra 1992 Slovenskou národnou radou položilo základ nielen právneho poriadku, ale aj slovenskej štátnosti, suverenity a demokratického usporiadania. Pri príležitosti Dňa Ústavy SR to uviedol Ústavný súd... Čítať ďalej
01 | 09 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Reakcia Filipa Kuffu

K záležitosti sa už stihol na Facebooku vyjadriť aj poslanec Národnej rady SR a synovec Mariána Kuffu Filip Kuffa.

„Kňaz Marián Kuffa má zjavne iný hodnotový systém ako títo dvaja - premiér Ódor a prezidentka Čapútová. O Marošovi práve takíto hovoria, že vidí čierno-bielo. Niekto čierno-bielo, ale oni iba dúhovo,“ píše Kuffa.

„Nie podľa slov, ale podľa skutkov sa raz bude hodnotiť. Tento odkaz prezidentky, si budeme pamätať dlho. A čo jej vlastne vadí? Jej ani nevadí to videnie sveta, ale to, že Maroš nešíri dúhovú propagandu, ale naopak, pomenováva veci pravým menom. Jednoducho: “Milujem hriešnika, nenávidím hriech,” uzatvára poslanec.

Romana pozýva: Na Deň Ústavy sa otvoria brány parlamentu pre verejnosť (FOTO+VIDEO)
1. septembra Národná rada Slovenskej republiky už tradične organizuje Deň otvorených dverí, v rámci ktorého si návštevníci môžu pozrieť priestory, do ktorých sa v ostatných dňoch počas roka dostanú len prostredníctvom televíznych kamier. Svoju... Čítať ďalej
31 | 08 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik