Prevratná zmena slovenského parlamentu! Pellegrini chce dať KAŽDÉMU OKRESU SVOJHO POSLANCA!
02 | 09 | 2023 I Diana Zaťková

Bola by to zásadná zmena v tom, ako si Slovensko volí parlament. Pellegriniho HLAS prichádza s návrhom prekopať volebný systém a už v ďalších voľbách voliť inak.

Polovicu poslancov Národnej rady by si totiž podľa HLASu zvolili ľudia priamo v slovenských okresoch, za každý okres jedného. Zvyšná polovica by sa volila rovnako ako doposiaľ. „Ľudia v regiónoch musia vedieť, kto ich okres v parlamente zastupuje a čo pre nich konkrétne urobil!“ tvrdí Peter Pellegrini.

Neprijateľné rozdiely medzi slovenskými regiónmi

Jednou zo zásadných priorít HLASu, ktorými podmieňuje svoj prípadný vstup do novej vlády, je vyrovnanie neprijateľných rozdielov medzi slovenskými regiónmi. Žiada preto od novej vlády, aby prijala Národný plán definitívneho vyrovnania regionálnych rozdielov, v rámci ktorého každý rok príde do regiónov ako mimoriadna investícia jedna miliarda eur. Ekonomické vyrovnanie však sociálnym demokratom prekvapivo nestačí.

„Regióny musia dostať skutočné slovo v celoštátnej politike. Preto sme pripravení po voľbách otvoriť diskusiu o zmene volebného systému tak, aby každý jeden okres mal v Národnej rade Slovenskej republiky svojho poslanca,“ zdôrazňuje Peter Pellegrini.

HLAS SD: Skúsenosti z Poľska musia byť výzvou a príkladom pre Slovensko
Podľa strany HLAS – sociálna demokracia musia byť v novom eurofondovom období (2021-2027) skúsenosti z Poľska výzvou a zároveň príkladom pre Slovensko. Vyčerpanie 100 % eurofondov v končiacom programovom v Poľsku dokazuje, že odbúranie byrokracie,... Čítať ďalej
31 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

Bývalá vládna koalícia v strachu pred podobným riešením pretlačila do ústavy ustanovenie, že Slovensko je len jedným volebným obvodom.

„Výsledok vidíme už 25 rokov. Množstvo poslancov je z Bratislavy a tí mimobratislavskí nenesú za svoj región žiadnu zodpovednosť. Tento neprijateľný stav tu zabetónovali malé strany, ktoré sú viac schránkovými firmami a uzavretými partičkami kamarátov ako skutočnými politickými stranami. Politiku robia cez sociálne siete a z hlavného mesta nevytiahnu päty. Preto sa oprávnene boja, že by vo voľbách pohoreli. HLAS je však pripravený hľadať po voľbách ústavnú väčšinu, ktorá sa ľudí nebojí, naopak, je pripravená slúžiť im a zo svojho pôsobenia aj skladať účty!“ hovorí Peter Pellegrini.

Shutterstock, Dávid Grznár pre HD | Hlavný denník, ilustračný obrázok
Redakcia Hlavného denníka: Mnohí čitatelia, aj politické strany chápu dôležitosť toho, čo robíme. Patríme medzi najväčšie médium na opačnej strane barikády, ktoré hovorí nahlas to, čo sa už inde nedozviete. Dnes viac ako doteraz potrebujeme vašu pomoc.

Nikto nesmie byť potrestaný za to, kde sa narodil

HLAS má v politike regionálneho rozvoja jasno: nikto nesmie byť potrestaný za to, kde sa narodil, alebo kde sa rozhodol pracovať a žiť. Práve naopak. V každom jednom kúte Slovenska musí mať človek rovnaký prístup k zásadným službám štátu: kvalitnej a dostupnej zdravotnej starostlivosti, dobrému vzdelaniu a spoľahlivým sociálnym službám.

„Ak sa postoj štátu k slovenským regiónom po voľbách zásadne nezmení, bude sa v nich prehlbovať chudoba a ľudia z nich budú odchádzať. A to za žiadnych okolností nesmieme dopustiť,“ dodáva Peter Pellegrini.

Nastúpi po Markíze aj BOJKOT RTVS? Telerozhlas sa OSTRO ohradzuje voči obvineniam Smeru! (VIDEO)
RTVS sa počas sviatku výročia SNP opäť vyznamenala! Pár pubertiakov s piercingom, červenými vlasmi a dúhovými vlajkami v Bratislave má v RTVS väčší priestor ako líder volebných preferencií. Takto to vidí strana Smer-SSD. Verejnoprávny telerozhlas... Čítať ďalej
02 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik