HLAS SD: Skúsenosti z Poľska musia byť výzvou a príkladom pre Slovensko
31 | 08 | 2023 I Diana Zaťková

Podľa strany HLAS – sociálna demokracia musia byť v novom eurofondovom období (2021-2027) skúsenosti z Poľska výzvou a zároveň príkladom pre Slovensko. Vyčerpanie 100 % eurofondov v končiacom programovom v Poľsku dokazuje, že odbúranie byrokracie, zvýšenie dôveryhodnosti voči eurofondom, ich správne nastavanie a spojenie s regionálnym rozvojom sú kroky, ktoré potrebujeme aj na Slovensku. A pritom v Poľsku je pomerne vysoká miera spolufinancovania eurofondov a napriek tomu tu prebieha permanentný rozvoj regiónov.

Kompetencie pod jednu strechu!

„Počas leta sme absolvovali mimoriadne veľa stretnutí s primátormi a starostami v prihraničných oblastiach. Ich skúsenosti s dobrým nastavením eurofondov, verejných obstarávaní a regionálneho rozvoja v Maďarsku, Čechách aj v Poľsku sú najdôležitejšie dôvody pre zásadné zmeny aj na Slovensku,“ hovorí poslanec parlamentu a podpredsedu HLASu Richard Raši.

Ten sa spolu s expertom strany pre samosprávy, Michalom Kaliňákom zúčastnil spoločného rokovania s komunálnymi lídrami zo Slovenska a Poľska v meste Polanczyk, kde im boli predstavené detaily cezhraničného rozvoja cestovného ruchu a budovanie značky KARPATY.

Podľa Richarda Rašiho „od regionálneho rozvoja nemožno oddeliť cestovný ruch a dnešné stretnutia potvrdili správnosť našej vízie, presunúť čo najviac kompetencií pri riadení regionálneho rozvoja z jednotlivých ministerstiev pod jednu strechu. Zároveň je nevyhnutné , aby sme naše mestá a obce podporili výrazným presunom eurofondov do regiónov.“

Shutterstock, Dávid Grznár pre HD | Hlavný denník, ilustračný obrázok
Redakcia Hlavného denníka: Mnohí čitatelia, aj politické strany chápu dôležitosť toho, čo robíme. Patríme medzi najväčšie médium na opačnej strane barikády, ktoré hovorí nahlas to, čo sa už inde nedozviete. Dnes viac ako doteraz potrebujeme vašu pomoc.

 

Samosprávam musíme rozviazať ruky

Expert HLASu pre samosprávy a zároveň člen jeho Predsedníctva Michal Kaliňák po spoločnom rokovaní zdôraznil: „Na Slovensku máme zo 79 okresov až 36, ktoré sú prihraničné. Práve skúsenosti zo spolupráce našich samospráv s tými v Poľsku, Maďarsku a Čechách dokazujú, že naše mestá a obce sú pripravené a zvládnu účelne využiť viac eurofondov.

Zároveň však dodáva: "Musíme im ale rozviazať ruky správne nastavenými eurofondovými výzvami, znížením zbytočnej byrokracie ktorá neraz pripomína šikanu a tiež odstránením bariér vo verejných obstarávaniach. Ak toto nezvládneme, tak Slovensko a naše regióny v ďalšom období stratia konkurencieschopnosť a naďalej budú upadať. V Strane HLAS si to uvedomujeme a preto sme pripravení od jesene začať s radikálnymi zmenami v prospech výraznej eurofondovej pomoci samosprávam.“

Predvolebná kampaň DEMOKRATOV! Na barikády proti Republike s kartónom zo supermarketu (VIDEO)
To nevymyslíš! Predstavitelia Demokratov Andrea Letanovská a Eduard Heger sa na zvolenské námestie, kde prebiehali národné oslavy SNP pre ľudí z celého Slovenska organizované Smerom, postavili s "predvolebným plagátom". Narýchlo načarbaným heslom... Čítať ďalej
31 | 08 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme