Atrape policajta Hamranovi to prerastá cez hlavu: NEZVLÁDA MIGRANTOV! Nenašiel si čas kvôli tlačovkám (VIDEO)
31 | 08 | 2023 I Eka Balaskova

O tom, že problém s ilegálnymi migrantmi rastie, nehovoria už len početné fotografie mladých mužov na okrajoch našich ciest, v parkoch, či po detských ihriskách. Už to nie je len niečia predvolebná téma, ako nás pred časom o tom presviedčal policajný prezident Hamran. Už je to problém aj samospráv na juhu Slovenska. Len pán Hamran má podľa Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) v hľadáčiku politické kauzy.

Len Nitrianskym krajom od začiatku roka prešlo desaťtisíc ilegálnych migrantov. Tí v okolí sídla Cudzineckej polície doslova zaplavujú verejné priestory a problém majú aj samosprávy. Matúš Šutaj Eštok preto konštatuje, že problém nezvládal Mikulec, nezvláda ho ani Ódor a rázne riešiť by ho mal Hamran. Na Ministerstvo vnútra sa obracajú nie len aktivisti, ale aj Únia miest a obcí Slovenska. Polícia ponúkla dočasné riešenie.

10 tisíc od začiatku roka

Podľa reportáže TV JOJ z Nových Zámkov, jedného z dvoch miest, kde sa nachádza Cudzinecká polícia v Nitrianskom kraji, cez tento kraj prešlo od začiatku roka 2023 desaťtisíc ilegálnych migrantov. Jediné, čo policajti môžu, je overenie ich totožnosti a odobranie odtlačkov prstov, po čom ich musia pustiť ďalej. Na odvoz do Nemecka tak čakajú v blízkosti novozámockej Cudzineckej polície. A školských zariadení.

Milan Mazurek hovorí o tajne pripravovanom migrantskom tábore (VIDEO)
V Komárne sa im už familiárne (so škrípajúcimi zubami) hovorí „neviditeľní. To preto, lebo ani policajný prezident Hamran, ani primátor mesta, ktorí sa pred dvoma mesiacmi na tlačovej besede takmer dušovali, že v Komárne živého migranta nevideli.... Čítať ďalej
27 | 08 | 2023 | Eka Balašková

Problémy má aj samospráva

„Je to stále horšie a horšie, sťažností máme neúrekom. A myslím si, že sú opodstatnené,“ konštatuje Otokar Klein, primátor Nových Zámkov. Obyvatelia sú rozhorčení nie len tým, že ilegálni migranti spia po parkoch či školských dvoroch, ale aj neporiadkom, ktorý po sebe nechávajú.

„Keď si niekto niečo vyloží na spodnom balkóne, už zmizlo nejaké oblečenie. Nevieme so stopercentnou istotou, či to urobili tí ľudia, ktorí tu prežívajú na uliciach,“ upozorňuje Klein. V tesnom susedstve Cudzineckej polície je ako základná, tak aj materská škola a zástupkyňa jej riaditeľa hovorí o obavách, že sa „nasťahujú“ do areálu, lebo plot už majú zničený. Problémom sú tiež hygienické zariadenia, ich časť zabezpečuje Krajské riaditeľstvo polície, no prevádzku väčšiny z nich nesie na pleciach samospráva.

„Je najvyšší čas, aby sa štát spamätal,“myslí si Klein, ktorý vidí, že problém prerastá cez hlavu už aj samotným zamestnancom polície.

Nie len Novozámčania

Matúš Šutaj Eštok upozorňuje, že situácia s nelegálnymi migrantami vôbec nie je pod kontrolou.

„O kritickej situácii hovoria ľudia v Nových Zámkoch, ale aj vo Veľkom Krtíši a ďalších mestách. Migranti prespávajú pod oknami panelákov, nechávajú za sebou haldy odpadu a potrebu vykonávajú v okolí obydlí. Ľudia majú oprávnený strach a plne rozumiem ich obavám,“ konštatuje Matúš Šutaj Eštok a varuje, že situácia vôbec nie je pod kontrolou.

Bude tlačová beseda?

„Očakával by som, že policajný prezident Hamran zvolá tlačovú besedu, kde bude verejnosť okamžite informovať o prijatých opatreniach. Svoje politické tlačovky k čurillovcom by mal nahradiť poctivou robotou, kedy verejnosti predstaví sériu opatrení smerujúcich k upokojeniu situácie,“ radí Šutaj Eštok s tým, že problém nezvládal ani Roman Mikulec a nezvláda ho ani Ľudovít Ódor

„Už dávno sa táto atrapa policajného prezidenta mala zbaliť a svoje miesto prenechať profesionálovi, ktorému uniforma nesmrdí,“ konštatuje poslanec.

Reprofoto z videa / Facebook Matúš Šutaj Eštok

Únia miest Slovenska reaguje na situáciu

„Zároveň žiadame, aby štát situáciu riešil do budúcnosti systémovo a presunul vybavovanie cudzincov mimo miest. Napríklad do priestorov zriadených priamo na hraničných priechodoch,“ informuje hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová.

Polícia chce situáciu riešiť tak, že ilegálnych migrantov nebudú vybavovať len pobočky Cudzineckej polície v Nových Zámkoch a v Nitre, ale aj na ktoromkoľvek obvodnom oddelení v Nitrianskom kraji.

Zasadal krízový štáb

„Po štvorhodinovom ťažkom rokovaní bol výsledkom rokovania záver, že po dohode všetkých štátnych zložiek s maximálnou súčinnosťou mesta Nové Zámky sa obratom začali vykonávať kroky na zriadenie dočasného pracoviska cudzineckej polície v priestoroch Okresného riaditeľstva HaZZ v Nových Zámkoch, aby sa migračný tlak presmeroval z centra mesta na jeho perifériu," informoval Klein o výsledkoch zasadnutia krízového štábu, ktorého sa zúčastnili všetky záchranné a bezpečnostné zložky. 

Podľa jeho slov sa zároveň dohodli konkrétne úlohy v súvislosti s logistikou pracoviska, jeho personálnym zabezpečením a zabezpečením verejného poriadku i dopravy tak, aby sa ho podarilo zriadiť ešte pred začiatkom školského roka.

NOVÉ ZÁMKY ZAPLAVILI MIGRANTI! ZASADAL KRÍZOVÝ ŠTÁB! (FOTO)
V stredu zasadal v Nových Zámkoch mimoriadny krízový štáb okresného úradu (OÚ). Zaoberal sa problémami s pobytom migrantov v meste. Informoval o tom primátor mesta Otokar Klein. Ako uviedol, na stretnutí sa stretli všetky kompetentné štátne orgány... Čítať ďalej
30 | 08 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik